«Το Παιδί, ο Κόσμος μας» Αθήνα

“Το Παιδί, ο κόσμος μας: Τα παιδιά του πολέμου” Μεγάλη Επιτυχία

Το παιδί, ο κόσμος μας. Τα παιδιά του πολέμου.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 16/10/2024 στο Stelios Foundation Conference Hall η εκδήλωση του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με θέμα “Το παιδί, ο κόσμος μας. Τα παιδιά του πολέμου”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Stelios Philanthropic Foundation και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και την ενεργή συμμετοχή τους οι: Τσιπίδης Δημήτριος, Αντιστράτηγος ε.α., Διευθυντής Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, Ζέττα Μακρή Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Μαρία Ευθυμίου Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Λουκάς Ξενοφώντος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Πρεσβείας Κύπρου στην Αθήνα, Μιχάλης Βιολάρης μουσικός – συνθέτης, Γιώργος Συλλούρης Πρόεδρος Ο.Κ.Ο.Ε., Δημήτρης Μανιατάκης και Ελένη Ταγωνίδη – Μανιατάκη από το Μανιατάκειον Ίδρυμα, Κωνσταντίνα Καραμέρη του Stelios Foiundation Conference Hall, Μανώλης Καραντίνης μουσικός (μπουζούκι), Θάνος Γκιουλετζής μουσικός (βιολί), Αχιλλέας Σοφούδης μουσικός (πιάνο, πλήκτρα), Βασιλεία Τζίνα (ερμηνεύτρια), Γιάννης Ρουκάς οικονομολόγος, μουσικός (ερμηνεία), Λιάνα Σκουρλή Πρόεδρος Συλλόγου – Μουσείου Μαρία Κάλλας, Δημοτικό Σχολείο Παλαιομονάστηρου Τρικάλων, Δημοτικό Σχολείο Απόστολου Λουκά Λευκωσία Κύπρος, Ειρήνη Προκοπίου εκπαιδευτικός, Χρήστος Ντικμπασάνης ποιητής, θεολόγος, Ιωάννης Κοκκάρης ποιητής, ζωγράφος, Πόπη Μαλαχία Διατροφολόγος και πολλοί άλλοι εκλεκτοί καλεσμένοι, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και των συναφών επιστημών από Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό.

Με μεγάλη συγκίνηση συναντηθήκαμε φίλοι, μέλη, συνεργάτες και υποστηρικτές του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για να φωτίσουμε τις ιστορίες των παιδιών που έχουν γνωρίσει την τραγωδία του πολέμου, αλλά και για να εκφράσουμε, μέσα από την ποίηση, την τέχνη και τον διάλογο, τη συλλογική μας ευαισθησία και τον ανθρωπισμό μας. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί ύμνο στη δύναμη των παιδιών να ονειρεύονται, να ελπίζουν και να αντέχουν, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Μέσα από τις ομιλίες, τις εισηγήσεις, και την παρουσίαση της Ανθολογίας Ποίησης, τιμούμε τη φωνή αυτών των παιδιών και επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην αφύπνιση της κοινωνίας μας, ώστε να διεκδικήσουμε έναν κόσμο ειρήνης, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Η εκδήλωση «Το Παιδί, ο Κόσμος Μας: Τα Παιδιά του Πολέμου» του ΣΠΕΚ αναδεικνύει τις τραγικές επιπτώσεις του πολέμου στις ζωές των παιδιών και ευαισθητοποιεί το κοινό για την ανάγκη προστασίας τους. Μέσα από καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις, προωθεί την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό. Τιμά τον πολιτισμό, την παιδεία και τον ανθρωπισμό. Είμαστε ευγνώμονες στο Stelios Philanthropic Foundation –  Stelios Foundation Conference Hall για τη υποστήριξη και στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την αιγίδα. Δημιουργικά συνεχίζουμε με ποιότητα και σεβασμό για τον πολιτισμό και τον άνθρωπο!

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και τιμήθηκαν οι 189 διακριθέντες και οι 4 αριστεύσαντες του 12ου Διαγωνισμού Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με τίτλο “Παιδί δικό μας… γράφουμε για τα παιδιά του πολέμου”. Προβλήθηκαν βίντεο και αφιερώματα. Ακολούθησε η εισαγωγική τοποθέτηση της Ζέττας Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού της Ελλάδας.

Έπειτα έλαβε χώρα η απονομή του βραβείου “Κλεις του Πολιτισμού” στους: Νίκο Παναγιωτόπουλο, Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματία – Ευεργέτη, Μαρία Ευθυμίου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας ΕΚΠΑ και Μιχάλη Βιολάρη, Συνθέτη – Ερμηνευτή. Το βραβείο “Η Κλεις του Πολιτισμού” είναι μια τιμητική διάκριση που απονέμεται σε πρόσωπα, φορείς ή οργανισμούς που συμβάλλουν σημαντικά στην προώθηση και τη διάδοση του πολιτισμού, που γράφουν με το έργο τους τη δική τους άξια ιστορία και συμβάλουν στο δίπτυχο Πολιτισμός – Ανθρωπισμός και στην καλώς νοούμενη ανάπτυξη, του ατόμου, της κοινωνίας και της οικουμένης ως σύνολο.

