ΜικροΑπολογισμός

ΜικροΑπολογισμός του Ανδρέα Δ. Συμεού

Μικροαπολογισμοί ΣΠΕΚ

1η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Υπάρχει κάποιο γεγονός (ευχάριστο ή όχι) που θυμάστε έντονα; Σας επηρέασε, σας προβλημάτισε, σας άλλαξε τις αναζητήσεις, σας ενέπνευσε για δημιουργία και κέρδος;

Απάντηση Α.Δ.Σ.: Με επηρέασαν πολλά μικρά γεγονότα, ακόμα και κάποια εκ πρώτης όψεως επουσιώδη. Ιδιαίτερα με επηρέασαν, με θετική κατεύθυνση,  μερικά  δυσάρεστα γεγονότα, τα οποία με έμαθαν να εφαρμόζω στη ζωή μου ένα χρυσό κανόνα: «Ουδέν κακόν αμιγές καλού».

2η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Υπάρχει κάποιο έργο σας, λογοτεχνικό ή καλλιτεχνικό ή επιστημονικό που θα το κάνατε διαφορετικά ή καθόλου; Γιατί; Αν όχι, απαντήστε μονολεκτικά.

Απάντηση Α.Δ.Σ.: Εκ των υστέρων είναι εύκολο να εντοπίσουμε λάθη στο έργο μας. Αν, για παράδειγμα, ξανάγραφα τώρα  τα βιβλία μου,  θα έκανα αρκετές διαφοροποιήσεις. Όμως το σημαντικό είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας που, όταν τα αναγνωρίζουμε, είναι οι καλύτεροι μας δάσκαλοι.

3η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Τί αναζητάτε ακόμη στην ζωή σας και την λογοτεχνική/ καλλιτεχνική/ επιστημονική/ επαγγελματική σας πορεία; Υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες;

Απάντηση Α.Δ.Σ.: Η βασική μου έγνοια είναι το δράμα της Κύπρου. Ανήκω σε μια γενιά που φέρει βαρύτατες ευθύνες για το μοίρασμα του νησιού στα δυο. Στον λίγο χρόνο που μου απομένει φιλοδοξώ να συμβάλω, έστω κατ΄ ελάχιστο στην απελευθέρωση και επανένωση του νησιού τόσο σαν λογοτέχνης/ καλλιτέχνης όσο και σαν τεχνοκράτης (ειδικός σε θέματα περιουσιών, με σημαντική πείρα στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό), αλλά  και σαν ενεργός πολίτης.

4η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Τί σημαίνει για σας «καλή υστεροφημία»; Τί να θυμάται ο κόσμος για σας;

Απάντηση Α.Δ.Σ.: Είμαι άνθρωπος χαμηλών τόνων. Δεν έχω επιτύχει αξιοσημείωτα πράγματα στη ζωή μου, δεν είμαι «επώνυμος» και δεν χαίρω ιδιαίτερης φήμης.  Ωστόσο θέλω να πιστεύω ότι η πλειοψηφία όσων με γνωρίζουν με θεωρούν ένα έντιμο, ειλικρινή και δημιουργικό άνθρωπο και ενεργό πολίτη, που αγαπά την οικογένεια του και νοιάζεται για την ιδιαίτερη του πατρίδα. Αυτή την άποψη θα ήθελα να διατηρήσει  ο κόσμος για μένα για όσο καιρό θα είναι ζωντανή η μνήμη μου.

Βιογραφικό Σημείωμα:
Ο Ανδρέας Δ. Συμεού γεννήθηκε το 1948 στην Πάφο της Κύπρου, όπου εξακολουθεί να ζει. Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου. Υπηρέτησε για σαράντα χρόνια στη δημόσια υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι τον Αύγουστο του 2015 διετέλεσε  επικεφαλής ή μέλος  της ελληνοκυπριακής ομάδας εργασίας στο κεφάλαιο των περιουσιών στις συνομιλίες που διεξήχθησαν για επίλυση του Κυπριακού.  Από τον  Φεβρουάριο του 2012 είναι επισκέπτης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου. Έχουν κυκλοφορήσει ένα βιβλίο του νομικού περιεχομένου (“Η προστασία της ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση της στην Κύπρο”), δύο  με θέμα το κυπριακό (“The property issue in the Cyprus problem: A technocratic approach” και «Κυπριακό ώρα μηδέν: Το αγκάθι του περιουσιακού») και ένα μυθιστόρημα φαντασίας (“Οι τρεις ζωές του Αντάρτη”). Με το νέο του μυθιστόρημα «Νήσος τις ην» επιχειρεί, μέσα από δώδεκα φανταστικές “πράξεις”, να ιστορήσει ένα σύγχρονο πραγματικό δράμα, αυτό της Κύπρου, το οποίο κατέληξε στο μοίρασμα του νησιού σε δυο κομμάτια και να αναζητήσει, με τον φακό της κριτικής και το νυστέρι της αυτοκριτικής ολόκληρη την αλήθεια για τα αίτια και τους υπαιτίους του δράματος.

σισσυ (1) (150 x 167)

Η παρούσα συνέντευξη δόθηκε στη Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ, φιλόλογο – λογοτέχνη – παραγωγό προγραμμάτων πολιτισμού. 20/6/2022