Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ), σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε από την Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, εκ Θεσσαλονίκης φιλόλογο, συγγραφέα – λογοτέχνη, παραγωγό προγραμμάτων πολιτισμού και τον Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη συγγραφέα, Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, πρώην Καθηγητή Πανεπιστημίων Κύπρου και Πρόεδρο της Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου.

Συνομίλησαν για πρώτη φορά στις αρχές Ιουνίου 2019, στη Ραδιοφωνική εκπομπή του Radio1d, με τίτλο ‘Διαβάζοντας με τη Σίσσυ’ και με παραγωγό την ίδια. Αφού συνομίλησαν λίγο για τη ζωή του και αρκετά για την ποίησή του (εκδόσεις 7 Συλλογών, μεταφράσεις και μελοποιήσεις ποιημάτων του) και αφού απήγγειλαν ποιήματά του που επέλεξαν οι δύο ανεξάρτητα, έστρεψαν τη συζήτηση τους γενικά περί λογοτεχνίας, τέχνης και γλώσσας. Κρατήθηκε αλληλογραφία μεταξύ τους και άρχισαν να σχεδιάζουν την ίδρυση ενός Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου που τον οραματίστηκαν να προσφέρει υποδομή και οργάνωση για τον κοινό Ελληνικό Πολιτισμό Ελλάδας Κύπρου και Ομογένειας. Συμφώνησαν ότι θα έπρεπε να δημιουργήσουν Καταστατικό Συνδέσμου με όραμα, αποστολή και στόχους οι οποίοι θα αφορούσαν την υποστήριξη της λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη Γλώσσα, την Παράδοση και τις επιστήμες που εμπλουτίζουν τον Πολιτισμό. Στην προσπάθεια τους ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό πολλοί φίλοι συνεργάτες, λογοτέχνες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, φορείς και ταλαντούχοι νέοι εντός και εκτός Ελλάδας. Μέχρι τον τέλος του 2019 εξασφάλισαν ένα δίκτυο 65 σύμβουλων και ανταποκριτών σε 22 χώρες.

Παράλληλα συνέστησαν μία Επιτροπή από Καθηγητές Πανεπιστημίων για βράβευση Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του, ενός Ελλαδίτη και ενός Κυπρίου, η οποία και ολοκλήρωσε το έργο της επιτυχώς ως το τέλος του 2019, όταν οι δύο τιμώμενοι βραβεύθηκαν σε ειδική τελετή στη Θεσσαλονίκη. Οι σχεδιασμοί των δύο ιδρυτών εντατικοποιήθηκαν από το φθινόπωρο του 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2020 ώστε να καλυφθούν και ευρύτεροι στόχοι του ΣΠΕΚ όπως π.χ. να καταγράψει, να διαφυλάξει, να προβάλει τον κοινό Πολιτισμό Ελλάδας και Κύπρου και να ενώσει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς – λογοτέχνες, καλλιτέχνες, επιστήμονες και φορείς πολιτισμού σε κοινούς σκοπούς και ενδιαφέροντα, να προαγάγει στην Ελλάδα, στην Κύπρο και διεθνώς, τα Ελληνικά Γράμματα, νέα και κλασικά, τις Τέχνες, την Παράδοση, και αξίες όπως η Δημοκρατία.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ιδρύθηκε και ενεργεί μέσα από μια σειρά έργων και δράσεων με λογοτεχνικό, επιμορφωτικό, πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα, ενίοτε σε συνέργεια με αγαθοεργία ή τέχνες ψυχαγωγίας, και βραβεύει άξιους ανθρώπους που πρόσφεραν στον Πολιτισμού και λαμπρούς νέους στη λογοτεχνία και επιστήμη. Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου εδραιώνει αλληλεγγύη εντός Συνδέσμου ή με συνεργούς φορείς εντός ή εκτός Ελλάδος. Ο ΣΠΕΚ προωθεί καινοτόμα σχέδια όπως π.χ. Πολιτιστική Διπλωματία, σε συνέργεια με φορείς Πολιτισμού σε ξένες χώρες, με ξένες πρεσβείες, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, Ψηφιακή Εγκυκλοπαίδεια – θησαυρό, Ραδιο-Τηλεόραση, Διαγωνισμοί νέων, Σχολές Φιλοσοφίας, Παρουσιάσεις, Εκδόσεις, Διαλέξεις, Παραστάσεις, Εκθέσεις, Λέσχη Ανάγνωσης, Ψηφιακή Παιδεία κ.α.. Για την επιτυχία έχουν ‘επιστρατευθεί’ σύγχρονα μέσα, τηλεματικά, οπτικοακουστικά, διεθνή ψηφιακά, τηλεδιασκέψεις κι άλλα, που τον καθιστούν ως μια διεθνή-και-ελληνόφωνη ψηφιακή πλατφόρμα πολιτισμού.

