Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) βραβεύει – από το 2020 και ετήσια – με το Βραβείο Ανθρωπισμού την Προσωπικότητα εκείνην που με έργο παιδαγωγικό και κοινωνικό ή/ και λογοτεχνικό, διαπαιδαγώγησε και στήριξε την Κοινωνία και τον Άνθρωπο – παιδί, νέο, αδύναμο συνάνθρωπο, δημότη- κι έδωσε παράδειγμα στον απανταχού Ελληνισμό/ στην οικουμένη, να εκτιμά τον Άνθρωπο και τη Ζωή.

Η Επιτροπή Βράβευσης θέτει κριτήρια επιλογής βασισμένα σε Διεθνείς Διακηρύξεις Ανθρωπισμού και Ηθικής, συντάσσει κατάλογο υποψηφίων που προτείνονται από τα μέλη της Επιτροπής. Αυτή επιλέγει και ψηφίζει παμψηφεί ή κατά πλειοψηφία έναν Έλληνα ή Κύπριο ή Απόδημο – πανεπιστημιακό ή ευεργέτη ή/ και λογοτέχνη, προσωπικότητα της Πολιτείας, που με υποδειγματικό έργο οδηγεί νέες γενεές και το έθνος.

Η Επιτροπή Βράβευσης προεδρεύεται ex-officio από την Πρόεδρο του ΣΠΕΚ κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, τα δε Μέλη της προέρχονται από τους Τομείς των Γραμμάτων, της Παιδείας, της Επιστήμης, της Κοινωνίας. Ο Συντονισμός για τη Διαδικασία Βράβευσης και την Τελετή ανατίθεται σε δύο Μέλη του ΔΣ του ΣΠΕΚ.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι στο πνεύμα και των αρχών της Διακήρυξης της Διεθνούς Ανθρωπιστικής και Ηθικής Ένωσης – IHEU (Άμστερνταμ, 2002), που προσδιορίζουν τον Ανθρωπισμό με τα εξής στοιχεία:

1. Πυλώνας Κοινωνικού Πολιτισμού, με τη λογοτεχνία και τις τέχνες ν’ αναπτύσσουν τον άνθρωπο.
  2. Ηθικός, που μεριμνά για τις μελλοντικές γενεές, αναγνωρίζει την αυτονομία του κάθε ατόμου, την αξιοπρέπειά του και την ελευθερία που είναι αδιακρίτως συμβατή με τα δικαιώματα των άλλων.
  3. Συνήγορος της προσωπικής ελευθερίας, που ωστόσο ενέχει την κοινωνική ευθύνη του ατόμου.
  4. Ενισχυτής της αξιόπιστης γνώσης του κόσμου και του ατόμου, μέσα από έρευνα και αξιολόγηση.
  5. Ορθολογικός, που έχει την επιστήμη ως χρήσιμο μέσο και τις ανθρώπινες αξίες ως οριοθέτες.
  6. Πυλώνας δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πληρέστερη ανάπτυξη του ανθρώπου.
  7. Θεμελιωτής δημιουργικής ευφάνταστης ζωής μέσα από αλληλεγγύη και ήθος με στόχο την ειρήνη.
golden statues

Η 1η Επιτροπή είναι τριετούς θητείας (2020-2022) και έχει την ακόλουθη σύνθεση:

• Πρόεδρος: Σιγιουλτζή-Ρουκά, Φιλόλογος, Συγγραφέας – Λογοτέχνης, Παραγωγός Προγραμμάτων Πολιτισμού. Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.
  • Αντιπρόεδρος: Δρ Φίλιας Δημήτρης, Αν. Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Αθήνα και Κέρκυρα).
  • Φανή Αθανασιάδου, Συγγραφέας.
  • Δρ Γεωργιάδου Αγάθη, Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός, Κριτικός, Δοκιμιογράφος.
  • Καραγιάννη Ελένη, Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός, Δοκιμιογράφος.
  • Αγνή Παγούνη, Μάρκετινγκ και Επικοινωνία, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Μέλος ΔΣ του ΣΠΕΚ.

Συντονιστής για Κριτήρια και Διαδικασία Βράβευσης: Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ.
Ο Θεσμός τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης και του Πρέσβη της Κύπρου.

“Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου βραβεύει από το 2020 και ετήσια με το Βραβείο Ανθρωπισμού την Προσωπικότητα”
statue

Τελετή Βράβευσης Προσωπικότητας με Βραβείο Ανθρωπισμού και Πολυεπίπεδη Προβολή

• Η Βράβευση προαγγέλλεται σε Ελλάδα, Κύπρο και διεθνώς από τον ΣΠΕΚ προς τα ΜΜΕ όπως και μέσω δικών του μέσων (Δελτίο ΩΡΕΣ, Διεθνής Ιστοχώρος του ΣΠΕΚ, Κοινωνικά Δίκτυα κ.ά.).
  • Στην έναρξη της Τελετής η Προέδρος του ΣΠΕΚ απευθύνει χαιρετισμό και ομιλεί για τον Θεσμό.
  • Παρουσίαση από την Πρόεδρο ή τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής ή Πανεπιστημιακό του έργου και της συμβολής της τιμώμενης Προσωπικότητας στον Πολιτισμό, την ευρεία Κοινωνία, τους νέους.
  • Σκεπτικό Βράβευσης από την Πρόεδρο της Επιτροπής Βράβευσης. Αντιφώνηση από τον τιμώμενο.
  • Ανάγνωση αποσπασμάτων από έργο του βραβευμένου ή από κριτικές άλλων Προσωπικοτήτων.
  • Απονομή στον βραβευμένο αγαλματιδίου, Παπύρου με το Σκεπτικό και Παπύρου της Απόφασης.
  • Ραδιο/τηλεοπτική κάλυψη της τελετής και δημοσιογραφική συνέντευξη του βραβευμένου.
  • Δεξίωση και διάλογος του κοινού με τον βραβευμένο για το έργο του, για απόψεις του περί Ανθρωπισμού, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το μέλλον της Ανθρωπότητας χωρίς τον Πολιτισμό.
  • Προβολή-μετά-την-παρουσίαση του έργου του τιμώμενου με διαδικτυακή παρουσίαση μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης, ίντερνετ, ή με χρήση ιστοσελίδων του ΣΠΕΚ και συνεργών φορέων.
  • Δυνατότητα διαδικτυακής επικοινωνίας πολιτών με τον βραβευμένο για σχόλια και απόψεις του.
  • Ραδιοτηλεοπτική συνέντευξη του τιμώμενου προ-ή-μετά τη βράβευση. Ανακοινώσεις στα ΜΜΕ.