Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 7ου Πολιτιστικού Πανοράματος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, μία μέθεξη πολιτισμού, ανθρωπισμού, αξιών και υψηλών ιδανικών, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024, 15:00-21:00, στο Σπίτι της Κύπρου (Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας), στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Περιφέρειας Αττικής, με τη ευγενική χορηγική στήριξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας της Κύπρου και της εταιρίας οικονομικών συμβούλων ανάπτυξης και επενδύσεων ZKP Consultants, με πλήθος εκλεκτών συμμετεχόντων, λαμπρές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και των συναφών επιστημών, συνεργάτες, φίλους, μέλη και αρωγούς του ΣΠΕΚ από Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Πρόκειται για μια ισχυρή γιορτή των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και των συναφών επιστημών, που ενώνει Ελλαδίτες, Κύπριους, Απόδημους και Φιλέλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι με τη ζωή και τη δράση τους παράγουν εκλεκτά έργα πολιτισμού, παιδείας, αισθητικής, με σεβασμό στον άνθρωπο, στη φύση, στο περιβάλλον, στον πλανήτη και ωφελούν το κοινωνικό σύνολο με διάρκεια.
Στο 7ο Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας κ. Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Σταύρος Αυγουστίδης, ο Διευθυντής του Μορφωτικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα “Σπίτι της Κύπρου” κ. Διομήδης Νικήτα, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κα Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά, ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συνδέσου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης και τα Επίτιμα Μέλη του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κ. Σωτήρης Αργυρού και κ. Νίκος Ευθυμίου. Με την παρουσία του τίμησαν την εκδήλωση μεταξύ άλλων ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Π. Μιχαήλ Σταθάκης, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, η Πρύτανης της Σχολής Καλώς Τεχνών κα Ερατώ Χατζησάββα και η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος “Μιχάλης Κακογιάννης” κα Ξένια Καλδάρα.
Στις 19:00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η αναγόρευση των Επίτιμων Μελών του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και η βράβευσή τους για την πολυετή προσφορά τους στον Πολιτισμό και τον Ανθρωπισμό με την “Κλειδό του Πολιτισμού”. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν: ο Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας | ο Σταύρος Αυγουστίδης, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα | ο Γιώργος Χατζηνάσιος, Συνθέτης | η Κατερίνα Παναγοπούλου, Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων, Πρέσβης της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανεκτικότητα και το Ευ Αγωνίζεσθαι, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ” | η Λιάνα Σκουρλή, Ιστορικός Τέχνης, Εικαστική Σύμβουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας | ο Καθηγητής Δρ. Κώστας Γουλιάμος, Πρ. Πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών & Τεχνών | ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Παντελής Βουτουρής | ο Κώστας Βαρώτσος, γλύπτης | ο Νίκος Φλώρος – γλύπτης | ο Δημήτρης Μανιατάκης και η Ελένη Ταγωνίδη – Μανιατάκη, Πρόεδρος και Αντίστοιχα Αντιπρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος με μεγάλο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο στην Κορώνη Μεσσηνίας.
Παράλληλα, την ίδια ημέρα στις 15:30 το απόγευμα έλαβε χώρα ο διεθνής διαγωνισμός γραμμάτων και τεχνών “Express & Impress“ με παρουσιάσεις εργοβιογραφιών, όπου το 1ο Βραβείο απέσπασε η Κύπρια ποιήτρια Αντιγόνη Ηλία. Πρόκειται για ένα Διαγωνισμό Δυναμικής Παρουσίασης Βίου και Έργου με ξεχωριστό, ευφάνταστο, καινοτόμο, δημιουργικό, διαδραστικό και αλληλεπιδραστικό τρόπο. Μια υπέροχη εμπειρία Πολιτισμού με κέντρο τον Άνθρωπο. Κάθε δημιουργός – καλλιτέχνης που συμμετέχει έχει στη διάθεσή του 7 λεπτά για να εκφραστεί με σύνεση, καλλιτεχνικά και δυναμικά. Να κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις, να διαγωνισθεί και να κερδίσει ως έπαθλο ένα εκδοτικό – καλλιτεχνικό πόνημα.
