Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 7ου Πολιτιστικού Πανοράματος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, μία μέθεξη πολιτισμού, ανθρωπισμού, αξιών και υψηλών ιδανικών, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024, 15:00-21:00, στο Σπίτι της Κύπρου (Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας), στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Περιφέρειας Αττικής, με πλήθος εκλεκτών συμμετεχόντων, λαμπρές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και των συναφών επιστημών, συνεργάτες, φίλους, μέλη και αρωγούς του ΣΠΕΚ από Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Πρόκειται για μια ισχυρή γιορτή των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και των συναφών επιστημών, που ενώνει Ελλαδίτες, Κύπριους, Απόδημους και Φιλέλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι με τη ζωή και τη δράση τους παράγουν εκλεκτά έργα πολιτισμού, παιδείας, αισθητικής, με σεβασμό στον άνθρωπο, στη φύση, στο περιβάλλον, στον πλανήτη και ωφελούν το κοινωνικό σύνολο με διάρκεια.
Στις 19:00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η αναγόρευση των Επίτιμων Μελών του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και η βράβευσή τους για την πολυετή προσφορά τους στον Πολιτισμό και τον Ανθρωπισμό με την “Κλειδό του Πολιτισμού”. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν: ο Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας |ο Σταύρος Αυγουστίδης, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα | ο Γιώργος Χατζηνάσιος, Συνθέτης | η Κατερίνα Παναγοπούλου, Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων, Πρέσβης της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανεκτικότητα και το Ευ Αγωνίζεσθαι, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ” | η Λιάνα Σκουρλή, Ιστορικός Τέχνης, Εικαστική Σύμβουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας | ο Καθηγητής Δρ. Κώστας Γουλιάμος, Πρ. Πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών & Τεχνών | ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Παντελής Βουτουρής | ο Κώστας Βαρώτσος, γλύπτης | ο Νίκος Φλώρος – γλύπτης |ο Δημήτρης Μανιατάκης και η Ελένη Ταγωνίδη – Μανιατάκη, Πρόεδρος και Αντίστοιχα Αντιπρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος με μεγάλο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο στην Κορώνη Μεσσηνίας.
“Ιδιαίτερη χαρά για τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου αποτελεί η αναγόρευση των Επίτιμων Μελών. Σήμερα η χαρά αυτή συνοδεύεται από τιμή και συγκίνηση καθώς βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να απονείμουμε την Κλειδό του Πολιτισμού σε 8 συνανθρώπους μας, επιστήμονες, καλλιτέχνες, που με τη ζωή και το έργο τους διαχρονικά στηρίζουν τις αξίες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού. Αναγνωρίζουμε τη σημαντική συνεισφορά τους στην ανάπτυξη, προώθηση και διατήρηση του πολιτισμού. Τιμούμε την εξαιρετική συνεισφορά τους στον τομέα της ανθρωπιστικής δράσης καθώς με το έργο τους, παιδαγωγικό / κοινωνικό / φιλανθρωπικό / πολιτισμικό, προάγουν το επίπεδο ζωής, ευεργετούν καθοριστικά την κοινωνία, τον συνάνθρωπο, τον πολίτη, τον νέο, τη φύση, το περιβάλλον, τον πλανήτη και έδωσε παράδειγμα, οδηγό για το μέλλον. Η βράβευση τους λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για όλους. Αναδεικνύοντας σημαντικές προσωπικότητες, δημιουργούνται πρότυπα για την κοινωνία, ειδικά για τις νεότερες γενιές, ενθαρρύνοντάς τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των τιμώμενων προσωπικοτήτων και να ενισχύσουν με τη σειρά τους τις αξίες του πολιτισμού. Το “κλειδί του πολιτισμού” είναι παράλληλα ένα σύμβολο της ευθύνης που αναλαμβάνουμε από κοινού για τη διατήρηση και τη μετάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις επόμενες γενιές, ένα σημαντικό στοιχείο της ανθρώπινης ταυτότητας και εξέλιξης.” Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Ακολουθούν τα Βιογραφικά των Βραβευθέντων με την ``Κλειδό του Πολιτισμού``
ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗΣ | Ο Γιάννης Χρυσουλάκης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από τις ΗΠΑ και διδακτορικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και είναι Ομότιμος Καθηγητής. Έχει διδάξει σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδος. Έχει διοικήσει Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλες ευρωπαϊκές κοινοπραξίες παραγωγής νέων τεχνολογιών, ενώ έχει σημαντικό Διεθνές Διοικητικό και Επιστημονικό έργο. Διετέλεσε εκλεγμένος Αντιπρόεδρος στον Παγκόσμιο Οργανισμό των Εθνικών Κέντρων Δημόσιας Διοίκησης και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Έχει εργασθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, έχοντας συνεργασία και επαφή με πολλές ομογενειακές οργανώσεις και ομογενειακά συμβούλια. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Διεθνείς Οργανισμούς και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό Συμβουλίων, Επιτροπών και Συνεδρίων εντός και εκτός Ελλάδος. Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και σημαντικό συγγραφικό έργο.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ | Ο Γιώργος Χατζηνάσιος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Άρχισε μαθήματα πιάνου από 6 χρονών στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Φλώρο, σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγήτρια την Ανθούλα Γ. Χυδίρηγλου, συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Φαραντάτο, στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Κρητικό και στο Παρίσι όπου σπούδασε σύνθεση και ενορχήστρωση (θεωρητικά – φούγκα – αντίστιξη), και διεύθυνση ορχήστρας. Από 14 χρονών, είναι ήδη ένας αξιόλογος πιανίστας με ιδιαίτερη κλήση στην Τζαζ, παράλληλα με την αγάπη του στην Ελληνική Μουσική, όπου εμφανίζεται ως συνθέτης από το 1972 με τον δίσκο: 4 – 5 – 3. Από τότε έχει γράψει πολλούς δίσκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απ’ τους οποίους πολλοί τιμήθηκαν με Χρυσή και πλατινένια διάκριση, από διάφορες δισκογραφικές εταιρείες. Έγραψε, επίσης, μουσική και τραγούδια για τον Κινηματογράφο, το Θέατρο και την Τηλεόραση. Από τους 45 Δίσκους του χαρακτηριστικοί είναι: Η Διαδρομή, Λεύκωμα, Σήμερα, Συναξάρια, Ενδεκάτη Εντολή, Μάθημα Σολφέζ, Επίθεση Αγάπης κ.α. Σαν γνήσιος Μακεδόνας δεν παρέλειψε να κυκλοφορήσει ένα δίσκο με παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά.
