Προγράμματα

«Ένας συγγραφέας στην τάξη μου», Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Anderlecht

ΕΝΑΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΣΤΗΝ-ΤΑΞΗ-ΜΟΥ-ΑΝΔΕΡΛΕΧΤ

Ένα σύγχρονο φιλαναγνωστικό πρόγραμμα από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Anderlecht , Βρυξέλλες | Μάρτιος 2022

Το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Anderlecht στις Βρυξέλλες συμμετέχει με επιτυχία στο φιλαναγνωστικό πρόγραμμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) με τίτλο «Ένας Συγγραφέας στην Τάξη μου». Η βραβευμένη συγγραφέας έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων του ΣΠΕΚ κα Άννα Τενέζη, φιλόλογος – εκπαιδευτικός, η οποία προσφέρει τα E-book και Audiobook της ελεύθερα και δωρεάν μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org και την Εθνική Ανοιχτή Βιβλιοθήκη, συναντήθηκε ζωντανά, διαδικτυακά, με δασκάλους και μαθητές του τμήματος, χάριν της ευγενούς πρωτοβουλίας της δραστήριας συνεργάτιδας του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στις Βρυξέλλες κας Σίλιας Χριστοδούλου. Οι μαθητές εργάστηκαν πάνω στο έργο της συγγραφέως Άννας Τενέζη με τίτλο «Η αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά», το οποίο κυκλοφορεί ως Ebook και Audiobook. Οι μαθητές υπέβαλαν τη συγγραφέα σε ερωτήσεις για τη ζωή, το έργο της, τη συγγραφή, τα βιβλία και τα παραμύθια της, την Ελλάδα, την Κύπρο μας, αλλά και για την αξία των θρύλων, των μύθων και των δοξασιών. Η συγγραφέας συνομίλησε με τα παιδιά, έθεσε ερωτήσεις, θέματα για συζήτηση, αλλά και παιχνίδια ρόλων, δραστηριοτήτων και ζωγραφικής. Με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, η διάδραση και η αλληλεπίδραση συμβάλλουν στην καλλιέργεια της γνώσης, στην ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων και στην εκπαιδευτική διαδικασία με τρόπο εύθυμο και ευέλικτο. Μάρτιος 2022

ΕΝΑΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΣΤΗΝ-ΤΑΞΗ-ΜΟΥ

“Η ξεχωριστή αυτή δράση άγγιξε κι εμάς και τους μαθητές μας. Μας έδωσε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε το δημιουργικό μας έργο, που πέρα από καθαρά διδακτικό είναι πρωτίστως παιδαγωγικό. Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με αξίες απαραίτητες για την παιδική και την ενήλικη ζωή τους, αντιμετώπισαν το δύσκολο ζήτημα του φυσικού αποχωρισμού των ανθρώπων και οδηγήθηκαν μέσα από το παραμύθι της κυρίας Τενέζη “Η αρχοντοπούλα”, στη διαπίστωση ότι η αγάπη και η καλοσύνη είναι οι σταθερές αξίες που χαρίζουν στον άνθρωπο τη χαρά και την ψυχική ευημερία, παρά τις δύσκολες κοινωνικοπολιτιστικές επιταγές. Οι μαθητές μας γνώρισαν μια συγγραφέα και εντυπωσιάστηκαν από τη συζήτηση μαζί της. Εμείς ως δασκάλες νιώσαμε απέραντη χαρά και ευγνωμοσύνη απέναντι στην κυρία Τενέζη και σε εσάς που ως μέλη του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, κανονίσατε αυτή τη συνάντηση.”

Για το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Anderlecht Βρυξελλών
οι εκπαιδευτικοί,
Μαρία Μπαζματζίδου και Αθηνά Τσουφλά

Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΤΟΥ ΤΕΓ ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ

γράφει η Αννα Τεννέζη

Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κάτι που να αγαπώ περισσότερο από τα παιδιά, αν δεν είχε μεσολαβήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, που με κάνει να σκέφτομαι πόσο πολύ θα αγαπούσα το νερό, το φαϊ, τη ζέστα του σπιτιού και τη γαλήνη της ασφάλειας. Ταυτιζόμενη -αν και εκ του μακρόθεν- με όλους αυτούς που τα στερούνται, καταλαβαίνω πόσο πολύτιμα είναι και πόσο μεγάλη η στέρησή τους. Τρομάζω στη σκέψη τού πώς θα λειτουργούσε η έλλειψή τους, ακόμα και σε βάρος της αγάπης μου προς τα παιδιά! Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα, που να αγαπώ περισσότερο από τα παιδιά, υπό τις συνθήκες που μου χάρισε ο Θεός να ζω, και εύχομαι να πεθάνω πριν δω και ζήσω άλλους πολέμους, επιθέσεις και καταστροφές.

Αγαπώ τα παιδιά σε κάθε έκφανσή τους: στη χαρά και στο κλάμα τους. Στη λύπη και στην απορία τους. Στη ζωντάνια και στο «συμμάζεμά» τους. Στην αναποδιά και στην καλοσύνη τους. Στον ύπνο και στα πείσματά τους. Όπως κι αν είναι, ό,τι κι αν είναι, νιώθω πάντα την τάση να τα αγκαλιάσω, να τους μεταδώσω τη ζεστασιά της καρδιάς μου, να τους μεταγγίσω την αγάπη μου, να τα καθησυχάσω. Γι’ αυτό, όποτε με καλούν σε ένα σχολείο ή ένα νηπιαγωγείο, η λαχτάρα και η αγωνία μου είναι μεγάλη. Γι’ αυτό επίσης, προτιμώ την άμεση επαφή, για να τους κάνω να νιώσουν αυτή την αγάπη, αλλά και να αντλήσω από την αθωότητα, την εμπιστοσύνη και τη γλυκύτητά τους.

