Οι Διαγωνισμοί του ΣΠΕΚ ενθαρρύνουν τους νέους να εκφραστούν λογοτεχνικά, χωρίς να υποβάλλονται σε έξοδα. Τα καλύτερα κείμενα εκδίδονται σε Ανθολογία. Έτσι οι νέοι έχουν μια δημόσια επίσημη παρουσία τους και πολλαπλή προβολή του έργου τους, από έναν οργανωμένο ΣΠΕΚ. Μα αυτό είναι σοβαρή εκκίνηση για τους ίδιους, η πρώτη βασική εμπειρία τους να τολμήσουν μια πτήση στο μέλλον – που ίσως αποδειχθεί βασική στη ζωή τους.

Οι Διαγωνισμοί για Νέους, σε λογοτεχνία ή τέχνη, θέτουν τους νέους απέναντι στον εαυτό τους και στην κοινωνία, κάνουν αυτοκριτική, ενώ σταδιακά ωριμάζουν ως ενεργοί και χρήσιμοι πολίτες. Ωφελούνται και οι ενήλικες που αντιλαμβάνονται ότι οι νέοι αξίζουν παρά τα όσα λέγουν κάποιοι συντηρητικοί κατήγοροι της νεολαίας. Με τους Διαγωνισμούς οι νέοι αποδεικνύουν στα γραπτά τους ότι μπορούν να προσαρμόζονται εύκολα σε νέες εξελίξεις, σε δυσάρεστες αλλαγές, ότι αποκωδικοποιούν τα μηνύματα της εποχής και αποδέχονται ή προτείνουν νέες ιδέες.

Οι Διαγωνισμοί Νέων βγάζουν προς τα έξω ‘να λαλήσει το πουλί της νιότης’, κατά τον Τένεση Γουίλιαμς. Λαλεί ο ονειροπόλος, ο αποφασισμένος να παλέψει για αξιοπρέπεια, αξίες και ιδανικά για έναν καλύτερο κόσμο όπου το συμφέρον δεν πρέπει να είναι ηγέτης του κόσμου. Για τον ΣΠΕΚ σημασία έχει το ό,τι γράφει με πνεύμα δεκτικό και δυναμικό, με σφριγηλή αντοχή, αυτοπεποίθηση, ενέργεια, συχνά με αμφισβήτηση, μα πάντα με καινοτόμο σκέψη για αναζήτηση της αλήθειας σε σκοτάδια πλάνης, που δημιουργεί η εποχή.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου θα συνεχίσει να διοργανώνει Διαγωνισμούς Λόγου και Τέχνης (με άλλους λαμπρούς ποιητές Ελλάδας και Κύπρου και άριστους Νομπελίστες) και να προσφέρει ελπίδα στον νέο δημιουργό, ευκαιρία για ανέλιξη. Ίσως αποδειχθεί η πρώτη σταδιοδρομία του ως συγγραφέας, και να του διανοίξει ρηξικέλευθο λεωφόρο στον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών ή κάποιων επιστημών.

Απαγγελίες των νέων από τα ποιήματα τους θα οπτικογραφούνται για να παρουσιαστούν σε παραγωγή YouTube του ΣΠΕΚ, στην ιστοσελίδα του, ώστε να μπορούν μέλη, φίλοι και υποστηρικτές του ΣΠΕΚ, να τις παρακολουθήσουν διεθνώς και να εκτιμήσουν την πτήση των νέων.

Οι επόμενοι Διαγωνισμοί θ’ εξαγγελθούν στο Newsletter ‘ΩΡΕΣ’ του ΣΠΕΚ και σε ΜΜΕ Ελλάδας, Κύπρου, Ομογένειας.