Ο «Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου» (ΣΠΕΚ) είναι σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2019. Ιδρύθηκε για να δημιουργήσει υποδομή και οργάνωση με σχέδια δράσης που να υπηρετούν τον οικουμενικό Ελληνικό Πολιτισμό, κοινό για την Ελλάδα και την Κύπρο, για να στηρίξει τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική δημιουργία, τη Γλώσσα, την Παράδοση και τις επιστήμες που εμπλουτίζουν τον Πολιτισμό. Ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό πολλοί συνεργάτες, λογοτέχνες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, εντός και εκτός Ελλάδας, δημιουργώντας ένα δίκτυο με περισσότερους από 60 σύμβουλους, ανταποκριτές σε 22 χώρες.

Το Όραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) είναι η ανάδειξη του ενιαίου Ελληνικού Πολιτισμού που δημιούργησαν και δημιουργούν Έλληνες, Κύπριοι και Ομογενείς, ατομικά ή συλλογικά με φορείς, και η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή τους στη συντήρηση και στον εμπλουτισμό του και στη μεταλαμπάδευσή του στην Ε.Ε. και διεθνώς. Ο ΣΠΕΚ οραματίζεται να στηρίξει τον Πολιτισμό (Γράμματα, Τέχνες, Γλώσσα κ.ά.) για να καταστεί περιουσία και βάση για πνευματική ανάπτυξη, σε όσο γίνεται περισσότερους Έλληνες και Κύπριους, και να διατηρεί ακμαίες τις αρχέγονες αρχές και αξίες.

Η Αποστολή του ΣΠΕΚ είναι να δημιουργεί υποδειγματική ‘Πολιτιστική Ταυτότητα’ με αποτελεσματικές υποδομές, διασυνδέσεις, σχέδια δράσης και ν’ αναπτύσσει προγράμματα και σχέσεις για επίτευξη του οράματος σε πλείστα πεδία όπως η Καλλιτεχνική και Λογοτεχνική Δημιουργία, η οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού, η Ελληνική Γλώσσα, η Μνήμη και η Παράδοση, οι σχετιζόμενες Επιστήμες. Εντός της Αποστολής υπάγεται η ηθική, πνευματική και κοινωνική αναβάθμιση των μελών και φίλων του, και η παραγωγική συνεργασία με συνεργαζόμενους φορείς και υποστηρικτές του. Στην αποστολή συμμετέχουν σύμβουλοι και φορείς, εντός ή εκτός Ελλάδος και Κύπρου, συνεργάτες και μέλη του Συνδέσμου καθώς και απόδημοι, όλοι συνεργώντας με αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμό για τους σκοπούς του ΣΠΕΚ. Η αποστολή έχει και εξειδικεύσεις όπως η Πολιτιστική Διπλωματία, για μια αμφίδρομη σχέση με φορείς ξένων χώρες.

Βασικός σκοπός του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι να ενώνει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς – λογοτέχνες, καλλιτέχνες και καινοτόμους επιστήμονες – να τους στηρίζει να παράγουν έργο το οποίο και θα τους το προωθεί εντός του Συνδέσμου αλλά και στις δύο χώρες, Ελλάδα Κύπρο, στην Ομογένεια και διεθνώς ώστε να συνεχίζει το ελληνικό πνεύμα να ωφελεί και να είναι φάρος και οδηγός ευρύτερα.

“Βασικός σκοπός του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι να ενώνει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς”
Αφροδίτη
“Στόχος του ΣΠΕΚ είναι να καταγράψει, διαφυλάξει, και προβάλει τον κοινό Πολιτισμό Ελλάδας Κύπρου και να ενώσει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους λογοτέχνες, καλλιτέχνες, επιστήμονες σε δράσεις κι έργα Πολιτισμού”

Στόχοι του ΣΠΕΚ

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου προκειμένου να εμπλουτίσει μελλοντικά το πολιτισμικό τοπίο της Ομογένειας, της Κύπρου και ιδίως της Ελλάδας έχει, μεταξύ άλλων, τους πιο κάτω στόχους:

1) Να καταγράψει, διαφυλάξει, και προβάλει τον κοινό Πολιτισμό Ελλάδας Κύπρου και να ενώσει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους λογοτέχνες, καλλιτέχνες, επιστήμονες σε δράσεις κι έργα Πολιτισμού.

2) Να προασπίζεται και να προάγει στην Ελλάδα, στην Κύπρο και διεθνώς τα ιδεώδη του Ελληνισμού, τα Ελληνικά Γράμματα, αρχαία και σύγχρονα, την Ελληνική Λογοτεχνία, τη Γλώσσα, τις Τέχνες, την Παράδοση.

3) Να ωφελεί τον πολίτη, την κοινωνία, την Πολιτεία μέσα από σειρά έργων και δράσεων με λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό, επιμορφωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, ενίοτε σε συνέργεια με φιλανθρωπία ή ψυχαγωγία.

4) Να διασώζει τον πολιτιστικό πλούτο σε βάση δεδομένων, σε σύγχρονη οπτικοακουστική βιβλιοθήκη.

5) Να αναπτύσσει έργα και δράσεις λογοτεχνικές, καλλιτεχνικές, επιμορφωτικές π.χ. παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, παραστάσεις μουσικές, παραστάσεις θεατρικές, βραδιές ποίησης, διαλέξεις κ.ά.

6) Να εκδίδει Ανθολογίες Παγκόσμιας Ποίησης, Πεζογραφήματα, Λογοτεχνικά και Θεατρικά έργα, Μελέτες, Πρακτικά Συνεδρίων, Βιβλία Τέχνης – Λευκώματα.

7) Να διοργανώνει Συνέδρια, Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης, και εκστρατεία διαφώτισης για τον Πολιτισμό.

8) Να διοργανώνει Διαγωνισμούς για νέους, να τους εκδίδει έργα και ανθολογίες, να τους επιμορφώνει.

9) Να προσφέρει σύγχρονα μέσα επιμόρφωσης με ψυχαγωγία, ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις.

10) Να ιδρύσει Λέσχη Ανάγνωσης με ανάλυση για φιλαναγνώστες, με τηλεδιάσκεψη ή κάτω από στέγη.

11) Να έχει ανοιχτή πλατφόρμα πληροφοριών γνώσεων για χρήση από σχολεία, πανεπιστήμια, φοιτητές.

12) Να διαφυλάξει και αναζωογονήσει την Ελληνική Γλώσσα, την Παράδοση, τη Λαογραφία, τα Έθιμα, τα Ήθη και τη Φύση.

13) Να διαφυλάξει την Καλλιτεχνική και Λογοτεχνική Δημιουργία των Αποδήμων πρόσφατων Γενεών.

14) Να αναπτύσσει τον διαδικτυακό του κόμβο – μια διεθνή, ελληνική, ψηφιακή, πλατφόρμα γραμμάτων, τεχνών, λαογραφίας, επιστήμης (ιστορία κ.ά.). Η πλατφόρμα λειτουργεί με ψηφιακά, τηλε-ματικά, οπτικοακουστικά μέσα υψηλής τεχνολογίας, είναι προσβάσιμη διεθνώς, και εύχρηστη και φιλική σε άτομα με αναπηρία. Στην εγκυκλοπαίδεια του ΣΠΕΚ (ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ) παρουσιάζονται πορτρέτα, αξιόλογων απανταχού Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών, καλλιτεχνών και επιστημόνων – σε δομημένο προφίλ (οπτικοποιημένο υλικό, βίντεο, συνεντεύξεις, ντοκιμαντέρ κ.λπ.).

15) Να αναπτύξει Πολιτιστική Διπλωματία για ‘εξαγωγή’ μέρους του Πολιτισμού όπως η ποίηση σε ξένες γλώσσες, έργα τέχνης, παραδόσεις και έθιμα, η συμμετοχή δημιουργών σε ξένα Φεστιβάλ και Συνέδρια. Έτσι θα γνωστοποιούνται ευρέως, εντός και εκτός/διεθνώς, τα επιτευγμάτων του πολιτισμού, των ντόπιων δημιουργών, θα αναδεικνύονται αξίες, θα παγιώνονται οι σχέσεις Ελλάδας Κύπρου με κράτη της Ε.Ε. κ.ά.

16) Να συμβάλει στον Πολιτισμικό Τουρισμό σε συνεργασία με φορείς της Ε.Ε., ή με διδυμοποιημένες πόλεις, ή με Υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού κ.ά. με Ιδρύματα Αρχαιολογίας κ.ά. σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο ΣΠΕΚ με όλα τα πιο πάνω – και άλλα που δεν αναφέρονται ή που σχεδιάζονται – φιλοδοξεί ευγενώς να προσφέρει σε Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια τη δυνατότητα να γίνουν διεθνώς γνωστά τα επιτεύγματα του πολιτισμού τους και του έργου αξιόλογων ανθρώπων τους, λογοτεχνών, καλλιτεχνών και επιστημόνων. Το εκτενές και εξειδικευμένο αρχείο του διαδικτυακού τόπου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, τον καθιστά σημείο αναφοράς για ενημέρωση, μελέτη, έρευνα, γνώση και ευγενή ψυχαγωγία. Τα αρχεία του ΣΠΕΚ ανανεώνονται και εμπλουτίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και βρίσκονται άμεσα στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου φιλομαθή, φιλαναγνώστη, μαθητή, σπουδαστή, φοιτητή, μελετητή, ερευνητή και επαγγελματία. Με σύγχρονα ψηφιακά, οπτικοακουστικά μέσα ο διαδικτυακός κόμβος του ΣΠΕΚ διαπαιδαγωγεί, επιμορφώνει, καλλιεργεί και παρέχει πλείστα εφόδια στους απανταχού Έλληνες και Κύπριους.

“Ο ΣΠΕΚ φιλοδοξεί ευγενώς να προσφέρει σε Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια τη δυνατότητα να γίνουν διεθνώς γνωστά τα επιτεύγματα του πολιτισμού τους και του έργου αξιόλογων ανθρώπων τους, λογοτεχνών, καλλιτεχνών και επιστημόνων”