Με αφορμή την 27η Ιανουαρίου 2023 – Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, η Δ’ Τάξη του “Ιωαννίδειου” 40ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, με την καθοδήγηση και στήριξη της δασκάλα τους, κυρίας Αντωνίας Χατζηλιάδου, ενημερώθηκε για την ιστορία των Εβραίων και συγκεκριμένα της πόλης τους, μέσα από αφηγήσεις, αναγνώσεις βιβλίων, αφιερωμάτων, ειδικές προβολές και ιστορικές αναφορές – αναζητήσεις, προετοιμάζοντας ένα βίντεο αφιέρωμα για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης με τίτλο “ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ Ολοκαύτωμα”, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το βίντεο αφιέρωμα τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο SOLOMOS Web Radio TV του ΣΠΕΚ, όπου ηχογράφησαν αφηγήσεις και αναγνώσεις με την αγνότητα της παιδικής τους φωνής και την ευαισθησία και ενσυναίσθηση της τρυφερής τους ηλικίας. Το βίντεο αφιέρωμα διανθίζεται με ζωγραφιές των παιδιών, φωτογραφίες και εικαστικά έργα της εποχής από ελεύθερες διαδικτυακές τράπεζες. Τα μουσικά έργα “Serena” από τη Σοφία Κελεμκερίδου, “Adio Querida” από τη σειρά της ΕΡΤ “Το Βραχιόλι της Φωτιάς” και “Adio Kerida” από τη Yasmin Levy, ντύνουν μουσικά το βίντεο αφιέρωμα. Μέρος του αφιερώματος βασίζεται στο παραμύθι με τίτλο “Αστεράκι μου”, της εκπαιδευτικού, συγγραφέως Ζωής Γεροστάθη. Τη συνθετική επιμέλεια του βίντεο ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ανέθεσε στην Letmethink.gr Στο βίντεο – αφιέρωμα συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Βουτυράς Χρυσάφης, Κακαμούκα Ερασμία, Μανάσα Χριστίνα, Μπούζης Αλέξανδρος, Μωύσογλου Μιχάλης, Σημαιοφορίδης Ευθύμης, Στεφανίδης Μάξιμος, Ρουκάς Γιώργος, Τρόντζιος Βασίλης, Τσιγγενόπουλος Μάξιμος, Χατζηλιάδου Αντωνία.
Η φράση “Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα” συνδέεται με δράσεις μνήμης και εκπαίδευσης, ιδιαίτερα για μαθητές, με στόχο την αποτροπή παρόμοιων τραγωδιών στο μέλλον και την καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης. Στο πλαίσιο αυτό η συγκεκριμένη δράση διδάσκει στα παιδιά την αξία της μνήμης και τον σεβασμό προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προωθώντας την ειρήνη και την ανοχή.
Τα παιδιά έμαθαν τι συνέβη κατά το Ολοκαύτωμα, κατανόησαν τα αίτια και τις συνέπειες της ρατσιστικής βίας, του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας. Παράλληλα, ανέπτυξαν συναισθηματική κατανόηση για τον πόνο και την αδικία που υπέστησαν τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Επίσης, έμαθαν τη σημασία της ανεκτικότητας και του σεβασμού προς τη διαφορετικότητα, είτε αυτή αφορά θρησκεία, εθνικότητα ή πολιτισμό. Επιπρόσθετα, έμαθαν να αναγνωρίζουν και να απορρίπτουν τη μισαλλοδοξία, γεγονός που τους βοηθά να διαμορφώσουν δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες.
Η γνώση της ιστορίας αποτρέπει την επανάληψη λαθών του παρελθόντος. Η ενσυναίσθηση είναι κρίσιμη για την καλλιέργεια μιας πιο δίκαιης και αλληλέγγυας κοινωνίας. Η συγκεκριμένη δράση είχε στόχο να ενισχύσει την αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος προς την κοινωνία. Τα παιδιά, μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους, ενθαρρύνονται να γίνουν ενεργοί πολίτες, που προάγουν την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ SOLOMOS Web Radio TV
www.cultural-association.org
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 2023