Προσκλήσεις

Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του 2022 ΣΠΕΚ

varv-log

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ ανακοινώνει με ευαρέσκεια τους δύο λογοτέχνες τους οποίους η Κριτική Επιτροπή ψήφισε για να τιμηθούν το 2022 με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ. Οι βραβευμένοι από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι:

Ο Έλληνας Σταύρος Ζαφειρίου: για το πρωτοπόρο έργο του σε μια διελκυστίνδα παρόντος, παρελθόντος, πράξης, ιστορίας και μύθου, για τη δυναμική γλώσσα του που μάχεται να εκφράσει τα άφατα, ξεχασμένες αρχές, ασπίδες έναντι του πολέμου, της μισαλλοδοξίας, της αλλοτρίωσης. Με ειλικρινή στίχο καλεί σε αναστοχασμό μπρος στη βεβήλωση, στις παλινωδίες της ιστορίας, και οραματίζεται νέα αρχή για τον άνθρωπο.

Ο Κύπριος Νίκος Ορφανίδης: για την πολυετή και ουσιώδη συμβολή του στην Ελληνική Λογοτεχνία ως ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, φιλοσοφικός στοχαστής, ως εκδότης ποιοτικού λογοτεχνικού περιοδικού αλλά και ως ερευνητής-μελετητής άγνωστων πτυχών της λογοτεχνίας της διασποράς, της θεολογίας, της Επανάστασης του 1821, της Μικρασιατικής Καταστροφής κ.ά.

Ακολουθεί η σύνθεση της Κριτικής Επιτροπής για τον Θεσμό του ΣΠΕΚ «ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ»

  • Πρόεδρος Επιτροπής, Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, συγγραφέας, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.
  • Αντιπρόεδρος Επιτροπής, Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μέλη

  • Χαραλαμπάκης Χριστόφορος, Ομότιμος Καθηγητής της Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Σταυροπούλου Έρη, Ομότιμη καθηγήτρια Nεοελληνικής Φιλολογίας, του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Χριστοδουλίδου Λουίζα, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αιγαίου.
  • Βερτουδάκης Π. Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Ροδοσθένους Μπαλάφα Μαρίνα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
  • Μπαλασόπουλος Αντώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Βαρσαμοπούλου Παρασκευή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Κριτικής και Πολιτισμικής Θεωρίας, Αισθητικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Δρ Κατσώνης Κώστας, Φιλόλογος, Κριτικός, Συγγραφέας, Πρόεδρος Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας, Επίτιμος Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Βιβλίου.

Σύμβουλος Θεσμού, Διοργάνωση, Επικοινωνία
Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά,
Φιλόλογος Α.Π.Θ. , Uni. Avignon – δημοσιογράφος Sussex Uni.UK – λογοτέχνις
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του 2022 από τον ΣΠΕΚ: Στους βραβευμένους Θα αποδοθεί τιμητικός πάπυρος με το σκεπτικό βράβευσης που θα συνοδεύει τους εκλεκτούς ζωγραφικούς πίνακες του Κύπριου επιστήμονα, συγγραφέα και ζωγράφου Νίκου Νεοκλέους, που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για το Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του προς τιμή των βραβευμένων.

Τελετή Βράβευσης: Το Σάββατο, 19/11/2022, μεταξύ 6 μ.μ. και 7 μ.μ. θα παρουσιαστεί ζωντανά και ψηφιακά η Τελετή Βράβευσης των τιμωμένων και η αντιφώνησή τους. Η Διαδικτυακή Τελετή Βράβευσης έχει προγραμματιστεί με την εφαρμογή ΖΟΟΜ και θα μεταδίδεται ζωντανά σε Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου Facebook Page,Facebook Team, YouTube, Twitter καθώς και σε ηχητική αναμετάδοση από το SOLOMOS Web Radio TV του ΣΠΕΚ www.cultural-association.org. Ειδικό αφιέρωμα και eBook θα δημοσιευθεί στον διαδικτυακό κόμβο του ΣΠΕΚ www.cultural-association.orgμετά το πέρας της Τελετής Βράβευσης.

Σχετικά Άρθρα