Παράλληλα, έγραψε μουσική για 38 κινηματογραφικές ταινίες όπως: Γλυκεία Συμμορία, Knock Out, Το Αγκίστρι, Εσύ κι Εγώ, Πρωινή Περίπολος, Shirley Valentine της Paramount κ.α. Επίσης, έγραψε μουσική για 25 Θεατρικά Έργα καθώς και μουσική για την Τηλεόραση όπως: Μυστικοί Αρραβώνες, Ακριβή μου Σοφία, Μαύρη Χρυσαλίδα, Τμήμα Ηθών, Γελοίον του Πράγματος, Δρόμοι της Πόλης, Άγγιγμα Ψυχής, Σύνορα Αγάπης, Τα Φτερά του ΄Ερωτα, Φιλί Ζωής. Το 1980 πήρε Α΄ Βραβείο στο Γαλλικό Φεστιβάλ (Rose d’ Or) με το τραγούδι «Όταν γύρω Νυχτώνει». Επίσης, πήρε βραβείο στο Φεστιβάλ της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κι έχει τιμηθεί από διάφορους συλλόγους για την προσφορά του στην Ελληνική Μουσική. Ως Σολίστ Πιάνου έδωσε ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στο Carnegie Hall, στο Concert House της Βιέννης, στο White House του Λονδίνου, στην Κύπρο, στη Σόφια κ.α. Το 1985 έγινε η συγγραφή της Όπερας «Ελ Γκρέκο» που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του μεγάλου κρητικού ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, παρουσιάσθηκε σε μορφή Concerto για πιάνο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει μελοποιήσει το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη καθώς και την Βυζαντινή τριλογία που αναφέρεται στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δόθηκε με μεγάλη επιτυχία η παγκόσμια πρεμιέρα του Βυζαντινού του Έργου «Χρονικόν της Αλώσεως» με την συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της Όπερας της Σόφιας, την Χορωδία της Μακεδονίας, πρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Βαλτινό και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υπό την διεύθυνση του συνθέτη. Η «Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο» σε μορφή Συμφωνικής Καντάτας με ερμηνευτές τον Πέτρο Γαϊτάνο και τον Γρηγόρη Βαλτινό παρουσιάσθηκε στο Μέγαρο Μουσικής με θριαμβευτική επιτυχία καθώς και στις Πυραμίδες της Αιγύπτου. Το ίδιο έργο υπό την διεύθυνση του συνθέτη με 140 μουσικούς – χορωδούς και solist παρουσιάσθηκε το καλοκαίρι του 2005 στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά το 2007 στο θεσμό των Παλαιολογίων παρουσιάσθηκε το «Χρονικόν της Αλώσεως» με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΡΤ. Ερμήνευσαν ο Γρήγορης Βαλτινός, ο Άγγελος Αντωνόπουλος και ο Γιάννης Χριστόπουλος υπό την διεύθυνση του συνθέτη. Η όπερα EL GRECO του Γιώργου Χατζηνάσιου παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στην Ελλάδα την άνοιξη του 2015. Συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες διεθνούς αναγνώρισης. Είναι μέλος της P.R.S της Αγγλίας, της S.A.C.E.M της Γαλλίας, της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, της Α.Ε.Π.Ι και του Δ.Σ της Ε.Δ.Ε.Τ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ |Η Κατερίνα Ναυπλιώτη – Παναγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και στο Πανεπιστήμιο Paul Valery στο Montpellier της Γαλλίας, στο τμήμα Ξένης Λογοτεχνίας. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας (D.Phil.) Honoris Causa, AMITY UNIVERSITY, Νέο Δελχί, Ινδία, 6 Μαρτίου 2019. Είναι χήρα του “Πατριάρχη” της ελληνικής ναυτιλίας, Περικλή Σ. Παναγόπουλου, επίτιμου προέδρου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και προέδρου της Magna Marine. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις για πολλά χρόνια υπήρξαν χορηγοί ενός σημαντικού αριθμού Ελλήνων πρωταθλητών του στίβου. Είναι μητέρα ενός γιου και κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Εργάσθηκε στον Τουρισμό, ασχολήθηκε με το εμπόριο και υπήρξε για πολλά χρόνια επιτυχημένη επιχειρηματίας δημιουργώντας το Studio Alta Moda στην Αθήνα. Αφού υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ως Πρόεδρος της ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ το 2013, στηρίζει Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες και νικητές, την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων (περισσότερες από 25) σε όλη την Ελλάδα, την παροχή αθλητικού και ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και την οικονομική ενίσχυση αθλητικών σωματείων. Σε συνεργασία με την Ελληνική Οργάνωση Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ/ HAPSc), παρέχει “Υποτροφίες Κατερίνας Παναγοπούλου” σε νέους επιστήμονες. (https://hapsc.org/βραβεία-εοπε-παναγοπούλου-2017/). Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας, Υπουργείο Εξωτερικών (από τον Μάιο του 2019).

- Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας, Υπουργείο Εξωτερικών (από τον Μάιο του 2019).
- Pro bono – Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας για την Ελληνική Διασπορά (από τον Μάιο του 2018)
- Ευρωπαίος πολίτης του 2017, ο οποίος βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
- Εθνική Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανεκτικότητα και το Ευ Αγωνίζεσθαι, διαπιστευμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 1998 και εκπληρώνει τα καθήκοντά της αποκλειστικά σε εθελοντική βάση.
- Πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου Γυναικών “ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ” από το 2005. Ο ΠΣΓΑ “ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ” είναι αποκλειστικό γυναικείο αθλητικό σωματείο, μέλος του ΣΕΓΑΣ, αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ιδρύθηκε το 1976. (www.kallipatira.org)
- Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για την Επιστήμη και τις Ελληνικές Αξίες, το οποίο συνιδρύθηκε στην Αρχαία Ολυμπία από περισσότερους από 100 διακεκριμένους καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans.
- Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ/ HAPSc).
- Είναι η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε το 1ο Ευρωπαϊκό βραβείο “Γυναίκα και Αθλητισμός 2012” από τη ΔΟΕ, στο Λος Άντζελες, τον Φεβρουάριο του 2012.
- Σύμφωνα με τον ελληνικό και διεθνή τύπο, το βραβείο αυτό χαρακτηρίστηκε ως “το 1ο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012”.
- Ο κατάλογος των δραστηριοτήτων της σε εθνικό επίπεδο είναι επίσης πολύ ουσιαστικός και περιλαμβάνει τη συμμετοχή της σε συνέδρια και ομάδες εργασίας, επισκέψεις και διαλέξεις σε σχολεία και ιδρύματα πανελλαδικά, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τις αρχές και τα ιδανικά του Ευ Αγωνίζεσθαι.
- Αξίζει να αναφερθεί η πρωτοβουλία της, σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, να διοργανώσει σειρά διαλέξεων στα σημαντικότερα κέντρα της Ελληνικής Διασποράς στις ΗΠΑ, με στόχο την ενεργοποίηση της Διασποράς στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.
- Με υπομνήματα προς τα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, Δημόσιας Τάξης, Υγείας και Εξωτερικών, επέμεινε στη σημασία του θεσμού του Ευ Αγωνίζεσθαι και στον κρίσιμο ρόλο του για την κοινωνική συνοχή και την παγκόσμια ειρήνη στον αιώνα μας.
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, Αθήνα 2004, ως Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ανέλαβε την ευθύνη της προώθησης του “ιδεολογικού υπόβαθρου” των Αγώνων, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, μέσω ειδικών προγραμμάτων και διαλέξεων σε σχολεία, ιδρύματα και συλλόγους. - Ως Εθνική Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανεκτικότητα και το Ευ Αγωνίζεσθαι έχει λάβει διάφορα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.