Μακριά εισαγωγή, για να πω πόσο σημαντική ήταν για μένα η συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου «Ένας Συγγραφέας στην Τάξη μου» και η –έστω και εξ αποστάσεως- επαφή μου με τα παιδιά του ΤΕΓ Άντερλεχτ. Παιδιά και δασκάλες με συγκίνησαν έτσι, που δεν κατάλαβα πώς πέρασαν οι τέσσερις ώρες, χωρίς να πιω καν μια σταγόνα νερό!

Πρώτη η κυρία Αγγελική Κουγιουρούκη με τα παιδιά της, της β΄ δημοτικού, που αφιέρωσαν τέσσερις ώρες στην επεξεργασία (όπως και όλες, άλλωστε) και ξαναέγραψαν την ιστορία της Αρχοντοπούλας, δίνοντας μια νέα εκδοχή και αντίκρισή της, πράγμα που βοήθησε τα παιδιά να εκφραστούν και να φέρουν την ιστορία στα δικά τους δεδομένα. Μια διαδικασία και μια λειτουργία, θα έλεγα, καθαρτική για τα παιδιά. Την ευχαριστώ από βάθους καρδιάς.

Δεύτερη, η κυρία Μαριαννέτα Νικολάου με τις ζωγραφιές των παιδιών της, της ε΄ δημοτικού, που είχαν επιλέξει το καθένα μια σκηνή (που προφανώς τα εντυπωσίασε και μπήκε στην καρδιά τους), κάτι που επίσης λειτουργεί θεραπευτικά/καθαρτικά για τα παιδιά, γιατί τα βοηθά να βγάλουν ό,τι «σημάδεψε» την καρδιά τους και να μην το κρατήσουν μέσα τους να μεγαλώνει. Πολύ την ευχαριστώ!

Τρίτη η κυρία Ιουλία Σιδερά Σιδέρη, που ως διευθύντρια τη φανταζόμουν μεγαλύτερη σε ηλικία, αλλά ίσως στο νεαρό της ηλικίας της να οφείλεται και ζέση, όπως και η ετοιμότητά της να δεχτεί και να εφαρμόσει προκλήσεις. Η οποία, μαζί με τα μικρά της νήπια και με το περίσσευμα της καρδιάς της, απλοποίησαν όσο γινόταν την ιστορία και την απέδωσαν και πάλι μέσα από τις ζωγραφιές τους σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο. Της οφείλω πολλές ευχαριστίες.

Και τέλος, οι κυρίες Μαρία Μπασματζίδου και Αθηνά Τσουφλά, που ένωσαν τις δυνάμεις τους (τι ωραίο πράγμα η συνεργασία!) και με ιδιαίτερη ευαισθησία και πολύ κοντά στο κείμενο, το επεξεργάστηκαν, με φανερή την ενσυναίσθηση που μπόρεσαν να προκαλέσουν στα παιδιά τους της πρώτης δημοτικού (δύο τμήματα). Μερικά σχέδιά τους μού εντυπώθηκαν και θεωρώ ότι θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής. Βαθιά τις ευχαριστώ.

Η συγκίνησή μου ήταν και εξακολουθεί να είναι μεγάλη, γιατί πίσω από τα παιδιά, είδα και την διακριτική παρουσία των γονιών, την έγνοια και τη φροντίδα για τα παιδιά τους, και χαίρομαι που έχουν δασκάλες που ανταποκρίνονται στην αποστολή τους, από τη μια, και στις προσδοκίες των γονιών, από την άλλη. Χαίρομαι που υπάρχουν τέτοιες δασκάλες, που ξέρω ότι δε θα πάψουν να υπάρχουν ποτέ. Χαίρομαι για τις ίδιες και τις συγχαίρω, όπως και όσο χαίρομαι που αξιώθηκα το ιερό αυτό επάγγελμα του δασκάλου, που όσο δυσκολεύει κάτω από τις πιέσεις που προκαλούν από παντού κάθε είδους «επιθέσεις» και πιέσεις, δεν παύει να είναι μια πρόσκληση προς την εφευρετικότητα/δημιουργικότητα του/της δασκάλου/λας και να τους/τις δικαιώνει στον αγώνα τους. Βαθιές ευχαριστίες από καρδιάς και ο Θεός να δώσει να ανταμώσουμε.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω την κα Σίλια Χριστοδούλου, Ανταποκρίτρια του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στις Βρυξέλλες, χάρη στη συνεργασία της οποίας έγινε δυνατή αυτή η υπέροχη συνάντηση, όπως φυσικά και την Πρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, που ήταν η πηγή εκπόρευσης όλων αυτών! Να είστε όλοι και όλες καλά! Με όλη την αγάπη μου,

Άννα Τενέζη
Φιλόλογος – Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας
Επίτιμο Μέλος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

EBOOK & AUDIOBOOK ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΑΝΝΑΣ ΤΕΝΕΖΗ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Σχετικά Άρθρα