Ένας Συγγραφέας στην Τάξη μου

2023 “Ένας Συγγραφέας στην Τάξη μου” 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Σχολείο Θεσσαλονίκης, δράση φιλαναγνωσίας Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κϋπρου.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στηρίζει τη φιλαναγνωσία μέσα από τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις του, οι οποίες προσφέρονται ελεύθερα και δωρεάν προς ανάγνωση, μελέτη και αξιοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνει σε ετήσια βάση τη δράση “Ένας Συγγραφέας στην Τάξη μου”, που περιλαμβάνει επισκέψεις συγγραφέων του, με φυσική παρουσία, αλλά και εξ αποστάσεως, σε σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού. Η φιλαναγνωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική για παιδιά και νέους, καθώς αποτελεί βασικό μέσο για την ανάπτυξη και την εκπαίδευσή τους. Βοηθά στην εξέλιξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του λεξιλογίου, της γραμματικής και της σύνταξης. Προωθεί την κριτική σκέψη και τη φαντασία των παιδιών και των νέων, ενθαρρύνοντας τους να σκεφτούν εκτός των συνηθισμένων πλαισίων. Βοηθά στην κατανόηση των συναισθημάτων και των εμπειριών άλλων, προάγοντας την κοινωνική ανάπτυξη και τη συναισθηματική νοημοσύνη. Ενθαρρύνει την περαιτέρω εξερεύνηση και μάθηση, καθώς τα παιδιά και οι νέοι ανακαλύπτουν νέες ιδέες και κόσμους μέσα από τα βιβλία. Λειτουργεί ως μέσο αντιμετώπισης του στρες και της ανησυχίας, προσφέροντας απόδραση και ψυχική ανακούφιση. Η αγάπη για το ποιοτικό βιβλίο συμβάλλει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών και των νέων, ενισχύοντας τις γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες.

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, των τμημάτων  Γ1΄ και Γ2΄, είχαν τη χαρά και την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να γνωρίσουν το έργο διακεκριμένων λογοτεχνών του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδος – Κύπρου. Πρόκειται για τον ποιητή και ζωγράφο κ. Ιωάννη Κοκκάρη, που ήρθε για τον σκοπό αυτό  από την Αθήνα, τον κ.  Χρήστο Ντικμπασάνη, καθηγητή, ποιητή, συγγραφέα και μελετητή των θρησκειών από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, την φιλόλογο – λογοτέχνιδα-κριτικό και σεναριογράφο κα. Άννα Τενέζη με καταγωγή από την Ξάνθη, που διαμένει στην Κύπρο και την ποιήτρια κα. Αντιγόνη Ηλία, Κυπριακής καταγωγής από το όμορφο ορεινό χωριό Άλωνα. Ήταν πράγματι μια πολύ συγκινητική, βιωματική διδασκαλία που ενθουσίασε τους μαθητές. Οι συγγραφείς δώρισαν βιβλία τους στο σχολείο, τονίζοντας ότι η λογοτεχνία μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να συμπονέσουμε τις εμπειρίες και τις συναισθηματικές καταστάσεις συνανθρώπων μας. Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν άρθρο εικονίζονται οι συγγραφείς του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου που προαναφέρθηκαν με τον Οικονομικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κ. Ιωάννη Ρουκά, τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Δημήτρη Χατζημιχαήλ και τη θεολόγο – φιλόλογο κα Σμαράγδα Φαρίδου.

Φωτογραφίες από τη Δράση

Τα οφέλη του ποιοτικού βιβλίου είναι πολλά και ποικίλα. Τα ώριμα βιβλία παρέχουν γνώσεις και πληροφορίες σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από ιστορία και φιλοσοφία μέχρι επιστήμη και τεχνολογία. Η ανάγνωση καλών βιβλίων βελτιώνει το λεξιλόγιο και ενισχύει τις δεξιότητες γραφής, καθώς οι συγγραφείς χρησιμοποιούν ποικίλες λέξεις και γραφικές περιγραφές. Τα βιβλία μπορούν να ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη, την ανάλυση και την κατανόηση των πολυπλοκοτήτων του κόσμου γύρω μας. Η ανάγνωση ποιοτικών βιβλίων μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, να μειώσει το άγχος και το στρες, καθώς και να προσφέρει ψυχολογική απόδραση. Ορισμένα βιβλία μπορούν να εμπνεύσουν τον αναγνώστη να επιδιώξει τους στόχους του, να αναζητήσει νέες εμπειρίες ή να διερευνήσει νέες ιδέες. Τα ποιοτικά βιβλία προσφέρουν ψυχαγωγία και απόλαυση μέσω των ιστοριών τους, των χαρακτήρων και των συναισθημάτων που προκαλούν. Η ανάγνωση είναι μια διαχρονική δραστηριότητα που εμπλουτίζει τη ζωή των ανθρώπων σε πολλά επίπεδα και αξίζει να ενθαρρύνεται και να υποστηρίζεται σε κάθε ηλικία και στάδιο της ζωής.