Επιπρόσθετα, στις 17:30 το απόγευμα παρουσιάστηκαν οι δύο επετειακές ανθολογίες του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με τίτλο, “20 Ιουλίου 1974, Η Μέρα που Δάκρυσε ο Ελληνισμός” και “Η Ερωτική Ποίηση του Κωστή Παλαμά”. Βραβεύτηκαν οι αριστεύσαντες των συγκεκριμένων διαγωνισμών και αναγνώστηκαν αποσπάσματα συμμετοχών από περισσότερα των 60 ατόμων που έλαβαν συμμετοχή και διακρίθηκαν.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ποιοτική ελληνική μουσική και τραγούδι, αφιερωμένη στην Κύπρο, στο Χρυσοπράσινο Φύλλο, για τα 50 χρόνια μνήμης, αγώνα, ελπίδας από την Τουρκική εισβολή. Μαγική ήταν η στιγμή που ο μεγάλος συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος έπαιξε στο πιάνο το αγαπημένο τραγούδι «Άγγιγμα Ψυχής» και τον συνόδευσε με την υπέροχη φωνή του ο οικονομολόγος Ιωάννης Ρουκάς. Συμμετείχαν: Σ. Παπαϊωάννου (πιάνο, τραγούδι), Π. Καρνέζης (μπουζούκι), Ι. Ρουκάς (ερμηνεία).
Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή στο κοινό για να την παρακολουθήσει και προβαλλόταν διεθνώς σε ζωντανή αναμετάδοση από το diavlos.grnet.gr. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.
Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Υφυπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας κ. Χρίστου Δήμα
Κυρίες και κύριοι,
Είναι μεγάλη η χαρά μου να απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στο 7ο Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ). Ένα σύνδεσμο με πολύτιμη προσφορά στην προώθηση και διαφύλαξη του πολιτισμού, ο οποίος με την διοργάνωση του Πολιτιστικού Πανοράματος – που έχει καταστεί πλέον ετήσιος θεσμός – αποδεικνύει την αδιάκοπη δέσμευσή του στην καλλιέργεια, τη διατήρηση και την ενίσχυση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το Πολιτιστικό Πανόραμα είναι μία γιορτή πολιτισμού που συγκεντρώνει συμμετέχοντες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια, και μας προσφέρει την ευκαιρία να τιμήσουμε την προσφορά σημαντικών προσωπικοτήτων στον τομέα του πολιτισμού και του ανθρωπισμού. Ιδιαίτερη σημασία έχει η απονομή βραβείων και οι αναγνώσεις έργων του λογοτεχνικού διαγωνισμού με θέμα «20 Ιουλίου 1974, Η Μέρα που Δάκρυσε ο Ελληνισμός». Μία μέρα που αποτελεί ένα συγκλονιστικό και τραγικό κεφάλαιο της ιστορίας μας, όπου η λογοτεχνία λειτουργεί ως γέφυρα μνήμης, αλλά και φόρος τιμής στα θύματα και τους εκτοπισμένους της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Η μουσικοποιητική παράσταση, οι παρουσιάσεις βιβλίων και έργων τέχνης προσδίδουν μία διευρυμένη πολιτιστική διάσταση στην εκδήλωση, ενώ ο διαγωνισμός “Express & Impress” δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να εκφραστούν και να αλληλοεπιδράσουν, γεγονός που καθιστά το Πολιτιστικό Πανόραμα μία πλατφόρμα συνεργειών, πολιτιστικής ώσμωσης και ανάδειξης νέων καλλιτεχνών.
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου προσφέρει πλήθος υπηρεσιών και δράσεων που στηρίζουν τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή διοργάνωση αποτελεί σημαντικό θεσμό για την προώθηση της φιλαναγνωσίας, την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και εν γένει της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
Στο σημείο αυτό, αν και δυστυχώς δεν κατάφερα να παραστώ αυτοπροσώπως, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες στη σημερινή διοργάνωση και να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για το πολύτιμο έργο του. Η συμβολή σας και η δέσμευσή σας για την προώθηση και διαφύλαξη της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού είναι ανεκτίμητες.
Καλή επιτυχία, σας ευχαριστώ πολύ!
Χρίστος Δήμας
Υφυπουργός Πολιτισμού,
Βουλευτής Κορινθίας
Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Το Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου λαμβάνει χώρα κάθε Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη και κάθε Ιούνιο στην Αθήνα. Είναι ένας ετήσιος θεσμός Πολιτισμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για καλό σκοπό, καθώς υποστηρίζει την έκδοση ηλεκτρονικών – ψηφιακών βιβλίων, eBook, eAudiobook, Video Book, Music Book (ένα έργο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που στηρίζει την πολιτιστική διπλωματία), τα οποία προσφέρονται ελεύθερα και δωρεάν προς ανάγνωση, θέαση, ακρόαση, μελέτη και αξιοποίηση μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο – ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου – https://cultural-association.org δίνοντας φωνή έκφρασης σε συγγραφείς από Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια, καταγράφοντας μνήμες των Ελλήνων του Εξωτερικού και των Επαναπατρισθέντων, στηρίζοντας τη φιλαναγνωσία, τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ΑμεΑ, τον απόδημο Ελληνισμό, την ομογένεια, που αναζητά πηγές Ελληνικής γλώσσας, παράδοσης, ιστορικών τεκμηρίων και λαογραφίας, αλλά και κάθε σύγχρονο πολίτη που λόγω χρόνου – χώρου επιλέγει ψηφιακά αναγνώσματα. Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στηρίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων στη γνώση και στη μάθηση.
Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου διοργανώνει έργα και δράσεις πολιτισμού καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους με σκοπό να ενισχύσει και να προβάλει τον Ελληνισμό, να ενώσει τους απανταχού Έλληνες και Κυπρίους δημιουργούς και επιστήμονες όλων των ηλικιών μέσα από έργα πολιτισμού, παιδείας, ανθρωπισμού και επιστήμης με σεβασμό στον άνθρωπο, την φύση, το περιβάλλον με διεθνείς δράσεις και αποστολές προς όφελος της κοινωνίας. Στόχος του ΣΠΕΚ είναι να ενισχύσει την ελληνική γλώσσα, να στηρίξει τη φιλαναγνωσία, να καταγράψει και διαφυλάξει την παράδοση, τη λαογραφία και τα έθιμα, να διατηρήσει τη χειροτεχνία (κεντήματα κ.λπ.) και τις τέχνες της κληρονομιάς μας, να υποστηρίξει την ευγενή άμιλλα μέσω διαγωνισμών ποίησης, λογοτεχνίας και τέχνης, να προσφέρει δημιουργικά πολιτιστικά κίνητρα στους νέους, να δημιουργήσει ένα λίκνο πολιτιστικών ανταλλαγών, να καταγράψει και να τιμήσει σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας, της Κύπρου και του Απόδημου Ελληνισμού που μέσα από τη ζωή και το έργο τους αποτελούν φωτεινά παραδείγματα ανθρωπισμού – πολιτισμού και εν γένει να πράξει οτιδήποτε λειτουργεί ευεργετικά προς την προώθηση του ελληνοκυπριακού πολιτισμού. Σταθερά εργαλεία του και μέσα επικοινωνίας είναι ο διαδικτυακός κόμβος https://cultural-association.org, που λειτουργεί ως κοιτίδα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ο Web Radio TV SOLOMOS, ψηφιακός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, μέσο καταγραφής αναμνήσεων και μικροϊστοριών Ελλαδιτών, Κυπρίων και αποδήμων, μέσα από συνεντεύξεις, αφιερώματα, οδοιπορικά, ποιοτική μουσική, αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων, απαγγελίες, αφηγήσεις.
Βίντεο από το 7ο Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Φωτογραφίες από το 7ο Πολιτιστικό Πανόραμα του ΣΠΕΚ
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου έχει Όραμα ν’ αναδείξει τον ενιαίο Ελληνικό Πολιτισμό (Γράμματα, Τέχνες, Γλώσσα, Παράδοση, Ιστορία κ.ά.) σ’ όλους τους Έλληνες, Κύπριους, Ομογενείς, να τους καλεί να συμμετέχουν στον εμπλουτισμό και στη μεταλαμπάδευσή του στην Ε.Ε., διεθνώς, και να αναπτύσσονται πνευματικά. Στηρίζει και προάγει ευρέως τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική δημιουργία σε Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια, αλλά και τις συναφείς επιστήμες (Ελληνική Γλώσσα, Άυλη Κληρονομιά, Ιστορία, Περιβάλλον, Υγεία, Τουρισμός, Μνημεία, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία κ.ά.) επιβεβαιώνοντας έτσι την οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού και τα ωφέλιμα οικουμενικά ιδεώδη του. Αποστολή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι να δημιουργεί υποδειγματική «Πολιτιστική Ταυτότητα» για αυτογνωσία και πολιτισμική ανάπτυξη των Ελλαδιτών, Κυπρίων και Αποδήμων σε Ελλάδα, Κύπρο και διεθνώς. Είναι γι’ αυτό που με σύγχρονα μέσα συνεχώς δομεί νέες βιώσιμες, λειτουργικές και αποτελεσματικές υποδομές, διασυνδέσεις, σχέδια, προγράμματα και διεθνείς σχέσεις για επίτευξη του οράματος σ’ όλα τα πεδία.