1η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Υπάρχει κάποιο γεγονός (ευχάριστο ή όχι) που θυμάστε έντονα; Σας επηρέασε, σας προβλημάτισε, σας άλλαξε τις αναζητήσεις, σας ενέπνευσε για δημιουργία και κέρδος;
Α.Τ.: “Ποτέ κανείς δεν ξέρει πώς αρχίζουν τα πράγματα ούτε πότε ακριβώς και γιατί.” Είναι η πρώτη φράση του πρώτου μου βιβλίου. Δεν είχα σκοπό να γίνω συγγραφέας, δε μ’ ενδιέφερε να δω το όνομά μου τυπωμένο σ’ ένα βιβλίο. Δε διψούσα για τέτοιου είδους δόξα. Όμως η χρονιά και η εμπειρία του πολέμου (1974, πραξικόπημα και τουρκική εισβολή) στάθηκε καθοριστική. Άρχισα να γράφω, για να μην τρελαθώ…
2η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Υπάρχει κάποιο έργο σας, λογοτεχνικό ή καλλιτεχνικό ή επιστημονικό που θα το κάνατε διαφορετικά ή καθόλου; Γιατί; Αν όχι, απαντήστε μονολεκτικά;
Α.Τ.: Υπάρχουν όλα εκείνα τα έργα που ήθελα να γράψω, αλλά οι συγκυρίες της ζωής δε μου το επέτρεψαν ποτέ. Θα ήθελα να ήταν λίγο λιγότερος ο φόρτος της ζωής μου, για να μου αφήνει μιαν ανάσα κι ένα σήκωμα του κεφαλιού. Ο κορωνοϊός μου έδωσε χρόνο…
3η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Τί αναζητάτε ακόμη στην ζωή σας και την λογοτεχνική/ καλλιτεχνική/ επιστημονική/ επαγγελματική σας πορεία; Υπάρχουν συγκεκριμένες «ανησυχίες»;
Α.Τ.: Να υπάρξω! Γιατί μόνο αναζητώντας ή ζώντας την ουσία, αισθάνομαι ότι ζω. Δε με συγκινούν οι καθημερινές συνάφειες των ανθρώπων, τα κοινά τους συμφέροντα και ενδιαφέροντα. Ουσία ψάχνω και μόνον αυτήν.
4η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Τί σημαίνει για σας «καλή υστεροφημία»; Τί να θυμάται ο κόσμος για σας;
Α.Τ.: Υστεροφημία… ποια είμαι εγώ, για να θέλω υστεροφημία! Όσο ζω θα ήθελα να με καταλάβουν και να μη με παρεξηγούν οι άνθρωποι και το τι θα κρατήσει ο καθένας για τον εαυτό του είναι ό,τι έχει σημασία για εκείνον. Αλλά ένα από τα πράγματα, που μου φέρνει συγκίνηση είναι να ξέρω ότι επέδρασα θετικά σε κάποιους ανθρώπους, κυρίως σε μαθητές – μαθήτριές μου και όχι μόνο.
Η Άννα Τενέζη είναι φιλόλογος, συγγραφέας, κριτικός, φωτογράφος. Γεννήθηκε στην Ξάνθη, σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μετά τις σπουδές της πήγε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως καθηγήτρια σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης για περίπου τριάντα χρόνια. Το 2004 αφυπηρέτησε πρόωρα, για να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Από το 2014 ασχολείται κυρίως με τη συγγραφή σεναρίων. Είναι Μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και του ΣΠΕΚ. Μέλος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, ως γόνος Μικρασιατών προσφύγων. Έχει πλούσια εργογραφία. Βραβεύτηκε με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος της Κύπρου για το «Καθώς μου φεύγεις». Έλαβε Β’ βραβείο σεναρίου για μεγάλου μήκους ταινία στο London International Greek Film Festival. Τιμήθηκε με ‘Επαινο στον διαγωνισμό της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας (για μεγάλου μήκους).