Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, διοργανώνει για το ευρύ κοινό, και σε αίθουσες πόλεων της Ελλάδας και της Κύπρου, παρουσιάσεις βιβλίων μελών και φίλων, ή μεγάλων δημιουργών Ελλαδιτών ή Κυπρίων ή Ανθολογίες ξένων Νομπελιστών, που εκδίδει ο ίδιος ο Σύνδεσμος. Οι παρουσιάσεις ανακοινώνονται στο Newsletter “ΩΡΕΣ” του ΣΠΕΚ, στην ιστοσελίδα του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ.

Στην παρουσίαση έργου λογοτεχνίας ένας κριτικός ή λογοτέχνης εισάγει το θέμα του βιβλίου, τον λόγο γιατί το έγραψε ο συγγραφέας, πού στόχευε, πώς το εντάσσει στο όλο έργο του, ποια η δομή (ενότητες, υποενότητες, κεφάλαια), ποιες οι προτάσεις του, πώς τις αναλύει/ αναδεικνύει, πού ξεχωρίζει, πώς το επιτυγχάνει. Ο παρουσιαστής αναφέρει τα νέα στοιχεία ή τη νέα τεχνοτροπία του συγγραφέα, τα χαρίσματα του, τα δυνατά σημεία, το στυλ, το ρυθμό, το ύφος, το βάθος, κατά πόσο εισάγει νέα σκέψη, ή άλλα στοιχεία, το αν ή πόσο συμβάλλει και πού στη Λογοτεχνία. Μετά την παρουσίαση, απαγγέλλονται ποιήματα ή απόσπασμα του πεζού από τον συγγραφέα ή/ και ηθοποιούς. Στην παρουσίαση ενίοτε υπάρχει συνεργασία και με άλλες μορφές τέχνης, καθώς άκουσμα μελοποιημένων στίχων του ποιητή, αν υπάρχει μελοποίηση, μουσική επένδυση, θεατρικό/ χορευτικό δρώμενο κ.α.. Η παρουσίαση συνιστά την επίσημη έναρξη της κυκλοφορίας του βιβλίου. Μετά τη βιβλιοπαρουσίαση ο συγγραφέας κατά την αντιφώνησή του εκφράζει τη δική του άποψη για το έργο του. Ο διάλογος του συγγραφέα με τους παρευρισκόμενους βοηθά στην εμβάθυνση στο έργο, στη σχέση του βιβλίου με ζητήματα φλέγοντα, διαχρονικά, δυσεπίλυτα κ.ά. Η επιτυχία της εκδήλωσης μετριέται με τον βαθμό συμμετοχής των ακροατών – θεατών και με το ‘τί έχει κερδίσει πνευματικά ο φίλος και το μέλος του ΣΠΕΚ’. Το βιβλίο διατίθεται προς πώληση στο τέλος της εκδήλωσης. Ενδέχεται η παρουσίαση να προβληθεί και διαδικτυακά μέσα από την ιστοσελίδα του ΣΠΕΚ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΣΠΕΚ, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο μια ευρεία δυνατότητα επικοινωνίας του κοινού με τον συγγραφέα και το έργο του.

Αν το θέμα του βιβλίου είναι επιστημονικό, ο παρουσιαστής στην αρχή αναφέρεται στη σημαντικότητα του θέματος του, στα νέα στοιχεία ή στις ερμηνείες που προτείνει ο συγγραφέας, στη μεθοδολογία του, στο πώς έφερε σε πέρας το έργο του με αξιόπιστα, ισχυρά επιχειρήματα, αν στηρίχθηκε σε νέες πηγές με ενημερωμένη βιβλιογραφία, αν τα μέσα και ο τρόπος εργασίας του ανταποκρίνονται στην επιστημονική δεοντολογία. Τελικά ο παρουσιαστής κάνει κριτική κατά πόσο η θέση του συγγραφέα συνεισφέρει στην Επιστήμη, αν διανοίγει δρόμο και ποιες οι συνέπειες στη μελλοντική πορεία των ερευνών στο ίδιο θέμα.

Τέλος, εφόσον ο συγγραφέας το επιθυμεί, δίδεται δεξίωση με διάλογο του κοινού με τον συγγραφέα, λογοτέχνη ή επιστήμονα, για το έργο και τις προοπτικές του, για την εκδοτική κυκλοφορία, τη διαδικασία της συγγραφής του, τα μελλοντικά σχέδια του.

“Στην παρουσίαση έργου λογοτεχνίας ένας κριτικός ή λογοτέχνης εισάγει το θέμα του βιβλίου”
bookLovers

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, σε έκτακτες περιπτώσεις προστασίας της δημόσιας υγείας ή ειδικής επιθυμίας του συγγραφέα, θα εφαρμόζει τη σύγχρονη, livestreaming, ‘διαδικτυακή ψηφιακή παρουσίαση βιβλίου’ με χρήση τηλεδιάσκεψης σε ζωντανό χρόνο, διαμέσου της ιστοσελίδας του και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του ΣΠΕΚ. Θα υπάρχει τότε η δυνατότητα μιας διαδραστικής και αλληλεπιδραστικής βιβλιοπαρουσίασης και συζήτησης ανάμεσα στον συγγραφέα του βιβλίου, τους κριτικούς – ομιλητές – παρουσιαστές και σε ένα ευρύ δίκτυο τηλεθεατών – αναγνωστών που θα συμμετέχουν και θα παρακολουθούν. Παράλληλα, κάθε ενδιαφερόμενος που δεν μπορεί να παρακολουθήσει την παρουσίαση την ώρα της μετάδοσής της, θα μπορεί να το πράξει μετά και να αποκομίσει τα ανάλογα ωφελήματα, καθώς η παρουσίαση θα αποθηκεύεται σε βίντεο – ζωντανό αρχείο το οποίο θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα και τα social media του ΣΠΕΚ.