Ebook

“Αύριο Είναι Χριστούγεννα” της Άννας Τενέζη

Αύριο ειναι Χριστούγεννα

Αύριο Είναι Χριστούγεννα
ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ

Παιδικό Θέατρο | E-Book ΣΠΕΚ

Ηλεκτρονική Έκδοση
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ
Θεσσαλονίκη 2022

ISBN: 978-618-85840-4-4
Σελίδες: 100

Copyright © Άννα Τενέζη, Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ για ηλεκτρονική μελέτη και έρευνα.

Διαβάζουμε τη θεατρική διασκευή τριών εκλεκτών διηγημάτων της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας με τίτλο «Αύριο είναι Χριστούγεννα», της φιλολόγου – λογοτέχνιδας Άννας Τενέζη. Πρόκειται για τα έργα «Ο Βάνκας» του Τσέχοφ, «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Άντερσεν και «Το δώρο των Μάγων» του Ο’ Henry. Η θεατρική διασκευή τους από την Άννα Τενέζη με τίτλο «Αύριο είναι Χριστούγεννα» κυκλοφορεί ως ηλεκτρονικό βιβλίο, E-Book από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ και προσφέρεται ελεύθερα – δωρεάν σε φιλαναγνώστες και βιβλιόφιλους μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org του ΣΠΕΚ. Παράλληλα διατίθεται ως ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό, ερευνητικό και ψυχαγωγικό εργαλείο σε εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, μελετητές και λάτρεις του θεατρικού λόγου.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 

Κάθε χρόνο, τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων, που, ανάμεσα στα ωραία, κυκλοφορούν και κάμποσα χαζοτράγουδα προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα κλίμα χαράς και ευφορίας, νιώθω την ανάγκη για κάτι πιο ουσιαστικό και πιο κοντά στο πνεύμα της μεγάλης γιορτής της Γέννησης του Χριστού. Κάτι, που να δημιουργεί περισυλλογή και ουσία.

Το θέατρο, πιστεύω, είναι αυτό που θα μπορούσε να υπηρετήσει έναν τέτοιο σκοπό. Κάτι, την έλλειψη του οποίου νιώθω ιδιαίτερα τις μέρες αυτές. Έτσι «δημιούργησα» ένα «θεατρικό έργο» κάτω από τον γενικό τίτλο Αύριο είναι Χριστούγεννα, συμπεριέλαβα τις θεατρικές διασκευές τριών διηγημάτων, αριστουργημάτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας: α) Ο Βάνκας του Τσέχοφ, β) Το κοριτσάκι με τα σπίρτα του Άντερσεν, γ)Το δώρο των Μάγων του Ο’ Henry. Η πρόταση/τίτλος είναι παρμένη από το έργο του O’ Henry.

Τα δύο πρώτα διηγήματα διδάσκονται στο γυμνάσιο και σκέφτηκα πως μια θεατρική τους μεταφορά θα μπορούσε να παρουσιαστεί στις σχολικές γιορτές, πράγμα που κάναμε άλλωστε για Το κοριτσάκι με τα σπίρτα σε ένα από τα σχολεία που εργάστηκα.

Ο Βάνκας πιστεύω ότι προσφέρεται, γιατί είναι έργο πολυπρόσωπο και σε μια σχολική γιορτή θα δώσει την ευκαιρία για ευρεία συμμετοχή μαθητών, χώρια που, χάρη στο χιούμορ του, θα είναι ένα ευχάριστο θέαμα για τους μαθητές και θα αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση.

Το τρίτο το διάβαζα στα παιδιά του σχολείου μου κάθε χρόνο, όσα χρόνια δίδασκα, την τελευταία μέρα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, και έβλεπα την ευλάβεια με την οποία το άκουγαν επί 45 λεπτά και τη συγκίνηση που  τους μεταγγιζόταν. Είναι λιτό και εύκολα μπορεί να παρασταθεί, χωρίς πολλά έξοδα.

Αυτό ως προς τα σχολεία, όπου μπορεί να γίνεται μεμονωμένη παρουσίαση ενός ή δύο από αυτά. Θεωρώ όμως ότι η συνδυαστική τους παρουσίαση από έναν θίασο, θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα, αφού το θέμα, το κλίμα και το μήνυμα των τριών αυτών αριστουργημάτων δρουν ενοποιητικά και επιτρέπουν τη συνολική τους αντίκριση. Επί πλέον το κλείσιμο της παράστασης με Το δώρο των μάγων, αλλάζει τη διάθεση των θεατών, που φεύγουν ικανοποιημένοι για την εφαρμογή στην πράξη του πνεύματος των Χριστουγέννων. Η φτώχεια κατανικιέται και ξεπερνιέται χάρη στη μεγάλη αγάπη των δύο πρωταγωνιστών.

Άννα Τενέζη
συγγραφέας

ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ | ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΤΕΝΕΖΗ ΑΝΝΑ

Η Άννα Τενέζη γεννήθηκε στην Ξάνθη από γονείς πρόσφυγες από την Κιουτάχεια της Μικράς Ασίας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μετά το πέρας των σπουδών της ήρθε στην Κύπρο, όπου παντρεύτηκε, απέκτησε δύο κόρες και δίδαξε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, για περίπου τριάντα χρόνια. Το 2004 αφυπηρέτησε πρόωρα, για να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Έγραψε Μυθιστορήματα, Διηγήματα, Θεατρικά, Παιδικά. Άρθρα, κριτικές, σημειώματα έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Κύπρου. Από το 2014 άρχισε να γράφει σενάρια για μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες. Βιβλία αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης, αλλά και το οδοιπορικό Επιστροφή στην Πατρίδα, εντυπώσεις και εμπειρίες από τα δύο ταξίδια της στην πατρίδα των γονιών της, το οποίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Αρχύτας. Αγαπά και ασχολείται με τη φωτογραφία. Το 1985 τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου για το βιβλίο της Καθώς μου φεύγεις. Η Άννα Τενέζη είναι πολυγραφότατη συγγραφέας και μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ E-BOOK ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΤΕΝΕΖΗ «Αύριο είναι Χριστούγεννα»
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ

Βίντεο, Οπτικοποιήσεις, Απαγγελίες και Συνεντεύξεις

Τενέζη Άννα | 10 eBooks & Audiobooks

Σχετικά Άρθρα