Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στα πλαίσιο δράσεών του απονέμει από το 2019, και στο τέλος κάθε χρόνου, Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του. Λογοτέχνης θεωρείται ο πεζογράφος (διηγηματογράφος, μυθιστοριογράφος), ο ποιητής, και ο δοκιμιογράφος που είναι βαθύς ερευνητής της Λογοτεχνίας. Υποψήφιοι είναι Έλληνες, Κύπριοι και Ομογενείς λογοτέχνες, που συνέβαλαν ουσιαστικά στα Ελληνικά Γράμματα, με έργο που προοιωνίζεται φάρος και οδηγός για Έλληνες, Κύπριους, Απόδημους.

Για τη βράβευση του Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου δίνει εντολή σε αυτόνομη Επιτροπή η οποία θέτει κριτήρια επιλογής, συντάσσει κατάλογο υποψηφίων – που προτείνονται από τα μέλη της Επιτροπής. Αυτή επιλέγει και ψηφίζει παμψηφεί ή κατά πλειοψηφία Έλληνα ή/ και Κύπριο ή Απόδημο, λογοτέχνη. Ετοιμάζει το Σκεπτικό Βράβευσης που διαβάζεται κατά την Τελετή Βράβευσης όπως και η εργοβιογραφία του τιμώμενου. Η εκάστοτε Επιτροπή συντονίζεται από την Πρόεδρο του ΣΠΕΚ που έχει και την όλη επιμέλεια της Τελετής.

Η 1η Επιτροπή (με θητεία 2019-2021), απαρτίζεται από τους εξής πανεπιστημιακούς και λογοτέχνες:

• Πρόεδρος: Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, πρώην Καθηγητής Πανεπιστημίων ΜΙΜ και FTI της Κύπρου.
  • Αντιπρόεδρος: Ζωή Σαμαρά, ποιήτρια, δοκιμιογράφος, Ομότιμος Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, κριτικός, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Καλλιόπη Εξάρχου, ποιήτρια, διηγηματογράφος, Αν. Καθηγήτρια Θεατρολογίας Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστoτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Λουίζα Χριστοδουλίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
  • Δημήτρης Φίλιας, μεταφραστής, δοκιμιογράφος, Αν. Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

• Δρ Λεωνίδας Γαλάζης, ποιητής, Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων, Πρόεδρος Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής.
“Λογοτέχνης θεωρείται ο πεζογράφος,ο ποιητής,και ο δοκιμιογράφος”
chair

Τελετή Βράβευσης Λογοτέχνη και Πολυεπίπεδη Προβολή του Έργου του

“Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στα πλαίσιο δράσεών του απονέμει από το 2019 Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του”
  • Η Βράβευση προαγγέλλεται σε Ελλάδα, Κύπρο και διεθνώς από τον ΣΠΕΚ προς τα ΜΜΕ όπως και μέσω δικών του μέσων (Δελτίο ΩΡΕΣ, Διεθνής Ιστοχώρος του ΣΠΕΚ, Κοινωνικά Δίκτυα κ.ά.).
  • Στην έναρξη της Τελετής η Προέδρος του ΣΠΕΚ απευθύνει χαιρετισμό και ομιλεί για τον Θεσμό.
  • Παρουσίαση του έργου των τιμώμενων από λογοτέχνη ή Πανεπιστημιακό ή κριτικό λογοτεχνίας.
  • Σκεπτικό Βράβευσης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Βράβευσης. Αντιφώνηση από τον τιμώμενο.
  • Απαγγελία ή ανάγνωση αποσπασμάτων του έργου του βραβευμένου από τον ίδιο ή ηθοποιό.
  • Απονομή στους βραβευμένους, αγαλματιδίου, Παπύρου με το Σκεπτικό, Παπύρου της Απόφασης.
  • Ραδιο/τηλεοπτική κάλυψη της τελετής και δημοσιογραφική συνέντευξη των βραβευμένων.
  • Δεξίωση και διάλογος του κοινού με τους βραβευμένους για το έργο τους, για απόψεις τους περί Λογοτεχνίας, για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία, για νέες εμπνεύσεις, για προοπτικές στο μέλλον.
  • Προβολή-μετά-την-παρουσίαση του έργου και των τιμωμένων με διαδικτυακή παρουσίαση μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης, ίντερνετ, ή με χρήση ιστοσελίδων του ΣΠΕΚ και συνεργών φορέων.
  • Δυνατότητα διαδικτυακής επικοινωνίας πολιτών με τους βραβευμένους για σχόλια και απόψεις.
  • Ραδιοτηλεοπτική συνέντευξη των τιμωμένων προ-ή-μετά τη βράβευση. Ανακοινώσεις στα ΜΜΕ.

Ετήσιες εκδηλώσεις ΣΠΕΚ