Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στο τέλος κάθε χρόνου ενημερώνει τα μέλη, τους φίλους και το ευρύ κοινό κάνοντας Απολογισμό για τα έργα και τις δράσεις του κατά τη χρονιά που ολοκληρώνεται.

Ο ετήσιος αυτός απολογισμός γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού Περιοδικού ‘ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ’. Συγκεκριμένα:

• Στο ηλεκτρονικό Περιοδικό ‘ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ’ θ’ αναγράφονται κατά χρονολογική σειρά όλες οι Δραστηριότητες του ΣΠΕΚ που έληξαν επιτυχώς – και που είχαν αναγγελθεί κατά το έτος με έκτακτες ανακοινώσεις στις ‘ΩΡΕΣ’ – π.χ. για Παραστάσεις, Εκθέσεις, Διαλέξεις από Ειδικούς, Συνέδρια, Μαθήματα Επιμόρφωσης, Φιλοσοφίας ή Ευρωπαϊκού Προγράμματος, Εκδόσεις Ανθολογιών, Βραβεύσεις, Τελετές, Διαγωνισμούς για νέους, Παρουσιάσεις Βιβλίων, Τελετές κ.ά.

έργα ή προγράμματα με μονοετή ορίζοντα π.χ. η Βράβευση Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του.
έργα πολυετή που τελικά έληξαν αισίως κατά τον αναφερόμενο χρόνο π.χ. Ολοκλήρωση της Έκδοσης Ανθολογιών με Νομπελίστες ποιητές, κ.α.

• Ανακοίνωση για την αύξηση μελών, φίλων, Συμβούλων του ΣΠΕΚ, σε Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια.
  • Αριθμοί συμμετοχών μελών και φίλων σε δραστηριότητες του ΣΠΕΚ π.χ. στη Λέσχη Ανάγνωσης.
  • Έργα κατά τον επόμενο χρόνο και όσα αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά τον χρόνο αυτόν.
  • Νέες ευκαιρίες για μέλη και φίλους του ΣΠΕΚ για συμμετοχή σε νέες τακτικές ή έκτακτες δράσεις.
  • Νέα προγράμματα, Ευρωπαϊκά ή κρατικά που ωφελούν μέλη και φίλους με διάφορους τρόπους.
  • Καταγραφές στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΣΠΕΚ-ΠΑΙΔΕΙΑ εργοβιογραφικών πορτρέτων εκλεκτών Ελλαδιτών, Κυπρίων και Αποδήμων που δρουν στους χώρους Γράμματα, Τέχνες και Επιστήμη.
  • Ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές του ΣΠΕΚ με Προσωπικότητες και Ομάδες Διαγωνιζόμενων Νέων.
  • Άρθρα από φίλους και μέλη σε θέματα Κοινωνίας, Παιδείας, Καινοτομίας μέχρι και Ψυχαγωγίας.
  • Σημαντικά προσωπικά νέα που αφορούν μέλη, φίλους και συνεργάτες του ΣΠΕΚ.
  • Οτιδήποτε άλλο ενδιαφέρον κρίνει η Επιτροπή, που θα ενδιέφερε φίλους, μέλη και ευρύ κοινό, διατηρώντας ως αρχή τον ενημερωτικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα του μέσου, με έντονα στοιχεία αλληλεπίδρασης και διαδραστικότητας, καθώς πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο πολιτισμού με κοινωνικό χαρακτήρα.

Η επωνυμία ‘ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ’ προέρχεται από τη Μνημοσύνη που γέννησε από τον Δία τις εννέα Μούσες (Κλειώ, Θάλεια, Ευτέρπη, Ερατώ, Καλλιόπη, Πολύμνια, Τερψιχόρη, Μελπομένη, Ουρανία). Αυτή κάλεσε τον Απόλλωνα να τις μάθει χορό, τραγούδι, λύρα. Τις έμαθε να εξυμνούν τα κατορθώματα των θεών και των ανθρώπων. Οι 9 κόρες της Μνημοσύνης θεωρούνταν προστάτιδες των καλλιτεχνών και λογοτεχνών.

“Η επωνυμία ‘ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ’ προέρχεται από τη Μνημοσύνη που γέννησε από τον Δία τις εννέα Μούσες”