Βραβείο Λογοτέχνη

«ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ 2021»

ΜΑΚΕΤΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ 2021

ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ 2021 ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΕΚ

Αντώνης Φωστιέρης, Κίκα Πουλχερίου
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Στον Ελλαδίτη ποιητή Αντώνη Φωστιέρη και στην Κύπρια λογοτέχνιδα Κίκα Πουλχερίου απένειμε ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ το «Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του για το 2021».

Η τελετή βράβευσης, τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο περί πανδημίας, έλαβε χώρα το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 στις 7μ.μ. στην αίθουσα τέχνης του Μεγάρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης (Αγίας Σοφίας 38, Θεσσαλονίκη), παρουσία εκλεκτών αξιωματούχων της πόλης, μελών, φίλων και συνεργατών του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και της Φ.Α.Α.Θ..

Η εκδήλωση τελεύτηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών Τμήμα Μακεδονίας Θράκης, του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων και της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Χορηγοί ήταν η LAIKO MANUFACTURING & TRADING LTD και τα Ζαχαροπλαστεία ΜΑΣΚΟΤΙΤΣΑ.

Για τον ετήσιο θεσμό του ΣΠΕΚ Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του, ο πήχης είναι πολύ ψηλά και όλα τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής κρίνουν με βάση ποιοτικά κριτήρια. Το κάθε Μέλος της Επιτροπής αν έχει στενή σχέση με υποψήφιο αντικαθίσταται από Αναπληρωματικό Μέλος. Για κάθε υποψήφιο που εισηγείται, καταθέτει επαρκή εργοβιογραφία του και έγκυρες κριτικές, ενώ παρέχει διευκρινήσεις, αν υπάρξει επερώτηση από άλλα Μέλη. Εκτιμά το έργο όλων των υποψηφίων με βάση τα αιτιολογικά και την εργογραφία που κατατίθενται και με έγκυρα στοιχεία που συλλέγει. Το κάθε μέλος κρίνει με ευρύ πνεύμα, αδέκαστα, χωρίς προκατάληψη ή στερεότυπα.

Ο υποψήφιος για το Βραβείο Λογοτέχνη πρέπει να έχει έργο με το οποίο να είχαν ασχοληθεί σημαντικοί κριτικοί Λογοτεχνίας και ερευνητές και να έχει εμπλουτίσει τα Ελληνικά Γράμματα, να έχει ευρεία αναγνώριση σε Ελλάδα, Κύπρο και σε ξένες χώρες. Εκτιμάται ιδιαίτερα η ποιότητα της γλώσσας του υποψήφιου, η ιδιαιτερότητα του ύφους του και το αν έχει μεταφραστεί το έργο του σε ευρωπαϊκές γλώσσες.

Κατά τη διάρκεια της τελετής Βράβευσης παρουσιάστηκαν τα μέλη της Επιτροπής Βράβευσης, αναγνώστηκαν τα κριτήρια, η εργοβιογραφία των τιμώμενων, το σκεπτικό βράβευσης και η αντιφώνηση των βραβευθέντων. Τέλος απονεμήθηκε ο τιμητικός πάπυρος βράβευσης και το πρωτότυπο – μοναδικό έργο τέχνης, δια χειρός της εκλεκτής Κύπριας ζωγράφου, μέλους του ΣΠΕΚ, Αρίστης Χατζησάββα, ειδικά φιλοτεχνημένο για τους τιμώμενους και τον συγκεκριμένο θεσμό βράβευσης του ΣΠΕΚ.