“Ο «Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου» (ΣΠΕΚ), σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε από την Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, εκ Θεσσαλονίκης φιλόλογο, συγγραφέα – λογοτέχνη, παραγωγό προγραμμάτων πολιτισμού και τον Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη συγγραφέα, Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, πρώην Καθηγητή Πανεπιστημίων Κύπρου και Πρόεδρο της Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου”
“Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ιδρύθηκε και ενεργεί μέσα από μια σειρά έργων και δράσεων με λογοτεχνικό, επιμορφωτικό, πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα”
Σίσσυ Σιγιουλτζή Ρουκά

Βιογραφικά Σημειώματα των Συνιδρυτών του ΣΠΕΚ

Η Οσία Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά είναι η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ). Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.. Ειδικεύτηκε στον τομέα «Σύγχρονα Γράμματα» στο Πανεπιστήμιο Avignon της Γαλλίας, και στην «Αγγλική Λογοτεχνία» στο DEI College. Πρόσθετα είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Ψηφιακά ΜΜΕ» στον τομέα ‘Πολιτισμός και Επικοινωνία’ του Πανεπιστημίου Sussex της Μεγάλης Βρετανίας. Ομιλεί πολύ καλά την Αγγλική, τη Γαλλική, την Ιταλική και καλά τη Βουλγαρική γλώσσα. Έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τη σειρά Κινηματογραφικών Σεμιναρίων της ΧΑΝΘ υπό τον Αχιλλέα Ψαλτόπουλο. Εργάστηκε επί μια δεκαετία ως εισηγήτρια πλήθους σεμιναρίων αξιόλογων Εκπαιδευτικών Φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αρθρογραφήσει σε γνωστά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Διετέλεσε επί 9 έτη υψηλόβαθμο στέλεχος τμήματος επικοινωνίας μεγάλου ιδιωτικού οργανισμού, με εξειδίκευση στις εκστρατείες επικοινωνίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι η συγγραφέας των λογοτεχνικών βιβλίων «Λόγια Γυμνά» (εκδόσεις Θερμαϊκός 2010, 2012), «Λόγια Αρσενικά» (εκδόσεις Πνοή, 2018) και της ποιητικής της συλλογής «Οσία» (εκδόσεις Αρχύτας, 2020). Για το λογοτεχνικό της έργο έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μουσών του έγκριτου λογοτεχνικού περιοδικού «Κέφαλος» (2019). Ασχολείται ενεργά με θέματα Επικοινωνίας, Προώθησης και Διαφύλαξης Αισθητικής Κουλτούρας και Πολιτισμού μέσα από την παραγωγή και τη διαχείριση ψηφιακών μέσων καθώς έχει την επιμέλεια εκδηλώσεων πολιτισμού όσο και εκδόσεων λογοτεχνίας. Επιμελείται και παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ: Πορτρέτα στο Χρόνο» στον διεθνή ψηφιακό ραδιοφωνικό σταθμό Radio1d, καθώς και την ομώνυμη στήλη στο portal www.radio1d.gr. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας – Θράκης ΕΔΗΠΗΤ.