Είναι επίσης: Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής για το Ευ Αγωνίζεσθαι από το 2005. Επίτιμο μέλος του Ευρωαμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών. Επίτιμο μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φίλων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επίτιμο μέλος της Εταιρείας Λόρδος Βύρων. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιτροπής “Pierre de Coubertin”. Επίτιμο μέλος του Συλλόγου “Φίλοι του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη”. Μέλος των Συλλόγων Φίλων της Αντικαρκινικής Εταιρείας. Μέλος του Συλλόγου “ΕΛΠΙΔΑ”. Μέλος του Συλλόγου “ΕΛΕΠΑΠ”. Μέλος του Συλλόγου “ΧΑΡΑ”. Μέλος της Λέσχης Φίλων της Εθνικής Πινακοθήκης Αθηνών. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων της Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟΠΑ). Μέλος του Leadership 100, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Έχει επίσης διατελέσει: Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διαχείριση της Επιστήμης και της Τεχνολογίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής “Γυναίκα και Αθλητισμός” της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Αντιπρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Βουλιαγμένης. Αντιπρόεδρος του Αρχαίου Ολυμπιακού Συμβουλίου. Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ | Ο Κώστας Γουλιάμος, γεννήθηκε το 1955 στην Καλαμάτα. Φοίτησε στο 11ο Δημοτικό Σχολείο, στο Νησάκι, και αργότερα στο 2ο Γυμνάσιο, στους Ταξιάρχες. Διετέλεσε Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης και Διακεκριμένο Μέλος (Fellow) του Royal Society of Arts/London. Είναι επίτιμος κι επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της «Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας», με ερευνητικό έργο που κατέκτησε το βραβείο επιστημών Descartes στην Ευρώπη. Υπήρξε μέλος της επιστημονικής επιτροπής του European Science Foundation με έδρα το Στρασβούργο. Τον Σεπτέμβρη του 2023 έλαβε το ένα εκ των δύο διεθνών βραβείων “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση από τη “Διεθνή Ομοσπονδία Γενικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών”. Είναι συγγραφέας εκλεκτών πονημάτων, στη βάση του ΟΣΔΕΛ αναγράφονται 13 έργα του.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΤΟΥΡΗΣ |Ο Παντελής Βουτουρής είναι Ομότιμος Kαθηγητής της Nεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Kύπρου, Διευθυντής του Νεοελληνικού Σπουδαστηρίου Πετρώνδα του Πανεπιστημίου Κύπρου και πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Σπούδασε Μεσαιωνική και Nεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και υπέβαλε τη διδακτορική του διατριβή με επόπτη καθηγητή τον Δημήτρη Μαρωνίτη. Δίδαξε Nεοελληνική Φιλολογία στο Tμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Kρήτης και στο Τμήμα Bυζαντινών και Nεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Kύπρου. Δίδαξε επίσης, ως Επισκέπτης Καθηγητής στο King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στην Ακαδημία της Βαρκελώνης, στο Κέντρο Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και στο Τμήμα Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Pώμης La Sapienza. Δημοσίευσε 13 βιβλία και περισσότερες από εκατό μελέτες για τη λογοτεχνία, την κριτική και την ιστορία των ιδεών στην Ελλάδα. Το βιβλίο του Ιδέες της σκληρότητας και της καλοσύνης. Εθνικισμός, σοσιαλισμός, ρατσισμός (1897-1922), Καστανιώτης 2017, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο δοκιμίου του Αναγνώστη και το πρώτο Κρατικό Βραβείο στην κατηγορία μελέτη-δοκίμιο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.


ΛΙΑΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΚΟΥΡΛΗ |Η Λιάνα Σκουρλή γεννήθηκε στην Αθήνα. Πραγματοποίησε σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Β.Α. Πολιτικές Επιστήμες και την Ιστορία της Τέχνης στο University of Miami, Η.Π.Α., Μ.Α. στις Διεθνείς Σχέσεις στο Georgetown University Washington D.C., Η.Π.Α. . Για χρόνια υπηρέτησε στο Υπουργείο Εξωτερικών, (στην Ελληνική Πρεσβεία των Η.Π.Α.. στην Ουάσιγκτον, στην Ελληνική Αντιπροσωπία στον Ο.Η.Ε. και στο Γεν. Προξενείο στην Νέα Υόρκη). Από το 1982 ασχολείται με τα εικαστικά. Εργάστηκε ως Βοηθός Επιμελήτρια στο Μουσείο Solomon R. Guggenheim (1982 – 1984). Ως Ειδικός Σύμβουλος του Οίκου Πλειστηριασμών Philips Auction House στη Νέα Υόρκη βοήθησε στην ίδρυση των Τμημάτων Ιμπρεσιονισμού και Μοντέρνας Τέχνης, οργάνωσε ειδικές πωλήσεις, πλειστηριασμούς για κοινωφελείς σκοπούς και διαλέξεις για τους Ιμπρεσιονιστές και τη Μοντέρνα Τέχνη (1984 – 1990). Ως Σύμβουλος και έμπορος τέχνης οργάνωσε εκθέσεις Μουσείων και Γκαλερί στην Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Είναι Πολιτιστικός Σύμβουλος στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών “Ιωάννης Καποδίστριας”. Συνεχίζει να είναι Εικαστική Σύμβουλος και να οργανώνει συλλογές και εκθέσεις, σε Μουσεία, σε Ιδρύματα και καλλιτεχνικούς χώρους. Είναι μέλος και ιδρυτικό μέλος (1980) της Οργάνωσης ΕΛΠΙΔΑ “Σύλλογος παιδιών με καρκίνο από την Ελλάδα” στο Νοσοκομείο “Memorial” της Νέας Υόρκης, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ” ιδρυτικό μέλος του οργανισμού HELLENIC ASSOCIATION OF WOMEN FOR CULTURE AND TOURISM. Από το 2012 είναι ιδρύτρια και πρόεδρος στο μη κερδοσκοπικό Σωματείο “Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας” που έπαιξε σημαντικό ρόλο την ίδρυση μουσείου της αθάνατης ντίβας στην AΘΗΝΑ το 2023 και την ανάδειξη παγκοσμίως της Ελληνικής της καταγωγής. Έχει τιμηθεί για το φιλανθρωπικό της έργο από διάφορους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΝΙΚΟΣ ΦΛΩΡΟΣ |Ο διεθνούς φήμης γλύπτης Νίκος Φλώρος έχει χαρακτηριστεί ως πρεσβευτής της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία, για την προσφορά του στην πολιτιστική διπλωματία μεταξύ της Ελλάδας και της κοινότητας των εθνών. Έργα του έχουν εκτεθεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών σημαντικών κρατικών μουσείων και γκαλερί, όπως η Πορτογαλική και η Ρωσική Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών, το Κρατικό Μουσείο Τσαριτσίνο στη Μόσχα – όπου περισσότεροι από 5 εκατομμύρια επισκέπτες θαύμασαν τα έργα του – το Εθνικό Μουσείο Γυναικών στις Τέχνες στην Ουάσιγκτον, το παλάτι Hoffburg στη Βιέννη και το παλάτι του Μόντε Κάρλο στο Μονακό, όπου παρουσιάστηκε το νυφικό της Γκρέις Κέλι κατόπιν αιτήματος του πρίγκιπα Αλβέρτου, η Όπερα της Μπολόνια, το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο υπό την αιγίδα της Unesco, το Κρατικό Μουσείο του St. Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη, το Μουσείο Ελ Γκρέκο στο Τολέδο, μια ατομική έκθεση στο Μουσείο Γλυπτικής του Βούπερταλ την οποία ακολούθησε σειρά εκθέσεων στη Γερμανία, καθώς και μια ατομική έκθεση στο Δημαρχείο του Σίδνεϊ με τίτλο “Ήρωες του μετάλλου”. Ένα άλλο σημαντικό γεγονός ήταν ότι τα έργα του ζητήθηκε και έγινε δεκτό να συμπεριληφθούν σε σχολικά βιβλία.

Τέλος, όπως ανέφερε και προηγουμένως ο HE, το 2019, στην Παγκόσμια Έκθεση για τη διαχείριση του περιβάλλοντος “ECOWaste 2019”, ο Νίκος Φλώρος – επίσημος προσκεκλημένος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας υπό την Πρέσβειρα Αικατερίνη Μπούρα – παρουσίασε το πορτρέτο του Προέδρου των ΗΑΕ, Α.Ε. Mohammed bin Zayed Al Nahyyan, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από 3.000 (τρεις χιλιάδες) αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών. Το πορτρέτο του εντυπωσίασε τη βασιλική οικογένεια και ανήκει πλέον στη μόνιμη συλλογή του κράτους. Ο Νίκος Φλώρος δεν έχει την πολυτέλεια των έτοιμων υλικών όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες, οπότε πρέπει να φτιάξει το πρωτότυπο υλικό του από το τίποτα, δηλαδή να ξεκινήσει από το μηδέν και να μετατρέψει το αλουμίνιο σε ίνες και στη συνέχεια σε “μεταλλικό ύφασμα” , μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Έχει κατοχυρώσει την ιδέα του με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στη Νέα Υόρκη, επειδή ήταν σε αυτή την πόλη, όπου ξεκίνησε αυτό το νέο είδος τέχνης. Αυτή η μορφή τέχνης μπορεί να περιγραφεί ως σουρεαλισμός βασισμένος στην ποπ-αρτ. Ο καλλιτέχνης ανακυκλώνει αυτό το υλικό, προσφέροντάς του τη μέγιστη αξία του. Η ανακατασκευή του το μετατρέπει σε κάτι όμορφο, σαν μια μεταφυσική κατάσταση. Όταν κάτι πεθαίνει, αλλάζει την ουσία του και στη συνέχεια γίνεται κάτι ανώτερο, αποκτώντας μεγάλη αξία, όπως η ανθρώπινη ψυχή. Ο Νίκος Φλώρος φιλοτέχνησε κοστούμια από αλουμίνιο εμπνευσμένα από τα κοστούμια που φορούσε η μεγάλη μας ντίβα Μαρία Κάλλας στις παραστάσεις της. Στη συνέχεια, δημιούργησε μια συλλογή από ψηφιδωτά πορτρέτα χρησιμοποιώντας το ίδιο υλικό. Αυτά τα σημαντικά έργα τέχνης που σχετίζονται με την τραγουδίστρια της όπερας, Μαρία Κάλλας, παρουσιάστηκαν στην Όπερα του Ντουμπάι, ξεκινώντας την παγκόσμια περιοδεία των εκθέσεών του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω του βαθύτατου σεβασμού και της σύνδεσής του με το έθνος. Έχει επίσης δημιουργήσει, ειδικά για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Σύμβολο της χώρας, το Γεράκι, το οποίο με θερμά αισθήματα φιλίας και σεβασμού, έχει προσφερθεί στον εκπρόσωπο της χώρας στην Ελλάδα, Α.Ε., Πρέσβη των ΗΑΕ. Ο Νίκος Φλώρος είναι μια οραματική σύντηξη της ψηφιακής εξερεύνησης που χρησιμοποιεί την τέχνη του για να ευαισθητοποιήσει για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Τα ψηφιακά υποβοηθούμενα έργα τέχνης και τα γλυπτά του που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη αντικατοπτρίζουν τις προκλήσεις της εποχής μας. Σχεδιάζεται η δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου που θα εκθέτει τα γλυπτά του Νίκου Φλώρου και θα προάγει την ευαισθητοποίηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Το μουσείο αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης τάσης βιώσιμων μουσείων που επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο των ιδρυμάτων τέχνης στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η συνεργασία μεταξύ του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και του ART 2030 έχει οδηγήσει σε συζητήσεις σε πάνελ με τίτλο “Circular Museum”, όπου καλλιτέχνες και επαγγελματίες των μουσείων διερευνούν προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Τα έργα του Νίκου Φλώρου ευθυγραμμίζονται απόλυτα με αυτή την τάση, και το προτεινόμενο μουσείο αναμένεται να αποτελέσει μόνιμο στοιχείο στον κόσμο της τέχνης, αποδεικνύοντας τη δύναμη της τέχνης να ευαισθητοποιήσει για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΑΚΗΣ | Ο Δημήτρης Μανιατάκης, του Λεωνίδα και της Κατίνας, γεννήθηκε στην Κορώνη Μεσσηνίας το 1939. Είναι οικονομολόγος, Επίτιµος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Kingston της Αγγλίας, βραβευμένος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004) για την προσφορά του στην οικονομική πανεπιστημιακή κοινότητα και στην έρευνα αγοράς. Επίσης, έχει βραβευτεί με την ύψιστη τιμητική διάκριση του ακαδημαϊκού συμβουλίου του New York College που δίδεται σε κορυφαίες προσωπικότητες που διακρίνονται στον τομέα τους διεθνώς. Είναι Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος το οποίο σύστησε το 1995 με τη σύζυγό του Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη, λογοτέχνιδα. Το Μανιατάκειον Ίδρυμα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, κοινωφελούς, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η συστηµατική ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής παρουσίας της Μεσσηνιακής Καστροπολιτείας της Κορώνης στη διαχρονική πορεία του Ελληνισµού και ο εντοπισμός, η ανάδειξη και η διεθνοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών της Ελληνικής περιφέρειας μέσα από τρεις πυλώνες δράσεων: πολιτιστικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές. Το ίδρυμα με 11 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας και καρποφόρου προσφοράς στα δρώμενα της Μεσσηνίας, λειτουργεί με γνώμονα την εξωστρέφεια διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, συνεργάζεται με διάφορους φορείς με σκοπό την τοπική και περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη, το πάντρεμα του αγροτικού τομέα με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τη γαστρονομία, διεθνοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας και προάγει την καινοτομία συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι το 2005 στην ICAP (οπότε και αποχώρησε για να αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη Δ.Ε.Η. Α.Ε.), την μεγαλύτερη εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, οικονομικών μελετών-ερευνών και αξιολόγησης πιστωτικού κινδύνου επιχειρήσεων (ο δείκτης πιστωτικού κινδύνου επιχειρήσεων της ICAP είναι αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος). Η ICAP συνεργάζεται με διεθνείς οίκους ασφάλισης εξαγωγικού πιστωτικού κινδύνου όπως η γερμανική Hermes Euller και η γαλλική Coface. Δημιούργησε την εν λόγω εταιρεία μαζί με μια ομάδα ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών και συμμετείχε ως βασικός μέτοχος μαζί με την Alpha Bank, τη γαλλική εταιρεία Coface, την Εμπορική Bank μέχρι το 2006, περίοδο κατά την οποία αποχώρησε διότι μεταβιβάστηκε σε άλλο όμιλο. Η ICAP εξακολουθεί σήμερα να είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της και απασχολεί προσωπικό πλέον των 1.000 ατόμων.
Το 2002 ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΔΡΥΟΠΑΣ με έδρα την Καλαμάτα. Το όνομα «Δρύοπας» προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους της Ασίνης, που γενάρχης και ήρωάς τους ήταν ο Δρύοπας. Σκοπός της εταιρείας ήταν η έκδοση της εφημερίδας ΚΟΡΩΝΗ, προσφορά προς τους απανταχού Κορωναίους. Στόχος της εφημερίδας ήταν η έγκαιρη και αντικειμενική πληροφόρηση κυρίως σε θέματα του Δήμου Κορώνης αλλά και γενικού ενδιαφέροντος. Η εφημερίδα αποστελλόταν στους απανταχού Κορωναίους σε Ελλάδα, Η.Π.Α., Καναδά και Αυστραλία. Το 2004 διορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και το 2005 ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία για τα έτη 2005 και 2006, οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και έργα, που αφορούσαν α) στην αναδιοργάνωση και το μετασχηματισμό της Δ.Ε.Η. Α.Ε. στα πλαίσια μιας απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, β) τη διεθνοποίηση της Δ.Ε.Η. Α.Ε. σε συνεργασία με άλλες εταιρείες για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διείσδυση σε αγορές των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και γ) την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Είναι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Ταμείου Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών Της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας» από τον Φεβρουάριο του 2009. Σκοπός του Ταμείου Αρωγής είναι η χορήγηση υποτροφιών σε οικονομικά ασθενείς φοιτητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ιδρυτής και Αντιπρόεδρος στο εκκλησιαστικό ίδρυμα «Ιερό Προσκύνημα Παναγία Ελεήστρια», που σύστησε και είναι Πρόεδρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομος. Το εν λόγω ίδρυμα ενισχύει οικονομικά το «Ταμείον Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών Της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας».
Είναι Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης από τον Ιανουάριο του 2012 και προωθεί τις ελληνικές εξαγωγές και την ανάπτυξη επενδυτικών ευκαιριών σε χώρες της Αφρικής. Υπήρξε εξωτερικό μέλος στο Συμβούλιο Διοίκησης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας από το 2012 μέχρι το 2015, όπου προώθησε επιχειρησιακά σχέδια συνδέοντας το πρόγραμμα σπουδών με τις μελλοντικές ανάγκες της τοπικής οικονομίας. Έχει διατελέσει µέλος σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών, οργανισµών και συνδέσµων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως στο διεθνή οργανισμό FEBIS (Federation of Business Information Services), στην Taylor Nelson Sofres ICAP – TNS ICAP (3η μεγαλύτερη εταιρεία έρευνας αγοράς στον κόσμο), την Eurobusiness,του ΣΕΒ, της Λέσχης Επιχειρηματικότητας και υπήρξε ειδικός σύμβουλος σε θέματα χρηματοπιστωτικής πολιτικής στους διεθνείς οργανισμούς COFACE, GRAYDON, HERMES. Το όνοµά του κατατάσσεται στο International Who Is Who Of Professionals. Έχει κάνει διαλέξεις και έχει γράψει πολλά οικονομικά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ |Ο Κώστας Βαρώτσος είναι ένας καλλιτέχνης που δεν δίστασε να βγεί από το εργαστήριό του και που σίγουρα δεν ζήτησε ευνοϊκές συνθήκες για να εκφραστεί μέσω της τέχνης του. Μέχρι και σήμερα καταφέρνει το έργο του να ενταχθεί αρμονικά ως φυσική συνέχεια στο περιβάλλον όπου κατοικεί. Δημιουργεί μία σχέση αμφίδρομη όπου το έργο δίνει αλλά και παίρνει ζωή από το χώρο που δεσπόζει. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955, σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης και στο Πανεπιστήμιο αρχιτεκτονικής της Πεσκάρα στην Ιταλία. Το 1991 πήρε υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright και το 1999 εξελέγη Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της Engelberg στην Ελβετία. Τα έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ελβετία, Ισπανία, Αίγυπτο και στις ΗΠΑ. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πολλά έργα του έχουν βραβευτεί. Ο ίδιος τιμήθηκε για την καλλιτεχνική του προσφορά στην Ιταλία, με τον τίτλο του Cavaliere dell’Ordine della Stella della Solidarieta Italiana de la Republica Italiana.

Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και κυρίως στην Αίγινα. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που κατόρθωσε να αλλάξει τα δεδομένα του διαλόγου με τη γλυπτική στο δημόσιο χώρο. Αφετηρία στάθηκε το εμβληματικό γλυπτό του «Δρομέας» με τη δημιουργία του οποίου απέκτησε πλατύ κοινό και «έσπασε» κατά κάποιο τρόπο, τα δεσμά με τη «μοναχική» τέχνη. Η σειρά των έργων του εμπεριέχει προσωπικές του ιστορίες και βιώματα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ακόμα και οι ορίζοντες που δημιουργεί αντικατοπτρίζουν τον κύκλο της ίδιας του της ζωής. Η κυκλική κίνηση στη ζωή του Κώστα Βαρώτσου έχει ιδιαίτερη σημασία. Η δυνατότητα να γυρίζει εκεί που ανήκει είναι πολύτιμη καθώς μόνο έτσι αποκτά νόημα το ταξίδι της ζωής και συνειδητοποιεί τη σημασία της ίδιας του της ύπαρξης. Κλείνοντας, θα δανειστούμε τα λόγια του ιστορικού τέχνης, Γιώργου Μυλωνά, καθώς σκιαγραφούν τον καλλιτέχνη αλλά και άνθρωπο Κώστα Βαρώτσο! «Ο Κώστας Βαρώτσος, είναι ένας καλλιτέχνης του δρόμου, ένας δρομέας που σπέρνει το έργο του σε πυκνοκατοικημένα κέντρα ή απάτητα μέρη. Αλλά και στα μικρά σε διάσταση έργα του ο Βαρώτσος νιώθει εραστής της στιγμής, κοιτάζει μέσα στα μάτια της∙ εκεί όπου φτερουγίζει το φευγαλέο».
Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Το Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου λαμβάνει χώρα κάθε Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη και κάθε Ιούνιο στην Αθήνα. Είναι ένας ετήσιος θεσμός Πολιτισμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για καλό σκοπό, καθώς υποστηρίζει την έκδοση ηλεκτρονικών – ψηφιακών βιβλίων, eBook, eAudiobook, Video Book, Music Book (ένα έργο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που στηρίζει την πολιτιστική διπλωματία), τα οποία προσφέρονται ελεύθερα και δωρεάν προς ανάγνωση, θέαση, ακρόαση, μελέτη και αξιοποίηση μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο – ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου – https://cultural-association.org δίνοντας φωνή έκφρασης σε συγγραφείς από Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια, καταγράφοντας μνήμες των Ελλήνων του Εξωτερικού και των Επαναπατρισθέντων, στηρίζοντας τη φιλαναγνωσία, τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ΑμεΑ, τον απόδημο Ελληνισμό, την ομογένεια, που αναζητά πηγές Ελληνικής γλώσσας, παράδοσης, ιστορικών τεκμηρίων και λαογραφίας, αλλά και κάθε σύγχρονο πολίτη που λόγω χρόνου – χώρου επιλέγει ψηφιακά αναγνώσματα. Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στηρίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων στη γνώση και στη μάθηση.
Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου διοργανώνει έργα και δράσεις πολιτισμού καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους με σκοπό να ενισχύσει και να προβάλει τον Ελληνισμό, να ενώσει τους απανταχού Έλληνες και Κυπρίους δημιουργούς και επιστήμονες όλων των ηλικιών μέσα από έργα πολιτισμού, παιδείας, ανθρωπισμού και επιστήμης με σεβασμό στον άνθρωπο, την φύση, το περιβάλλον με διεθνείς δράσεις και αποστολές προς όφελος της κοινωνίας. Στόχος του ΣΠΕΚ είναι να ενισχύσει την ελληνική γλώσσα, να στηρίξει τη φιλαναγνωσία, να καταγράψει και διαφυλάξει την παράδοση, τη λαογραφία και τα έθιμα, να διατηρήσει τη χειροτεχνία (κεντήματα κ.λπ.) και τις τέχνες της κληρονομιάς μας, να υποστηρίξει την ευγενή άμιλλα μέσω διαγωνισμών ποίησης, λογοτεχνίας και τέχνης, να προσφέρει δημιουργικά πολιτιστικά κίνητρα στους νέους, να δημιουργήσει ένα λίκνο πολιτιστικών ανταλλαγών, να καταγράψει και να τιμήσει σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας, της Κύπρου και του Απόδημου Ελληνισμού που μέσα από τη ζωή και το έργο τους αποτελούν φωτεινά παραδείγματα ανθρωπισμού – πολιτισμού και εν γένει να πράξει οτιδήποτε λειτουργεί ευεργετικά προς την προώθηση του ελληνοκυπριακού πολιτισμού. Σταθερά εργαλεία του και μέσα επικοινωνίας είναι ο διαδικτυακός κόμβος https://cultural-association.org, που λειτουργεί ως κοιτίδα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ο Web Radio TV SOLOMOS, ψηφιακός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, μέσο καταγραφής αναμνήσεων και μικροϊστοριών Ελλαδιτών, Κυπρίων και αποδήμων, μέσα από συνεντεύξεις, αφιερώματα, οδοιπορικά, ποιοτική μουσική, αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων, απαγγελίες, αφηγήσεις.
Βίντεο από την απονομή των βραβείων ``Η Κλεις του Πολιτισμού`` | 7ο Πολιτιστικό Πανόραμα ΣΠΕΚ
Φωτογραφίες από την απονομή των βραβείων ``Η Κλεις του Πολιτισμού`` | 7ο Πολιτιστικό Πανόραμα ΣΠΕΚ
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου έχει Όραμα ν’ αναδείξει τον ενιαίο Ελληνικό Πολιτισμό (Γράμματα, Τέχνες, Γλώσσα, Παράδοση, Ιστορία κ.ά.) σ’ όλους τους Έλληνες, Κύπριους, Ομογενείς, να τους καλεί να συμμετέχουν στον εμπλουτισμό και στη μεταλαμπάδευσή του στην Ε.Ε., διεθνώς, και να αναπτύσσονται πνευματικά. Στηρίζει και προάγει ευρέως τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική δημιουργία σε Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια, αλλά και τις συναφείς επιστήμες (Ελληνική Γλώσσα, Άυλη Κληρονομιά, Ιστορία, Περιβάλλον, Υγεία, Τουρισμός, Μνημεία, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία κ.ά.) επιβεβαιώνοντας έτσι την οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού και τα ωφέλιμα οικουμενικά ιδεώδη του. Αποστολή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι να δημιουργεί υποδειγματική «Πολιτιστική Ταυτότητα» για αυτογνωσία και πολιτισμική ανάπτυξη των Ελλαδιτών, Κυπρίων και Αποδήμων σε Ελλάδα, Κύπρο και διεθνώς. Είναι γι’ αυτό που με σύγχρονα μέσα συνεχώς δομεί νέες βιώσιμες, λειτουργικές και αποτελεσματικές υποδομές, διασυνδέσεις, σχέδια, προγράμματα και διεθνείς σχέσεις για επίτευξη του οράματος σ’ όλα τα πεδία.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ), μέσω του διαδικτυακού κόμβου cultural-association.org και του SOLOMOS Web Radio TV, ενώνει τον Ελληνισμό παγκοσμίως, προάγοντας τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, τις τέχνες και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Με εκδηλώσεις, εκδόσεις, διαγωνισμούς και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενισχύει τη φιλαναγνωσία, διαφυλάσσει την πολιτιστική ταυτότητα και προάγει τη δημιουργική έκφραση. Μέσω διεθνών δράσεων ενισχύει τον πολιτιστικό διάλογο και την καινοτομία, ενώ προωθεί την πολιτιστική διπλωματία. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέρος αυτής της πολιτιστικής πορείας και να συμβάλετε στη διαμόρφωση ενός φωτεινότερου μέλλοντος.