‘Το λεύκωμα – βιβλίο τέχνης είναι ένα μουσείο δίχως τοίχους’, έγραψε ο Αντρέ Μαλρό, και εμείς ως Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου προσθέτουμε ‘ένα μουσείο με χρώματα σε καμβά που μοιάζει με μαγικό χαλί και ταξιδεύει τους θεατές σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς’.

Η τέχνη – ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, αγγειοπλαστική, ξυλογλυπτική ή άλλη – είναι η άλαλη ποίηση με χρώματα ή υλικά, ενώ η ποίηση είναι η ζωγραφιά ή το γλυπτό που έχει ως υλικά τις λέξεις. Η τέχνη είναι έκφραση και μέθεξη, αφήγηση για τη φύση ή το αόριστο, αποτυπώνεται με εικόνες ή μορφές της ζωής ή της φαντασίας, είναι η προέκταση της κοινωνίας ή της ψυχικής διάθεσης ή του οράματος του δημιουργού.

Με τα Λευκώματα – Βιβλία Τέχνης ο ΣΠΕΚ στοχεύει να καταγράψει και να προβάλει το έργο έμπειρων καλλιτεχνών αλλά και δημιουργικά σκεπτόμενων νέων στην Τέχνη. Οι δημιουργοί είναι Ελλαδίτες, Κύπριοι ή Απόδημοι. Ο ΣΠΕΚ το επιχειρεί με έντυπα, ηλεκτρονικά, τηλεοπτικά μέσα για έργα ατομικής ή συλλογικής έκθεσης, ακόμα κι αν αυτά έχουν ως θέμα ένα ζήτημα που πρέπει να διαφωτίσει την ευρύτερη κοινωνία ή αν αφορά την ποιότητα ζωής π.χ. η διατήρηση της Φύσης, η Παιδεία και το Παιδί, η Δημόσια Υγεία.

Ένας επιπλέον στόχος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι να βοηθήσει με τα Λευκώματα τον αναγνώστη-θεατή και το ευρύ κοινό Ελλάδας, Κύπρου, Ομογένειας να εμπλουτίσουν την αισθητική τους στην Τέχνη. Ως ενίσχυση, τα Λευκώματα-Βιβλία Τέχνης θα προλογίζονται από αναγνωρισμένους κριτικούς της τέχνης οι οποίοι, με Κριτικό Σημείωμα τους βοηθούν καίρια τον αγοραστή και αναγνώστη.

Τα Βιβλία Τέχνης – Λευκώματα θα εκτίθενται στην Ψηφιακή Γκαλερί του ΣΠΕΚ και σε Εκθέσεις που διοργανώνει, η δε κυκλοφορία τους θα εξαγγέλλεται από το Newsletter του ΣΠΕΚ ‘ΩΡΕΣ’ με ζωγραφιές από το Λεύκωμα και θα υποστηρίζεται ευρέως από την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΣΠΕΚ, καθώς και λοιπά συνεργαζόμενα, διεθνή ΜΜΕ.

book_art_images
“Η τέχνη είναι η άλαλη ποίηση με χρώματα ή υλικά, ενώ η ποίηση είναι η ζωγραφιά ή το γλυπτό που έχει ως υλικά τις λέξεις”