“Η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά είναι η συγγραφέας των λογοτεχνικών βιβλίων «Λόγια Γυμνά», «Λόγια Αρσενικά», που κυκλοφορούν σε 2η έκδοση, και της ποιητικής της συλλογής «Οσία»”

Ο Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης είναι ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ), συγγραφέας, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (ΕΛΚ), πρώην Καθηγητή Πανεπιστημίων Κύπρου και πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου. Γεννήθηκε στην Κύπρο. Είναι Μαθηματικός (Πανεπ. Αθηνών, 1971), Οικονομολόγος (Οικονομικό Πανεπ. Αθηνών,1975), Αριστοβάθμιος Διδάκτωρ Στατιστικής Οικονομικών (Πανεπ. Αθηνών, 1978), Fellow του ISMM (Institute of Sales and Marketing Management). Στον Όμιλο Λαϊκής Τράπεζας (1978-2001) διηύθυνε Τμήματα Ερευνών, Προγραμματισμού, Θεμάτων Ε.Ε., Οικονομικών Υπηρεσιών και το Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ομίλου. Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως Βοηθός Γενικού Διευθυντή. Δίδαξε σε Πανεπιστήμια Κύπρου σε επίπεδο MBA (1990-2008). Υπηρέτησε ως Μέλος στο Ειδικό Δικαστήριο ‘Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών Κύπρου’ (2008-13) και Μέλος Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και θέματα της Ε.Ε. (2008-2011). Υπήρξε για μία θητεία Αντιπρόεδρος του European Movement-Cyprus Chapter, ενώ από το 2005 διατελεί Αντιπρόεδρος του United Nations Association Cyprus-UNAC. Εξέδωσε 2 επιστημονικά βιβλία (Ομοσπονδία Κύπρου και Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, Ενέργεια και Γεωπολιτική), Μελέτες για Τεχνολογία Παραγωγικότητα και Στατιστικούς Δείκτες ελέγχου των κινδύνων.Συνέγραψε δεκάδες άρθρα, διηγήματα, θεατρικά έργα, κριτική θεάτρου, δοκίμια για τον Καβάφη και τον Σεφέρη, σύγγραμμα για τον φιλόσοφο Ζήνωνα Κιτιέα. Εξέδωσε οκτώ ποιητικές συλλογές. Ποιήματα του μεταφράστηκαν σε 25 γλώσσες, δημοσιεύθηκαν σε Λογοτεχνικά Περιοδικά και σε Ανθολογίες Κύπρου, Ελλάδας, χωρών Ε.Ε., ενώ κάποια μελοποιήθηκαν. Ως λογοτέχνης είναι μέλος Λογοτεχνικών Συνδέσμων σε Κύπρο και Ε.Ε.. Εκπροσώπησε την Κύπρο και την ΕΛΚ σε Συνέδρια Ε.Ε. (Γαλλία, Γερμανία). Το 2007 μετέφρασε και εξέδωσε Ανθολογία Ποίησης Τουρκοκυπρίων. Έχει προς έκδοση Ανθολογίες για Νομπελίστες και μεγάλους ποιητές, τους οποίους μετέφρασε – Γαλλίας, Ιταλίας, Ρωσίας, Πολωνίας, Ινδίας, Σουηδίας, Αγγλόφωνων χωρών και Ισπανόφωνων. Το 2007 τού απονεμήθηκε η Διάκριση «Best Poems, Best Poets» από το ‘The International Library of Poetry”. Το 2014 η Διεθνής Ακαδημία ARTS-SCIENCE-LETTRES τον βράβευσε με το Επίχρυσο Μετάλλιο για τη συμβολή του στην Ποίηση-Λογοτεχνία και Επιστήμη της Ε.Ε. Το 2019, ‘Έτος Γαλλοφωνίας’, του απονεμήθηκε το Μέγα Βραβείο ‘GRANDS PRIX’ από τον Γαλλικό Πολιτιστικό Οργανισμό APPEL για ποιήματά του στη Γαλλική Γλώσσα.

Ιωσήφ Ιωσηφίδης
“Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης έγραψε διηγήματα, θεατρικά έργα, κριτική θεάτρου, δοκίμια για τον Καβάφη και τον Σεφέρη, σύγγραμμα για τον φιλόσοφο Ζήνωνα Κιτιέα και εξέδωσε οκτώ ποιητικές συλλογές”

Βίντεο

ΕΡΤ3 - Συνέντευξη ΣΠΕΚ 12/02/2020