Βραβείο Λογοτέχνη

«ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ 2019»

Με τη δέουσα επισημότητα, στις 13.12.2019 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΦΑΑΘ, ο “Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου” (ΣΠΕΚ) εγκαθίδρυσε τον θεσμό του, με τίτλο “Βραβείο Λογοτέχνη διά το Σύνολο του Έργου του”. Για το 2019, 1ο χρόνο ο ΣΠΕΚ βραβεύει ισότιμα τους εξής δύο εκλεκτούς λογοτέχνες

Μαρία Κέντρου Αγαθοπούλου (Ελλάδα) και
Κυριάκος Χαραλαμπίδης (Κύπρος).

Την εκδήλωση βράβευσης προλόγισε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, η οποία ανέφερε σε συντομία το Όραμα, την Αποστολή και τους Σκοπούς του ΣΠΕΚ.

Το Σκεπτικό βράβευσης για τη Μαρία Κέντρου – Αγαθοπούλου επιμελήθηκε και παρουσίασε η Ζωή Σαμαρά, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βράβευσης, ποιήτρια, Ομότ. Καθηγήτρια ΑΠΘ.

Το Σκεπτικό βράβευσης για τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Δρ. Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Βράβευσης, συγγραφέας, Ομ. Καθηγητής ΑΕΙ της Κύπρου (ΜΙΜ, FIT).

Τα βραβεία απένειμε ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρος Μιλτιάδης. Τη τελετή λάμπρυνε η Χορωδία του ΤΕΕ Μηχανικών υπό τη διεύθυνση της κας Άλκηστις Τόγια, με τραγούδια από την Ελλάδα και την Κύπρο ενώ στο τέλος ακολούθησε δεξίωση (με εδέσματα από την Gasteraia Catering, την οποία και ευχαριστούμε για την ευγενική χορηγία).

Εκτός από τους Παπύρους με το Σκεπτικό και με την απόφαση του ΔΣ του ΣΠΕΚ, στους δύο τιμώμενους απονεμήθηκε αγαλματίδιο που φιλοτέχνησε ο Αριστοβάθμιος της Σχολής Καλών Τεχνών, Κύπριος ζωγράφος και γλύπτης Χρήστος Αβραάμ. Αυτό αναπαριστά την αρχαία λύρα, η οποία είναι και το σύμβολο του ΣΠΕΚ. Παράλληλα, η Πρόεδρος του ΣΠΕΚ προσέφερε στους δύο τιμώμενους ανθοδέσμες, ευγενική χορηγία της «The Flower Shop».

Τα άλλα 5 μέλη της 7-μελούς Επιτροπής Βράβευσης είναι τα εξής:

  • Δρ Καλλιόπη Εξάρχου, Αν. Καθηγήτρια ΑΠΘ.
  • Δρ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομ. Καθηγητής, Παν. Αθηνών.
  • Δρ. Λουίζα Χριστοδουλίδου, Αν. Καθηγήτρια, Παν. Αιγαίου.
  • Δρ. Δημήτρης Φίλιας, Αν. Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
  • Δρ. Λεωνίδας Γαλάζης, Επιθ. Φιλολογικών Μαθημάτων Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Πρόεδρος ΟΛΚ.

Η Τελετή Βράβευσης για το 2019 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών τμήμα Μακεδονίας Θράκης, του Προξενείου της Κύπρου, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε Αναλυτικά:

Ο Χαιρετισμός της Προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στην Τελετή Βράβευσης Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του.

Οι Χαιρετισμοί των Μελών της Επιτροπής Βράβευσης.

Το Βιογραφικό Σημείωμα της Μαρίας Κέντρου-Αγαθοπούλου.

Παρουσίαση του Έργου της Μαρίας Κέντρου-Αγαθοπούλου και Σκεπτικό Βράβευσης από τη Ζωή Σαμαρά.

Το Βιογραφικό Σημείωμα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη.

Παρουσίαση του Έργου του Κυριάκου Χαραλαμπίδη και Σκεπτικό Βράβευσης από τον Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη.

 

Φωτογραφικό Υλικό

Βίντεο από τον Πρώτο Ετήσιο Θεσμό του ΣΠΕΚ

Βράβευση Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του | Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | 13.12.2019