Εισαγωγή: Μια εφεύρεση μπορεί να εκκινεί/ αφορμάται από μια παρατήρηση ενός απλού ή ασυνήθιστου φαινομένου, π.χ. ό,τι κάθε αντικείμενο με σχήμα καμπύλο κινείται εύκολα με ελάχιστη τριβή, εξ ου και η επινόηση του τροχού για χερσαίες μεταφορές. Επίσης το ό,τι τα πουλιά έχουν ελλειψοειδές σώμα για να πετούν στον αέρα με ελάχιστη αντίσταση, εξ ου και το ίδιο αεροδυναμικό σχήμα των αεροπλάνων. Με απλές παρατηρήσεις ξεκίνησαν μεγάλες εφευρέσεις π.χ. ο Νεύτων για τον νόμο της βαρύτητας με αφορμή την πτώση ενός μήλου από την μηλιά, ο Αρχιμήδης για την άνωση, όπως τη δοκίμασε στην μπανιέρα του. Η επιστήμη μάς εμπλουτίζει την έκτη και ισχυρή διάσταση, τη διαίσθηση και το κύριο ανθρώπινο όργανο, τον νου. Η επιστήμη ξέρει από πού έρχεται, ανακαλύπτει άγνωστους δρόμους και επιλέγει τον βέλτιστο.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σε έρευνα διαπίστωσε ότι δεκάδες νέοι επιστήμονες, Έλληνες, Κύπριοι και Απόδημοι, σ’ όλο τον κόσμο, εφευρίσκουν νέες μεθόδους που βοηθούν σε πλείστους τομείς: οικονομία, κοινωνία, δημόσια υγεία, ποιότητα ζωής κ.ά. Έτσι, καθιερώνει από το 2020 το ετήσιο ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΝΕΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ για να τους τιμήσει και να προβάλει το καινοτόμο έργο τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΕΚ συστήνει για την τριετία 2020-22 οκταμελή Επιτροπή, η οποία καλείται να συλλέξει πληροφορίες από διεθνείς αξιόπιστες πηγές, να συντάσσει κατάλογο Ελλήνων, Κυπρίων και Ομογενών νέων καινοτόμων επιστημόνων (ηλικίας μέχρι 39 χρόνων) και ν’ αποφανθεί για τους Αριστείς.

Η Επιτροπή Βράβευσης έχει δύσκολο έργο ενώπιόν της, για 3 λόγους 1) Κάθε χρόνο υπάρχουν σε διεθνή κλίμακα δεκάδες ανακαλύψεις από νέους καινοτόμους επιστήμονες, Έλληνες, Κύπριους ή Απόδημους, και δεν είναι εύκολη η συλλογή αξιόπιστων στοιχείων με σαφή περιγραφή – όχι απλώς δημοσιογραφικών- του άθλου του κάθε επιστήμονα. 2) Οι ανακαλύψεις ή οι επιστημονικές μέθοδοί τους είναι ετερόκλητες και άρα δύσκολη μια σύγκρισή τους με σταθμίσεις αντικειμενικές, ακριβείς και μετρήσιμες. 3) Η ατομική βράβευση είναι παρακινδυνευμένη διότι μια καινοτομία που δεν φαίνεται σημαντική σήμερα, μπορεί στις επόμενες δεκαετίες ν’ αποδειχθεί η καλύτερη π.χ. η πενικιλίνη από μούχλα, αρχικά δεν εκτιμήθηκε πολύ.

“Με απλές παρατηρήσεις ξεκίνησαν μεγάλες εφευρέσεις”

Συμπέρασμα

Το Αριστείο για τον κάθε ένα ξεχωριστά είναι η ασφαλέστερη οδός και αυτή είναι η εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου προς την επταμελή Επιτροπή Επιλογής για Αριστούχους Καινοτόμους Επιστήμονες. Αυτή, συλλέγει από αξιόπιστες πηγές, συντάσσει κατάλογο Ελλήνων, Κυπρίων και Ομογενών καινοτόμων επιστημόνων (ηλικίας μέχρι 39 χρόνων) κα απονέμει τα Αριστεία σε Ειδική Ετήσια Τελετή.

