Ένας Συγγραφέας στην Τάξη μου

2023 “Ένας Συγγραφέας στην Τάξη μου” 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στηρίζει τη φιλαναγνωσία μέσα από τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις του, οι οποίες προσφέρονται ελεύθερα και δωρεάν προς ανάγνωση, μελέτη και αξιοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνει σε ετήσια βάση τη δράση “Ένας Συγγραφέας στην Τάξη μου”, που περιλαμβάνει επισκέψεις συγγραφέων του, με φυσική παρουσία, αλλά και εξ αποστάσεως, σε σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού. Η φιλαναγνωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική για παιδιά και νέους, καθώς αποτελεί βασικό μέσο για την ανάπτυξη και την εκπαίδευσή τους. Βοηθά στην εξέλιξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του λεξιλογίου, της γραμματικής και της σύνταξης. Προωθεί την κριτική σκέψη και τη φαντασία των παιδιών και των νέων, ενθαρρύνοντας τους να σκεφτούν εκτός των συνηθισμένων πλαισίων. Βοηθά στην κατανόηση των συναισθημάτων και των εμπειριών άλλων, προάγοντας την κοινωνική ανάπτυξη και τη συναισθηματική νοημοσύνη. Ενθαρρύνει την περαιτέρω εξερεύνηση και μάθηση, καθώς τα παιδιά και οι νέοι ανακαλύπτουν νέες ιδέες και κόσμους μέσα από τα βιβλία. Λειτουργεί ως μέσο αντιμετώπισης του στρες και της ανησυχίας, προσφέροντας απόδραση και ψυχική ανακούφιση. Η αγάπη για το ποιοτικό βιβλίο συμβάλλει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών και των νέων, ενισχύοντας τις γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες.

Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Τάξης του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκη είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον συγγραφέα-εκπαιδευτικό του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κ. Ελευθέριο Πλουτάρχου, Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και να συμμετέχουν στην αφήγηση του παραμυθιού του Η επανάσταση των λέξεων του καλού” που κυκλοφορεί ως audiobook και videobook από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Η δράση, η οποία οργανώθηκε με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Αλίκη Ουρομίδου, στοχεύει στην καλλιέργεια και την προώθηση της φιλαναγνωσίας, και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου | ΣΠΕΚΈνας συγγραφέας στην τάξη μου”. Παράλληλα, η επίσκεψη του συγγραφέα έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν για την αξία των ανθρωπιστικών αρχών της αγάπης, της φιλίας, της ειρήνης, της ανεκτικότητας, και της αλληλεγγύη, μέσα από τη συμμετοχή τους σε βιωματικές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, ο συγγραφέας δώρισε βιβλία στο σχολείο, τονίζοντας ότι η λογοτεχνία μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να συμπονέσουμε τις εμπειρίες και τις συναισθηματικές καταστάσεις συνανθρώπων μας. Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν άρθρο εικονίζονται η Διευθύντρια του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης κα Χρύσα Γεράνη, ο Οικονομικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κ. Ιωάννης Ρουκάς, ο συγγραφέας του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κ. Ελευθέριος Πλουτάρχου και Πρόεδρος Ε.Λ.Κ., μια γενική εξωτερική άποψη του σχολικού κτηρίου και του εσωτερικού χώρου με τους μαθητές να ζωγραφίζουν.

Φωτογραφίες από τη Δράση

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ | Παρακολουθούμε το audiobook, videobook

Τα οφέλη του ποιοτικού βιβλίου είναι πολλά και ποικίλα. Τα ώριμα βιβλία παρέχουν γνώσεις και πληροφορίες σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από ιστορία και φιλοσοφία μέχρι επιστήμη και τεχνολογία. Η ανάγνωση καλών βιβλίων βελτιώνει το λεξιλόγιο και ενισχύει τις δεξιότητες γραφής, καθώς οι συγγραφείς χρησιμοποιούν ποικίλες λέξεις και γραφικές περιγραφές. Τα βιβλία μπορούν να ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη, την ανάλυση και την κατανόηση των πολυπλοκοτήτων του κόσμου γύρω μας. Η ανάγνωση ποιοτικών βιβλίων μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, να μειώσει το άγχος και το στρες, καθώς και να προσφέρει ψυχολογική απόδραση. Ορισμένα βιβλία μπορούν να εμπνεύσουν τον αναγνώστη να επιδιώξει τους στόχους του, να αναζητήσει νέες εμπειρίες ή να διερευνήσει νέες ιδέες. Τα ποιοτικά βιβλία προσφέρουν ψυχαγωγία και απόλαυση μέσω των ιστοριών τους, των χαρακτήρων και των συναισθημάτων που προκαλούν. Η ανάγνωση είναι μια διαχρονική δραστηριότητα που εμπλουτίζει τη ζωή των ανθρώπων σε πολλά επίπεδα και αξίζει να ενθαρρύνεται και να υποστηρίζεται σε κάθε ηλικία και στάδιο της ζωής.