1η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Υπάρχει κάποιο γεγονός (ευχάριστο ή όχι) που θυμάστε έντονα; Σας επηρέασε, σας προβλημάτισε, σας άλλαξε τις αναζητήσεις, σας ενέπνευσε για δημιουργία και κέρδος;
Λ.Α.: Θα ξεκινήσω από το κέρδος. Τη λέξη αυτή αποφεύγω να τη χρησιμοποιώ γιατί δεν με εκφράζει και στη ζωή μου δεν το επεδίωξα ποτέ. Δεν κυνήγησα ποτέ το κέρδος, ακόμα και στην επαγγελματική μου καριέρα που ήμουν αναγκασμένος να το παράγω. Το κέρδος παραπέμπει από τη μια στο χρήμα και από την άλλη στην τύχη και τα τυχερά παίγνια. Πολλές φορές μάλιστα το κέρδος συνεπάγεται και τη ζημιά κάποιου άλλου, πράγμα που απεχθάνομαι. Στη θέση του όρου «κέρδος» προτιμώ το «όφελος», την ικανοποίηση και την ώθηση προς τη δημιουργικότητα και σε νέες επιτυχίες. Παράλληλα το κέρδος είναι όρος στατικός και εγώ προτιμώ τη δυναμική. Το κέρδος όμως, ακόμα και στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, υπάρχει και είναι αντικειμενικά χρήσιμο, γιατί μπορεί να διαιωνίσει την ανάπτυξη. Αλλά ακόμα και εκεί δεν το κυνήγησα ποτέ κατά μέτωπο, γιατί αγχώνει. Ακόμα και στους υφιστάμενους μου έλεγα να μην κυνηγούν το κέρδος. Το κέρδος έρχεται και μερικές φορές μάλιστα αναπάντεχα μεγαλύτερο όταν οργανώνεσαι σωστά, προγραμματίζεις σωστά και ρεαλιστικά και όταν κάνεις όλα όσα πρέπει σωστά και στο σωστό χρόνο.
Τώρα στο αν υπάρχει κάποιο γεγονός που επηρέασε τη ζωή και την πορεία της διαμόρφωσης του «είναι» μου, ναι αλλά όχι ένα μόνο. Όμως αυτό που πρωτοστάτησε και με διαμόρφωσε ήταν που ξεκίνησα να εργάζομαι στις οικοδομές από τα 8 μου χρόνια. Το ίδιο συνέχισα να κάνω και σε όλες τις μετέπειτα σχολικές διακοπές μου. Τότε δυσανασχετούσα αλλά αργότερα κατάλαβα ότι έτσι μεγάλωσα και ωρίμασα μέσα στη δουλειά και τις προκλήσεις της. Πέρα από το ό,τι η δουλειά καταξιώνει, σου δίνει πολλά πλεονεκτήματα και εμπειρίες που άλλοι δεν έχουν. Υπάρχουν και άλλα πολλά γεγονότα σε όλες τις φάσεις της ζωής μου. Θα αναφέρω όμως ακόμα δυο, πάλι από την παιδική μου ηλικία. Μεγάλωσα με 5 γυναίκες, τη μάνα μου και τις τέσσερις αδερφές μου (είχα ακόμα ένα αδερφό μικρότερο). Έμαθα έτσι να σέβομαι και να συμπεριφέρομαι σωστά στις γυναίκες και είχα από αυτές άπειρες ανταμοιβές και στιγμές ευτυχίας. Το τελευταίο είναι ότι η φτώχεια και η ανέχεια με ώθησαν στον καφενέ του χωριού μου όπου, ενώ άλλοι έπαιζαν χαρτιά και τάβλι, εγώ φοιτούσα στο πρώτο μου πανεπιστήμιο, το ραδιόφωνο και την εφημερίδα.
2η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Υπάρχει κάποιο έργο σας, λογοτεχνικό ή καλλιτεχνικό ή επιστημονικό που θα το κάνατε διαφορετικά ή καθόλου; Γιατί; Αν όχι, απαντήστε μονολεκτικά;
Λ.Α.: Όχι!