Επίσης ο ΣΠΕΚ διοργανώνει τελετή απονομής των Αριστείων και την πλήρη προβολή της σημαντικότητας της συμβολής του κάθε νέου καινοτόμου επιστήμονα. Η εκάστοτε Επιτροπή του Θεσμού αυτού συντονίζεται από την Πρόεδρο του ΣΠΕΚ κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, η οποία επιμελείται της Τελετής και της προβολής. Η Αντιπρύτανης στο Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκης Ευγενία Αλεξανδροπούλου εποπτεύει νομικά διαδικασίες του θεσμού.

Η 1η Επιτροπή με τριετή θητεία (2020-22), απαρτίζεται από τους εξής επιστήμονες:

• Πρόεδρος Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Μαθηματικός, Στατιστικολόγος, Οικονομολόγος, πρώην Καθηγητής ΑΕΙ Κύπρου (ΜΙΜ και FIT).
  • Αντιπρόεδρος: Στράτος Στυλιανίδης, Τοπογράφος, Αντιπρύτανης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
  • Ανδρέας Αθηαινίτης, Καθηγητής Μηχανολογίας, Πανεπιστήμιο Concordia, Καναδάς.
  • Γιώργος Δημοσθένους, Μηχανολόγος, Πρύτανης, Πανεπιστήμιο Frederick, Λευκωσία, Κύπρος.
  • Βάσος Αριστοδήμου, Μηχανολόγος H/Y, Εκτελεστικός Διευθυντής ΝET-INFO, Λευκωσία.
  • Ιωάννης Τσαούσης, Φυσικός, Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
  • Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής, Βιολόγος, Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνος Ευρωπαϊκού Προγράμματος.
  • Σωτήρης Βαρνάβας, Γεωλόγος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο Θεσμός τελεί υπό την Αιγίδα του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κύπρου.

Τελετή Αριστείων Νέων Καινοτόμων Επιστημόνων

• Τα Αριστεία προαγγέλλονται σε Ελλάδα, Κύπρο, διεθνώς από τον ΣΠΕΚ σε ΜΜΕ και ίδια μέσα.
  • Η Προέδρος του ΣΠΕΚ απευθύνει χαιρετισμό και ομιλεί για τη σημασία του εν λόγω Θεσμού.
  • Σύντομη παρουσίαση βιογραφίας και ανακάλυψης του κάθε τιμώμενου καινοτόμου επιστήμονα.
  • Σκεπτικό Αριστείου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Βράβευσης. Αντιφώνηση από αριστούχους.
  • Απονομή δέσμης βιβλίων – που περιλαμβάνουν τους αριστούχους νέους και τις καινοτομίες τους.
  • Απονομή Τιμητικού Παπύρου με το Σκεπτικό και του Παπύρου με την Απόφαση ΔΣ του ΣΠΕΚ.
  • Δυνατότητα ζωντανής ραδιο/ τηλεοπτικής μετάδοσης της τελετής και δημοσιογραφική κάλυψη.
  • Δεξίωση και διάλογος του κοινού με τους νέους για τις καινοτομίες τους, τις προοπτικές τους, τις εφαρμογές σε προβλήματα, μελλοντικά σχέδια τους και αξιοποίηση από την Ελλάδα και Κύπρο.
  • Προβολή-μετά-την-παρουσίαση της καινοτομίας κάθε νέου, με διαδικτυακή παρουσίαση, χρήση πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης, μέσω ίντερνετ, ιστοσελίδας του ΣΠΕΚ και αυτής των αριστούχων.
  • Δυνατότητα διαδικτυακής επικοινωνίας κοινού με τους νέους επιστήμονες για απόψεις, σχόλια.
  • Ραδιοτηλεοπτική συνέντευξη των τιμώμενων προ-ή-μετά τη βράβευση. Ανακοινώσεις σε ΜΜΕ.