Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης

“Με τα Μέσα για τον Ελληνικό Πολιτισμό” πραγματοποιήθηκε η 10η Συνάντηση της Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης ΔΑΔΑ

Έγινε η 1η διαδικτυακή συνάντηση με θέμα συζήτησης "Με τα ΜΕΣΑ για τον Ελληνικό Πολιτισμό" από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου 25.02.2023 με συμμετοχές από Αυστραλία, Γερμανία και Ελλάδα.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ΣΠΕΚ, η Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. και ο SOLOMOS Web Radio TV παρουσίασαν την 1η Διαδικτυακή Συνάντηση με τίτλο “Με τα Μέσα για τον Ελληνικό Πολιτισμό”, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023, στις 18:00 ώρα Ελλάδος. Η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Απόδημου Ελληνισμού που ευγενώς στηρίζουν τον πολιτισμό και την ενημέρωση. Το κάθε μέσο συμμετέχει με έναν εκπρόσωπο. Κάθε εκπρόσωπος παρουσιάζει το Μέσο που εκπροσωπεί, τη θέση του για τον Ελληνικό Πολιτισμό (Ελλάδα, Κύπρος, Ομογένεια), αλλά και τη συνεργασία του με τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Στη συγκεκριμένη συνάντηση συμμετείχαν οι:

  • Ανδρέας Σταματόπουλος, Ιστορικός – Διεθνολόγος, Διευθυντής Ειδήσεων ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Επίτιμος Αντιπρόεδρος ΣΠΕΚ (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα)
  • Γιάννης Μηλίδης, Καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορίας στη Μελβούρνη, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Μελβούρνη (Αυστραλία)
  • Χρήστος Μουρτζούκος, ιδιοκτήτης e-enimerosi (Γερμανία)
  • Επιμέλεια – Συντονισμός: Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, French Literature & Linguistics (AUTH, Uni. Avignon FR), English Literature (DEI GR), MA Digital Media CULCOM Sussex Uni. UK, Journalist Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. – Published Author (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα)

Τα media συνιστούν υγιή πυρήνα της Δημοκρατίας και επιτελούν κορυφαίο ρόλο στη στήριξη της παραγωγής και συντήρησης του Πολιτισμού μας, της ξεχωριστής ασπίδας για προάσπιση των αξιών και αρχών που μας κληροδοτήθηκαν. Τα Μ.Μ.Ε. κάθε μορφής (έντυπα, περιοδικά, ηλεκτρονικά, ψηφιακά, ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά) είναι για μας ένας σοβαρός παρατηρητής και κριτής του έργου του ΣΠΕΚ. Οι ικανοί δημοσιογράφοι και κριτικοί μπορούν ν’ αξιολογούν το έργο, τα δε καλόπιστα σχόλιά τους βοηθούν στην πλοήγηση και στην καλοτάξιδη πορεία προς τους στόχους μας. Ο ρόλος των μέσων, παραμένει από τον καιρό του Gutenberg σημαντικός, τόσο για την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση και ανάλυση ειδήσεων, όσο και για την κριτική που ασκούν. Τελικά ωφελούν έναν μη κερδοσκοπικό φορέα δημόσιας ωφελείας, όπως είναι ο ΣΠΕΚ μας, να κρατά μια ορθή πορεία και να έχει μια άξια λόγου προσφορά. Καλωσορίζουμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας στον διεθνή ιστότοπο του ΣΠΕΚ www.cultural-association.org, όχι τόσο για τα ευνοϊκά σχόλια, όσο για τις εύστοχες υποδείξεις τους για βελτιστοποίηση της αποστολής μας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας απευθύνονται στο ευρύ κοινό, στη λεγόμενη κοινή γνώμη. Μεταδίδουν πληροφορίες, ενημέρωση, γνώση, ψυχαγωγούν και επηρεάζουν την κατανομή τους στην κοινωνία. Οφείλουν να λειτουργούν υπηρετώντας τη Δημοκρατία, την εκλογικευμένη πολυφωνία, αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη, ανθρωπισμός, τον πολιτισμό, τη διαφάνεια και την ποιότητα ζωής, σεβόμενα το σύγχρονο πλουραλιστικό μοντέλο της «παγκοσμιοποίησης», την πολυκεντρική κοινότητα, την πολυπολιτισμική διαφορετικότητα και εν τέλει τη διατήρηση της διαφοράς, αγωνιζόμενα για μια νέα κουλτούρα επικοινωνίας. Μέσα στην Κοινωνία της Πληροφορίας χρειάζεται να βοηθήσουμε τον σύγχρονο πολίτη να αποκτήσει την εμβέλεια και το βάθος που χρειάζεται, ώστε να μην αρκείται στην επιφάνεια της κατανάλωσης. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας, ορθά δομημένα, μπορούν να αποτελέσουν μια αξιόλογη πηγή γνώσης και δύναμης, και είναι σε θέση να διαμορφώσουν ευγενείς χαρακτήρες, προάγοντας την ψυχική υγεία. Ο πολιτισμός, η κουλτούρα, δεν είναι κάτι που πρέπει να καταναλώσουμε, αλλά κάτι που πρέπει συνεχώς να δημιουργούμε για το καλό το δικό μας και των νέων γενεών.” Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά

Στη συνέχεια παρακολουθούμε το πλήρες βίντεο της 10ης Διαδικτυακής Συνάντησης της Λέσχης Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου που φιλοξένησε την 1η σε σειρά συζήτηση με θέμα “Με τα ΜΕΣΑ για τον Ελληνικό Πολιτισμό”: