Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) καθιέρωσε από το 2020 για μέλη και φίλους του αλλά και υποστηρικτές του σε Ελλάδα, Κύπρο και παγκοσμίως, σειρά Προγραμμάτων με πολιτιστικό, μορφωτικό και κοινωνικό προσανατολισμό. Τα Προγράμματα υλοποιούνται χρηματοδοτούμενα σε συνεργασία με τους δωρητές ή χορηγούς, κρατικούς ή Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς, φορείς και Ιδρύματα.

Ο ΣΠΕΚ, αυτόνομα ή σε συνέργεια με άλλο φορέα της Ελλάδας, της Κύπρου ή Ευρωπαϊκού φορέα, θα μπορεί να διοργανώνει Πρόγραμμα για ειδική επιμόρφωση ή εκστρατεία διαφώτισης σε ένα πολιτιστικό, κοινωνικό ή επιστημονικό θέμα. Το φάσμα θεμάτων είναι ευρύ και καλύπτει Απασχόληση, Δια Βίου Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Νεολαία, Έρευνα Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, Περιβάλλον και Κλιματική Κρίση, Πληροφορική, Τουρισμό, Φυσική και Πολιτιστική κληρονομιά, Μετανάστες και Πολιτιστική Πολυμορφία, Παιδιά με ειδικές δεξιότητες, Άτομα με ειδικές αναπηρίες, Οικογένεια και Παιδί, Υγεία/Ασφάλεια και Σχολείο, Ασφάλεια σε διαδίκτυα ή Η/Υ, Απόκτηση τεχνικών και εμπειριών από νέους και ηλικιωμένους. Επιμόρφωση σε συμπαραγωγές των πιο πάνω σε συνεργασία με διεθνείς, ευρωπαϊκούς, ή οργανισμούς, ιδρύματα, σωματεία Ελλάδας και Κύπρου, μέσα από Προγράμματα Ε.Ε. ή Διεθνή, με Οδηγίες της Ε.Ε. Ως δεύτερο σκέλος ο ΣΠΕΚ διοργανώνει Προγράμματα για παραγωγή εκδόσεων/ βιβλίων για ταλαντούχους νέους για έργα ή ζωγραφιές τους, για παιδιά που δημιουργούν πάνω σ’ ένα θέμα.

“Τα Προγράμματα υλοποιούνται χρηματοδοτούμενα σε συνεργασία με τους δωρητές ή χορηγούς, κρατικούς ή Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς, φορείς και Ιδρύματα”

Εξειδικευμένα Προγράμματα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

“Τα Προγράμματα εμπλουτίζουν την αποστολή του ΣΠΕΚ για ν’ αναβαθμίσουν τη ζωή του ανθρώπου”
picography-woman-writing-notepad-small
  • Λέσχη Ανάγνωσης για φίλους και κοινό με ανάγνωση και ανάλυση βιβλίων, σε φυσικό χώρο ή με τηλεδιάσκεψη.
  • Ανάγνωση από νέους ποιημάτων Νομπελιστών και διάσημων με παραγωγή CD/DVD, audio book/e-book, και έκδοση Ανθολογίας.
  • Μεταφράσεις έργων μελών από συνεργάτες του ΣΠΕΚ, για έκδοση βιβλίου ή Ανθολογίας ή e-book.
  • Πρόγραμμα ‘Οι νέοι με έργα τέχνης’ σε θέμα για Εκστρατεία Διαφώτισης ή Ευαισθητοποίησης του κοινού.
  • Πρόγραμμα ‘Βυζαντινή υμνωδία’ με χορωδία συνεργάτη του ΣΠΕΚ σε εκκλησίες. Παραγωγή DVD, audio book.
  • Πρόγραμμα ‘Παράδοση – έθιμα, χειροποίητα, χορός, στίχος, άσματα για παρουσίαση σε χώρες της Ε.Ε..
  • Πρόγραμμα ανοικτής επιμόρφωσης μελών και κοινού σε Ελλάδα, Κύπρο, Ε.Ε. στην Ιστορία της Τέχνης.
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα νέων και ανέργων σε Ε.Ε./ Ελλάδα, για δεξιότητες σε τεχνολογία, ΜΜΕ, Πολιτισμό κ.ά.
  • Προγράμματα Ε.Ε. για άτομα με αναπηρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων, υγεία, ευκαιρίες εργασίας.
  • Πρόγραμμα UNESCO ‘Πολιτιστική Πολυμορφία’ για κοινωνική και πολιτιστική συνεργασία μεταναστών.
  • Πρόγραμμα ‘Phrases, ΣΠΕΚ’ ψηφιακής απόδοσης με δυνατούς στίχους λογοτεχνών Ελλαδιτών, Κυπρίων και Αποδήμων, με γνωμικά, ανακαλύψεις, καινοτομίες των αρχαίων Ελλήνων και Κυπρίων κ.α..
  • Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης για τη Φύση σε Ελλάδα, Ε.Ε. και διεθνώς.
  • Πρόγραμμα για το Παιδί, με έργα λόγου/τέχνης από δημιουργούς γονείς, νέους, μέλη, φίλους του ΣΠΕΚ.
  • Πρόγραμμα ‘Εθελοντισμός και Φιλανθρωπία’ με βιβλία και έργα τέχνης μελών και φίλων του ΣΠΕΚ προς πώληση. Τα καθαρά έσοδα θα ενισχύουν το έργο βιβλιοθηκών, νοσηλευτηρίων, παιδιών με ειδικές ανάγκες, κ.ά.
  • Πρόγραμμα ‘ΣΚΕΠ-ΠΑΙΔΕΙΑ’ που στόχο έχει την επιτυχή λειτουργία ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας, αλληλεπιδραστικής βάσης δεδομένων, με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και εξοπλισμούς. Φιλοξενεί και παρουσιάζει εργοβιογραφικά πορτρέτα αξιόλογων απανταχού Ελλήνων και Κυπρίων λογοτεχνών, καλλιτεχνών και επιστημόνων. Τα πορτρέτα αναβαθμίζονται με ένα πλήρως δομημένο ατομικό portfolio (συνεντεύξεις, συζητήσεις, αφιερώματα, ντοκιμαντέρ, βιογραφικά στοιχεία, εργογραφία, φωτογραφίες, ηχητικό – φωτογραφικό υλικό, αναφορές, κριτικές, μελέτες, έρευνες κ.ά.). Έτσι προσφέρει σε Ελλάδα, Κύπρο και διεθνώς ενημέρωση και γνώση των επιτευγμάτων του πολιτισμού, των ανθρώπων των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Επιστήμης.
  • Πρόγραμμα «ΣΠΕΚ WEB RADIO-TV», όπου ο Ψηφιακός Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου α) διαφυλάσσει, υποστηρίζει και προωθεί, ιδίως στους νέους, τον πλούτο της Ελληνικής Γλώσσας, β) διατηρεί ζώσες τις μνήμες και τις αφηγήσεις ατόμων για τα στοιχεία του πολιτισμού και της ιστορίας και γ) καταγράφει την κοινή κληρονομιά και τον θησαυρό εθίμων – παραδόσεων – λαογραφίας αλλά και σπάνιων έργων σε γράμματα, τέχνες και επιστήμες.

Τα Προγράμματα εμπλουτίζουν την αποστολή του ΣΠΕΚ για ν’ αναβαθμίσουν τη ζωή του ανθρώπου. Όσα αναφέρονται πιο πάνω είναι ένας ενδεικτικός, και όχι εξαντλητικός, πίνακας, με χρονικό ορίζοντα ως το 2025.

ΕΡΓΑ / ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ του ΣΠΕΚ