Κριτικές Προσεγγίσεις

Ο Δρ Κ. Κατσώνης παρουσιάζει την κριτική προσέγγιση του έργου “Ελλήνων Μύθοι” του Ε. Πλουτάρχου

Ellinikoi-mithoi

Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ελευθέριος Πλουτάρχου, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του άλλα τρία βιβλία (δύο ποιητικές συλλογές και ένα πεζό, εκπαιδευτικό /λογοτεχνικό βιβλίο), επιχειρεί μέσα από τη νέα ποιητική του συλλογή Ελλήνων μύθοι, το δικό του ταξίδι στον κόσμο της Ελληνικής Μυθολογίας, που αποτελεί διαχρονικά και οικουμενικά μια ακένωτη πηγή έμπνευσης, λογοτεχνικής συγγραφής και ευρύτερης πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το δικό του ποιητικό σεργιάνι, που απευθύνεται σε παιδιά και έφηβους έχει «διττό στόχο», όπως και ο ίδιος σημειώνει στο εισαγωγικό του σημείωμα, ποιητικό και «παιδαγωγικό». Κι αυτό είναι προφανές σε όλα τα ποιήματα της συλλογής (25 τον αριθμό), όπου διακινούνται οι θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Αχιλλέας και άλλα μυθολογικά πρόσωπα και μύθοι.

Ο Πλουτάρχου, πέρα από την ποιητική ανάδειξη σημαντικών μορφών και στιγμών από τον πολύτιμο θησαυρό της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, επιχειρεί, με ένα ευφάνταστο, ευρηματικό και γνωμικό ενίοτε καταληκτικό σχόλιο-ποιητικό συμπέρασμα, να αγγίξει τις παιδικές ψυχές, χωρίς όμως να εκπίπτει η ποιητική δημιουργία στον διδακτισμό. Με αφορμή τη γένεση του κόσμου, για παράδειγμα, που αποτελεί το θεματικό περιεχόμενο του πρώτου ποιήματος, ο ποιητής στέλνει στα παιδιά ένα σημαντικό αντιπολεμικό μήνυμα, ιδιαίτερο αναγκαίο για τον σύγχρονο σπαρασσόμενο κόσμο, ενώ και στα άλλα ποιήματα διαχέονται πολύ σύγχρονα και σημαντικά μηνύματα για τον άνθρωπο και για τη ζωή, όπως είναι π.χ. η ανέχεια και αναγκαιότητα της αλληλεγγύης και της αγάπης, τα επίχειρα της υπεροψίας και της αλαζονείας των «αρχόντων», αλλά και η αναγκαιότητα της διαρκούς εγρήγορσης και της ευαισθητοποίησης των παιδιών και των ανθρώπων γενικότερα, για το φυσικό περιβάλλον και για όλα όσα τεκταίνονται γύρω μας.

Καλωσορίζουμε με χαρά το νέο ποιητικό βιβλίο του Ελευθέριου Πλουτάρχου, το οποίο, αναμφίβολα, εμπλουτίζει την ίσαμε σήμερα πλούσια, ομολογουμένως, συγκομιδή της παιδικής – νεανικής μας λογοτεχνίας, που έχει ως θεματικό επίκεντρο τον κόσμο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, η οποία δεν θα παύσει ποτέ να συγκινεί και να ταξιδεύει όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες, με τις μοναδικές και ευφάνταστες ιστορίες της και τα πολλαπλά μηνύματα που διαχρονικά εκπέμπει.

katsonis

Δρ Κώστας Κατσώνης,
φιλόλογος-συγγραφέας,
Επίτιμος Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου
Αύγουστος 2022, Κύπρος

Σχετικά Άρθρα