Φιλοσοφία

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) στο πλαίσιο των ποικίλων δραστηριοτήτων του για τον κοινό Ελληνικό Πολιτισμό Ελλάδας και Κύπρου, τις αξίες του, την Ελληνικής Γλώσσα, την προβολή έργων λογοτεχνών και καλλιτεχνών κ.ά. διοργανώνει δύο Σχολές Φιλοσοφίας, μία στη Νάουσα για τη Φιλοσοφία Αριστοτέλη και μία στη Λάρνακα για τη Στωική Φιλοσοφία και τον γεννήτορά της, τον Ζήνωνα Κιτιέα.

Φιλοσοφία, που στα αρχαία σημαίνει ‘το να αγαπάς τη σοφία’, είναι η επιστήμη η οποία ασχολείται συστηματικά και κριτικά και δίνει λογικές εξηγήσεις σε ερωτήματα ή προβλήματα οριακά και θεμελιώδη.

Δημιουργώντας τις δύο Σχολές για Ελλαδίτες, Κυπρίους, Απόδημους και ξένους, ο ΣΠΕΚ προσπαθεί να διανοίξει νέους δρόμους, ν’ αναζητήσει απαντήσεις σε ερωτήματα για αυτές τις βασικές φιλοσοφίες, πέρα από τα γνωστά, και να βοηθήσει στη διερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης σκέψης. Σκέψη πάνω στην ίδια τη σκέψη. Μια φιλοσοφική σκέψη διανοητική και μια διερεύνηση βαθέων ερωτημάτων για τη σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο και τη θέση του σ’ αυτόν. Στις Σχολές αυτές δεν θα αρκεί η ανάλυση της πραγματικότητας του εμπειρικού κόσμου, αλλά θα διατυπώνονται από τους Εισηγητές και προτάσεις για την αλλαγή του, για το πώς αλλιώς μπορούν να είναι τα πράγματά σήμερα, ή θα μπορούσαν να ήταν σε μια φάση του χτες. Φιλοσοφία, άλλωστε, είναι η νοητική αναζήτηση των πρώτων αρχών και πρώτων αιτιών που συνιστούν την πραγματικότητα του παρόντος κόσμου, είτε στη σφαίρα του υλισμού, είτε σ’ αυτήν του ιδεαλισμού.

Ο ΣΠΕΚ αναβιώνοντας το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα δημιουργεί τα εξής κέντρα διδασκαλίας φιλοσοφίας:

Λύκειο Αριστοτέλους’. Ετήσιο πρόγραμμα επιμόρφωσης για Ελλαδίτες, Κυπρίους, Απόδημους και ξένους στη φιλοσοφία του Αριστοτέλη και στις εφαρμογές της στη σύγχρονη εποχή – πολιτικά, φύση, γένεσις, φθορά κ.ά.

Στοά Ζήνωνος Κιτιέως’. Ετήσιο πρόγραμμα επιμόρφωσης για Ελλαδίτες, Κυπρίους, Απόδημους και ξένους στη φιλοσοφία του Ζήνωνος και στις εφαρμογές της στη σύγχρονη εποχή – Πολιτεία, Λογική, Φυσική, Αρετές κ.ά.

“Φιλοσοφία, στα αρχαία σημαίνει ‘το να αγαπάς τη σοφία’”

Η Σειρά των θερινών μαθημάτων από ντόπιους και ξένους ενήλικες, θα συνδυάζεται με αγροτουρισμό και ειδικά προγράμματα της Ε.Ε. για ενίσχυση της επιμόρφωσης ατόμων σε συνδυασμό με παραθερισμό. Στο Πρόγραμμα περιλαμβάνεται και έκθεση φωτογραφιών, ζωγραφιών, βιβλίων για τους δύο φιλόσοφους, παραστάσεις με μουσική και χορό ή ποίηση, μία για υποδοχή και μία για αποχαιρετισμό των ξένων και έκδοση Ανθολογίας, DVD και USB με αναλύσεις έργου από φοιτητές και με διαλέξεις. Προβολή στα ΜΜΕ.

Στη διάρκεια κάθε χρόνου ο ΣΠΕΚ μπορεί επίσης να διοργανώνει μονόωρες Διαλέξεις σε πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία και Λάρνακα, αλλά και αλλού, πάνω σε ‘δημοφιλή’ θέματα των δύο φιλοσόφων αλλά και άλλων.