Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, ανάμεσα στους στόχους του, θέτει να παρουσιάζει στους φίλους και στα μέλη του τη φωνή των ανθρώπων του πολιτισμού (γράμματα, τέχνες) και των συναφών επιστημών Ελλάδας, Κύπρου και Ομογένειας, του χτες και του σήμερα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου επεκτείνει τον ηλεκτρονικό κόμβο του και καθιερώνει την ειδική Στήλη ‘Ιδιοφώνως’. Είναι μια ‘ακρόαση’ της φωνητικής εκφοράς του λόγου από τα χείλη. Αυτή ενδεχομένως να μας αποκαλύπτει άγνωστα στοιχεία του που αφορούν τη συγκίνηση του ατόμου για ορισμένες λέξεις ή φράσεις, δείχνει τη φόρτισή του – άρα τη σημασία που αποδίδει σ’ αυτές. Ακόμα και τα σημεία παύσης, αναπνοής, στιγμιαίας σιωπής, έχουν τη σημασία τους.

Δυστυχώς ο Καβάφης δεν ευτύχησε να απάγγελλε έχοντας τεχνολογία ηχογράφησης. Αν είχε τότε θα είχαμε την τύχη να τον ακούγαμε. Και οι βιογράφοι του έλεγαν πως απήγγελλε με ένα αισθησιακό τρόπο!

Για παράδειγμα, η μακρόσυρτη απαγγελία από τον Σεφέρη, φέρει το φορτίο των παθών του Ελληνισμού ανά τους αιώνες, ίσως αναζητά την ειρήνη, γιατί ο πόλεμος πλήττει τον αδύνατο και γίνεται για το χρυσάφι της Τροίας, όχι την ωραία Ελένη.

Αν ακούσετε τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό στο ‘Ηχήστε σάλπιγγες’ που απήγγειλε μπροστά στον νεκρό Κωστή Παλαμά την ώρα του ενταφιασμού του θα αντιληφθείτε από τη φωνή του – πομπώδης, επική, πότε γλαφυρή – το τί ένιωθε για τον φίλο του Παλαμά, και πόσο αξιολογούσε το έργο του Παλαμά ως ύψιστο.

sudhith-xavier

Εξάλλου ο Ελύτης με τον ρέοντα λόγο του, στο ‘Άξιον εστί’, προβάλλει με σεμνή φωνή τον ηρωισμό στο Αλβανικό μέτωπο. ‘Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας’ απαγγέλλει κι εμπνέει, με φωνή που υποβάλλει.

Η Στήλη ‘Ιδιοφώνως’ περιέχει απαγγελίες ποιημάτων ή μικρά αποσπάσματα από έργα λογοτεχνών, διαβασμένα από τους ίδιους, μικρά αποσπάσματα από ομιλίες, συζητήσεις, χαιρετισμούς, συνεντεύξεις καλλιτεχνών, ανθρώπων του πολιτισμού (τέχνες – γράμματα) και των συναφών επιστημών (Ιστορία, Αρχαιολογία, Γλωσσολογία, Λαογραφία, Αρχιτεκτονική, Κοινωνιολογία, Φυσική/Οικολογία, Φιλοσοφία κ.α.). Πρόκειται για Έλληνες, Κύπριους ή Απόδημους από το 1940 μέχρι σήμερα. Η Στήλη θα εμπλουτίζεται συνεχώς αφού θα ζητείται από συνεργάτες του ΣΠΕΚ να μας αποστέλλουν μία ηχογράφησή τους, η οποία θα σκηνοθετείται για να παρουσιάζεται στη Στήλη εδώ.

Ο ΣΠΕΚ πιστεύει ότι με τη Στήλη αυτή προσθέτει ένα πρωτότυπο μέσο για να απαθανατίσει τη φωνή των δημιουργών που συμβάλλουν στον Πολιτισμό Ελλάδας Κύπρου και Ομογένειας, του χτες και του τώρα.

Ιδιοφώνως ΣΠΕΚ

Κυριακή Δράκου | Ένα σύμπαν με ανθούς

“Η Στήλη ‘Ιδιοφώνως’ της Ψηφιακής Εγκυκλοπαίδειας “ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ”, περιέχει απαγγελίες ποιημάτων ή μικρά αποσπάσματα από έργα λογοτεχνών”

Κωνσταντίνος Μακρής | Η αυγή του τέλους