ΦΩΣΤΙΕΡΗΣ_ΜΑΚΕΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΑ_Παρουσίαση

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, αναγνωρίζοντας την αξία της ποίησης του Αντώνη Φωστιέρη, μία από τις πιο σημαντικές ποιητικές φωνές της Γενιάς του ’70, τού απονέμει το «Βραβείο Λογοτέχνη για το σύνολο του έργου του» (2021), βραβείο που φέρει και επετειακό χαρακτήρα, καθώς ο ποιητής συμπληρώνει φέτος πενήντα χρόνια αδιάλειπτης ποιητικής παρουσίας στην πνευματική ζωή του τόπου, αρχής γενομένης από την έκδοση της πρώτης του συλλογής που φέρει τον τίτλο Το Μεγάλο Ταξίδι (1971), τίτλο εν πολλοίς προφητικό, καθώς πράγματι ο ποιητής διήνυσε ένα μεγάλο ταξίδι στον χώρο τής ελληνικής ποίησης, διακονώντας με αφοσίωση, συνέπεια και σεβασμό την τέχνη του.

Εδώ διαβάζουμε το εργοβιογραφικό σημείωμα του Αντώνη Φωστιέρη και το Σκεπτικό της Βράβευσής του.

Εδώ μελετάμε το Πορτρέτο του ποιητή Αντώνη Φωστιέρη στη ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ.

Η Κίκα Πουλχερίου,  στα 45 χρόνια της δημιουργικής παρουσίας της στον χώρο της παιδικής -νεανικής λογοτεχνίας, τόσο ως συγγραφέας όσο και ως ηγετική φυσιογνωμία του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου-του οποίου η ιστορική διαδρομή ακολουθεί παράλληλη πορεία με τη δική της, έχει σφραγίσει καθοριστικά  τη σύγχρονη κυπριακή παιδική λογοτεχνία, με πανελλήνια και διεθνή εμβέλεια.  Λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερα  σημαντικό και αξιόλογο λογοτεχνικό της έργο  αλλά και τη  μεγάλη προσφορά και συμβολή της στην ανάδειξη, ανάπτυξη  και καταξίωση της παιδικής λογοτεχνίας ως αναπόσπαστου μέρους της ευρύτερης λογοτεχνικής δημιουργίας, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας – Κύπρου> τής απονέμει, ως δίκαιη επιβράβευση, το Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του ΄Έργου του/της, για το 2021.

Εδώ διαβάζουμε το εργοβιογραφικό σημείωμα της Κίκας Πουλχερίου και το Σκεπτικό της Βράβευσής της.

Εδώ μελετάμε το Πορτρέτο της λογοτέχνιδας Κίκας Πουλχερίου στη ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΚΙΚΑ ΠΟΥΛΧΕΡΙΟΥ

Η Επιτροπή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για το Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου, με θητεία 2019-2021, αποτελείτε από τους εξής Πανεπιστημιακούς, Ακαδημαϊκούς και λογοτέχνες:

  • Πρόεδρος: Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, πρώην Καθηγητής Πανεπιστημίων ΜΙΜ και FTI της Κύπρου.
  • Αντιπρόεδρος: Ζωή Σαμαρά, ποιήτρια, δοκιμιογράφος, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, κριτικός, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Καλλιόπη Εξάρχου, ποιήτρια, διηγηματογράφος, Αν. Καθηγήτρια Θεατρολογίας Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Λουίζα Χριστοδουλίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
  • Δημήτρης Φίλιας, μεταφραστής, δοκιμιογράφος, Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
  • Δρ Κώστας Κατσώνης, φιλόλογος, συγγραφέας, κριτικός, Πρόεδρος Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας.
  • Δρ Αγάθη Γεωργιάδου, Επίτ. Σχολική Σύμβουλος, φιλόλογος, δοκιμιογράφος, κριτικός.

Σύμβουλος θεσμού Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Εδώ διαβάζουμε τις ιδιότητες, του κανόνες του θεσμού, τις υποχρεώσεις των μελών της Επιτροπής, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια βράβευσης.

Ακολουθεί το βίντεο της τελετής βράβευσης

«Βραβείο Λογοτέχνη» για το Σύνολο του Έργου του 2021, από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου,
στον Αντώνη Φωστιέρη και στην Κίκα Πουλχερίου