ΠΤΕΡΥΓΑ: ΝΕΟΙ του ΣΠΕΚ

Η στήλη «ΠΤΕΡΥΓΑ : NEOI» δίνει βήμα στους νέους και φιλοξενεί άρθρα, κείμενα (κοινωνικού ή οικονομικού ή επιστημονικού αλλά όχι πολιτικού περιεχομένου). Φιλοξενεί με χαρά λογοτεχνικά κείμενά τους (ποίηση, διήγημα, δοκίμιο)  ή είδη τέχνης που οι νέοι θέλουν να εκθέσουν φωτογραφικά με λεζάντα (ζωγραφική, γλυπτική, αγγειοπλαστική κ.ά.). Η Στήλη επεκτείνεται για να χωρέσει και άρθρα ή μικρές μελέτες τους πάνω στην Ελληνική γλώσσα, στη Λαογραφία και Παράδοση, στην Ιστορία, στην Αρχαιολογία, και σε συναφείς ανθρωπιστικές επιστήμες (Κοινωνιολογία, Ψυχολογία κ.α.).

Αλεξανδρίδης Γαβριήλ

Αλεξανδρίδης Γαβριήλ. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1996 και μέχρι και σήμερα ζω σε αυτήν. Είμαι φοιτητής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γενετική Ανθρώπου – Γενετική Συμβουλευτική» του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 2019 αποφοίτησα από το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από μικρό παιδί ασχολούμαι με τη μουσική και, συγκεκριμένα με το φλάουτο. Το 2018 αποφοίτησα από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Όμορφες στιγμές για μένα ήταν η απόσπαση γ’ βραβείου σε διαγωνισμό σκακιστικού σκίτσου που διοργάνωσε ο ΣΕΠΟΚΕ το 2016, καθώς και η συμπερίληψη στους επιτυχόντες των ποιητικών διαγωνισμών προς τιμήν της Κικής Δημουλά και του Τάσου Λειβαδίτη που αμφότερους διοργάνωσε μέσα στο πολυτάραχο 2020 ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ). Τα κύρια προσωπικά μου ενδιαφέροντα είναι η ενασχόληση με τη μουσική ως εκτέλεση, ως ακρόαση και ως σύνθεση, καθώς και η ενασχόληση με τη λογοτεχνία είτε ως ανάγνωση είτε ως συγγραφή.

Δάφνη Ελένη Στυλιανίδου

Ονομάζομαι Δάφνη Ελένη Στυλιανίδου. Γεννήθηκα στη Λεμεσό το 1995 και μεγάλωσα σε Κύπρο και Ελλάδα. Το 2014 ξεκίνησα τις προπτυχιακές σπουδές μου στον τομέα της Διεθνούς Επικοινωνίας και Μετάφρασης στο Πανεπιστήμιο του Hildesheim στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας στη Γερμανία. Στα πλαίσια των σπουδών αυτών, πέρασα κι ένα εξάμηνο ERASMUS στην πόλη Poitiers της Γαλλίας. Είμαι επίσης απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Mainz, πάλι στον. τομέα της μετάφρασης. Είμαι Ορκωτή Μεταφράστρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 2020 και εργάζομαι ως ελεύθερη επαγγελματίας. Παράλληλα, ασχολούμαι ενεργά και με τη λογοτεχνία, είτε ως αναγνώστρια είτε ως συγγραφέας.  «Σταθμό» στη λογοτεχνική μου πορεία θεωρώ τη συμμετοχή μου στο διαγωνισμό προς τιμήν της Κικής Δημουλά, που διοργάνωσε ο ΣΠΕΚ το 2020.

Τζαμίλε Φαχούρι

Ονομάζομαι Τζαμίλε Φαχούρι. Γεννήθηκα στις 4/7/91 στην Αθήνα από Λακεδαιμόνια μητέρα και Ιορδανό πατέρα. Μεγάλωσα στην Τρίπολη Αρκαδίας. Σπούδασα Ελληνική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με κατεύθυνση τη Γλωσσολογία. Έκανα Erasmus στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και μεταπτυχιακό στη Μετάφραση στο Πανεπιστήμιο του Durham στην Αγγλία, όπου έζησα και εργάστηκα για 4 χρόνια. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και εργάζομαι ως μεταφράστρια και συγγραφέας κειμένων. Παράλληλα γράφω ένα μυθιστόρημα, αλλά ασχολούμαι κυρίως με τη συγγραφή ποιημάτων. Ασχολούμαι ενεργά με τη λογοτεχνία, έχοντας εκδώσει μια ποιητική συλλογή και με συμμετοχή σε ανθολογίες, περιοδικά και διαγωνισμούς. Είμαι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών και της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών. Το 2021 ξεκίνησα προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Γαβριέλλα Παναγή

Ονομάζομαι Γαβριέλλα Παναγή. Κατάγομαι από τη Λεμεσό (Κύπρος), είμαι πτυχιούχος και υποψήφια διδάκτωρ της Νεοελληνικής Φιλολογίας, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κατέχω μεταπτυχιακό, με τίτλο ‘Ιστορία Ανθρωπολογία και Πολιτισμός στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη’, από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Έχω επίσης ολοκληρώσει, με διάκριση, μουσικές σπουδές για πιάνο από το Trinity College του Λονδίνου. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τη μεταπολεμική λογοτεχνία και τη σύγκρισή της με άλλες τέχνες και επιστήμες (ανθρωπολογία, ιστορία, μουσική). Έχω επίσης ασχοληθεί, σε προηγούμενες μελέτες, με έργα του Κοσμά Πολίτη, του Γ. Ρίτσου, του Γ. Βιζυηνού και του Α. Τσέχωφ. Είμαι, επίσης, τακτικό μέλος του ‘Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής Κύπρου’ και του ‘Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου’. Σήμερα εργάζομαι ως Φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση.

Εμμανουέλα Αλεξιάδου

ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΕΜΜΥ

Ονομάζομαι Εμμανουέλα Αλεξιάδου. Γεννήθηκα στις 19 Σεπτεμβρίου του 1999. Κατάγομαι από την Ορεστιάδα Έβρου. Αποφοίτησα το 2017 από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας. Το 2018 ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δυο ποιήματα μου και μια εργασία μου με τίτλο «Νεόφυτος ο Έγκλειστος και Γιώργος Σεφέρης» έχουν δημοσιευθεί στη Μαθητική Εστία Λευκωσίας. Εργάζομαι εθελοντικά από τον Μάρτιο του 2018 στη φοιτητική σελίδα Frapress.gr ως Αρχισυντάκτρια. Τα άρθρα μου σχετίζονται με τον κινηματογράφο, την ποίηση και το θέατρο. Ασχολούμαι με τη μουσική, γνωρίζω πιάνο και κιθάρα. Επίσης ασχολούμαι με την ποίηση και το θέατρο. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου στο εργαστήρι της Δραματικής Σχολής Ανδρέα Βουτσινά, στη Θεσσαλονίκη, το 2018. Γνωρίζω άριστα την Αγγλική γλώσσα και μέτρια τη Γερμανική.

Αλεξάνδρα Κωνσταντινίδου

Ονομάζομαι Κωνσταντινίδου Γ. Αλεξάνδρα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζομαι ως καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Εκτός από τη γερμανική γλώσσα, αγαπώ τη φωτογραφία, την ανάγνωση, καθώς και τη συγγραφή λογοτεχνίας. Έχω συμμετάσχει και διακριθεί σε αρκετούς φωτογραφικούς και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής μου αποτελεί η συμμετοχή μου στην Ανθολογία Ποίησης Νέων προς τιμήν της Κικής Δημουλά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