Η εκδήλωση επισφραγίστηκε με Μουσική Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Μίμη Πλέσσα με τους εκλεκτούς μουσικούς: Μ. Καραντίνη (μπουζούκι), Θ. Γκιουλετζή (βιολί), Α. Σοφούδη (πιάνο), Β. Τζίνα (ερμηνεία), Ι. Ρουκά (ερμηνεία). Τέλος, ακολούθησε cocktail. Ο συντονισμός και η διαχείριση της εκδήλωσης έγινα από την Πρόεδρο του Συνδέσμου – Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κα Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά. Η καλή μουσική και οι ποιοτικοί στίχοι έχουν βαθιά επίδραση στην ψυχοσύνθεση των παιδιών και νέων, λειτουργώντας ως μέσα διαπαιδαγώγησης και συναισθηματικής έκφρασης. Μέσα από τη μουσική, τα παιδιά αναπτύσσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον εσωτερικό τους κόσμο. Η μουσική, είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο που διαπαιδαγωγεί, καλλιεργεί την ψυχή και προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο, ειδικά όταν τα παιδιά, τα νιάτα αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη ζωή τους. Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου παρουσίασε ένα μουσικό αφιέρωμα σε σπουδαία τραγούδια Ελλήνων συνθετών και ποιητών, το οποίο ταξίδεψε το κοινό συνδυάζοντας μελωδίες και στίχους που σημάδεψαν γενιές.

Ας συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση να χτίζουμε γέφυρες αλληλεγγύης και να προβάλλουμε τις αξίες που μας ενώνουν ως Έλληνες και ως πολίτες του κόσμου!

Χαιρετισμός Προέδρου και Επ. Αντιπροέδρου Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Έντιμοι προσκεκλημένοι, Εκλεκτοί Βραβευμένοι με την «Κλείδα του Πολιτισμού» του ΣΠΕΚ, αγαπητοί διαγωνισθέντες λογοτέχνες, Κυρίες και Κύριοι, κατ΄ αρχάς συγχαίρουμε το Ίδρυμα Stelios Philanthropic Foundation και τον ιδρυτή της Sir Στέλιο Χατζηιωάνου για την μεγάλη ευαισθησία προς τα παιδιά και τη νέα γενιά Ελλήνων και Κυπρίων καθώς και προς τον Πολιτισμό μας, η οποία ευαισθησία μεταφράζεται σε προγράμματα, δωρεές, χορηγίες με τα οποία έχουν επιτευχθεί πολλά. Συγχαίρουμε και τους νέους λογοτέχνες που συμμετέχουν στη αξιόλογη Ανθολογία του ΣΠΕΚ, η οποία καταγράφει τη φωνή τους που θα ακούγεται και σε νεότερες γενεές.

Το σταθερό θέμα του ΣΠΕΚ είναι ο Πολιτισμός. Και αυτός είναι ένα πολύεδρο. Δεν είναι μονοδιάστατη έννοια όπως άλλες αξίες π.χ. η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη που είναι αυτό που δηλώνουν. Πολιτισμός σημαίνει Λόγος (λογοτεχνία, γλώσσα), Πολιτισμός σημαίνει Τέχνες (μουσική, ζωγραφική γλυπτική), Πολιτισμός σημαίνει Παράδοση, Ιστορία, Αρχαιολογία μα και Φιλανθρωπία στην κοινωνία και Αλληλεγγύη. Έπεται ότι η Κλείδα Πολιτισμού απονέμεται σε ανθρώπους που έχουν για πολλά χρόνια συμβάλει αποφασιστικά σε μια ή περισσότερες απ’ τις έδρες του πολύεδρου Πολιτισμού.

Υπ΄ αυτή την έννοια, είναι απόλυτα αιτιολογημένη η βράβευση της Καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου αφού για δεκαετίες υπηρετεί πιστά τον Πολιτισμό σε τρείς έδρες του, τη Λαογραφία, την Αρχαιολογία και την Ιστορία και όχι μόνο με βιβλία και άρθρα αλλά και με ζωντανές παρουσιάσεις και διαλέξεις σε χιλιάδες φιλομαθείς και τηλεθεατές. Απόλυτα αιτιολογημένη η βράβευση του Μιχάλη Βιολάρη, του φιλόλογου και συνθέτη και τραγουδιστή, πρωταγωνιστή στις δεκαετίες του Νέου Κύματος, που με τη γλυκιά φωνή του έκανε τα παραδοσιακά τραγούδια να αγαπιούνται πια από νέους και παλιούς. Η Κλεις του Πολιτισμού δίκαια απονέμεται στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκο Παναγιωτόπουλο διότι υπηρετεί με υπευθυνότητα τον Πολιτισμό στον τομέα του, σε ό,τι αφορά την ενότητα και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ακόμη προωθεί συστηματικά την κοινωνική ένταξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας μέχρι και την εκμάθηση της ελληνικής, την εξοικείωση τους με τον πολιτισμό μας και τη συμμετοχή τους στα κοινά, στην απασχόληση στην αγορά εργασίας, μετά από καίρια κατάρτιση. Τέλος, αιτιολογημένη θεωρούμε και τη βράβευση του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου γιατί είναι ειλικρινής ευεργέτης, με ευαισθησία στα παιδιά, στους νέους και στον Πολιτισμό μας.

Η ευχή μας είναι ο ΣΠΕΚ να τιμά κάθε χρόνο ανθρώπους που οι ίδιοι είναι κλειδιά του Πολιτισμού. Ευτυχώς είναι πολλοί. Κι οι έδρες του Πολύεδρου Πολιτισμού είναι πολλές.

Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Επίτιμος Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2024

Φωτογραφικό Αρχείο Εκδήλωσης

Βίντεο Εκδήλωσης