3η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Τί αναζητάτε ακόμη στην ζωή σας και την λογοτεχνική/ καλλιτεχνική/ επιστημονική/ επαγγελματική σας πορεία; Υπάρχουν συγκεκριμένες «ανησυχίες»;
Λ.Α.: Στη ζωή μου συνεχίζω να αναζητώ ό,τι αναζητούσα πάντα. Τη γνώση, τη δημιουργικότητα, την αυτοβελτίωση και την ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της ηδονής και της απόλαυσης μέσα από την αρμονία της νοητικής και της ψυχοσυναισθηματικής δράσης και συμπεριφοράς. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς δημιουργικότητα και πνευματική ενασχόληση. Αυτά είναι συστατικά και συνισταμένες της δικής μου ευτυχίας.
Δεν υπάρχει τίποτε από όσα έκανα που να μετανιώνω, ή που να ήθελα να αλλάξω. Όλα αποτελούν τα δομικά υλικά της ζωής μου και είναι αρμονικά δομημένα και δεν έπαψαν ποτέ να είναι νέα και ευχάριστα. Μόνο ο χρόνος μου λείπει. Όσο κι αν τον αξιοποίησα τόσο σε ένταση όσο και σε έκταση, ποτέ δεν ήταν αρκετός, όπως και η ζωή μου.
Ποτέ δεν προκαθορίζω «ανησυχίες». Όταν έρχονται και ανάβουν το μυαλό και το πνεύμα τότε «αναμετρώμαι» μαζί τους. Η ζωή μου είναι ρευστή σαν ποτάμι ασταμάτητο. Το μόνο που επιλέγω είναι να βρίσκομαι στο πάνω μέρος να βλέπω το φως.
4η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Τί σημαίνει για σας «καλή υστεροφημία»; Τί να θυμάται ο κόσμος για σας;
Λ.Α.: Μετά θάνατον δεν με απασχολεί τίποτε. Άρα ούτε η «υστεροφημία», καλή ή κακή. Αυτό που πάντα ήθελα και έκανα είναι να μπορώ να δίνω υλικά και πνευματικά στον άνθρωπο και στην κοινωνία, κάθε μέρα μέσα από την προσφορά και τη δράση μου. Ούτε έτσι δεν επεδίωξα ποτέ μου, αυτοί που ευεργετώ να το ξέρουν. Σημασία έχει πάντα το αποτέλεσμα και η πρόοδος.
Η πιο άξια «υστεροφημία» μου θα είναι η προκοπή των εγγονιών μου και η αντάξια και καλύτερη δική τους πορεία στη ζωή. Ως τώρα το αποτέλεσμα με ικανοποιεί.
Ο Λουκάς Αριστοδήμου είναι Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωση Καταναλωτών & Ποιότητας Ζωής. Γεννημένος στην Πάφο, μεγαλωμένος στη Λεμεσό και από το 1980 είναι κάτοικος Λευκωσίας. Έχει δύο παιδιά. Κατέχει Μάστερ στη Μηχανολογία, Διδακτορικό στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων και τον τίτλο του EurIng. Έκανε πρόσθετες σπουδές μεταξύ άλλων στην Ανάλυση και Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, στην Ιστορία και τον Πολιτισμό των Βαλκανικών Χωρών, στη Συμβουλευτική Επιχειρήσεων, στη Διαπραγμάτευση και στις Δημόσιες Σχέσεις. Εργάστηκε ως ερευνητής και καθηγητής σε Πανεπιστήμιο, ως Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων και ως εξωτερικός Σύμβουλος στο Τμήμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης της Κοινοπολιτείας. Έχει πλούσια δράση στα κοινά και υπήρξε μεταξύ άλλων: Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Μηχανικών Κύπρου (ΣΕΜ), Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Επιστημόνων Μηχανικών, Γενικός Γραμματέας του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κύπρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επιστημόνων Μηχανικών και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, Μέλος του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Προτύπων και Ελέγχου Ποιότητας, Πάρεδρος στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλουργικών Βιομηχανιών της ΟΕΒ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών και τώρα πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής. Έχει εκδώσει διδακτικά συγγράμματα και εγχειρίδια και έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων ποικίλου περιεχομένου σε περιοδικά και εφημερίδες στην Κύπρο και το εξωτερικό. Υπήρξε Υπεύθυνος Έκδοσης και Κατά Νόμο Υπεύθυνος του περιοδικού «Τεχνικός Κόσμος» και τώρα της εφημερίδας «Ποιότητα Ζωής». Έχει παρουσιάσει διαλέξεις και μελέτες σε Επιστημονικά Συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό και συμμετείχε σε Συνέδρια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της ΕΕ και σε Γενικές Συνελεύσεις των Ευρωπαϊκών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ζωγραφίζει από παιδί και γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες.