Βραβεύσεις

Ο Χαιρετισμός της Προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ

«Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) είναι ένας σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε από την ταπεινότητα μου, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, εκ Θεσσαλονίκης, φιλόλογο, συγγραφέα, παραγωγό προγραμμάτων πολιτισμού και από τον Κύπριο Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη πρώην Καθηγητή Πανεπιστημίων Κύπρου (ΜΙΜ και FIT), συγγραφέα και Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Αμφότεροι διαπιστώσαμε την ανάγκη δημιουργίας μιας υποδομής για τη στήριξη του οικουμενικού Ελληνικού Πολιτισμού, την προστασία της Γλώσσας μας, της Παράδοσης, της Λαογραφίας, της Καλλιτεχνικής και Λογοτεχνικής Δημιουργίας και γενικά των θησαυρών του Πολιτισμού. Προς τούτο συνεργούν με τον ΣΠΕΚ άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών αλλά και επιστήμονες, που όλοι συνεισφέρουν στον Πολιτισμό.

Το Όραμα του ΣΠΕΚ είναι να προωθήσει τον Πολιτισμό σε όσο το δυνατό περισσότερους Έλληνες, Κύπριους και Απόδημους. Η Αποστολή του ΣΠΕΚ είναι να δομήσει λειτουργικές και αποτελεσματικές δράσεις, υποδομές, διασυνδέσεις, ν’ αναπτύσσει προγράμματα και σχέσεις για επίτευξη του οράματος σε πλείστα πεδία και να ενώνει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς και επιστήμονες προς κοινούς στόχους. Για την αποστολή συνεργάζονται Σύμβουλοι και φορείς, εντός ή εκτός Ελλάδος, συνεργάτες, φίλοι και Μέλη του Συνδέσμου, με ζήλο και αλληλεγγύη.

Με τα πεδία δράσης του ο ΣΠΕΚ στοχεύει, μεταξύ άλλων:

  • Να διαφυλάττει, επικοινωνεί, προβάλει ευρέως τον κοινό Πολιτισμό Ελλάδας και Κύπρου.
  • Να δραστηριοποιεί τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες ώστε να μετέχουν σε έργα, σχέδια και προγράμματα παραγωγής Πολιτισμού.
  • Να προασπίζεται και να προάγει στην Ελλάδα, στην Κύπρο και διεθνώς τα ιδεώδη, τα Ελληνικά Γράμματα, τη Γλώσσα, τις Τέχνες, την Παράδοση, την Πολιτιστική Ταυτότητα.
  • Να αναπτύσσει έργα και δράσεις με λογοτεχνικό, επιμορφωτικό, καλλιτεχνικό περιεχόμενο.
  • Nα εκδίδει cd και Ανθολογίες Παγκόσμιας Ποίησης, λογοτεχνικά και θεατρικά έργα, Μελέτες.
  • Να διοργανώνει Συνέδρια, Φεστιβάλ, Παραστάσεις, Εκθέσεις, Διαλέξεις, Βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά.
  • Να προσφέρει σύγχρονα μέσα για επιμόρφωση με ψυχαγωγία σε νέους και μεγάλους και σε άτομα με προβλήματα, διαγωνισμούς νέων, ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων, φιλαναγνωσίας και άλλων.
  • Με σύγχρονη τεχνολογία να καταγράφει, ψηφιακά και οπτικοακουστικά, το έργο και τη «φωνή» των απανταχού Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών σε λογοτεχνία, τέχνες, επιστήμες, καινοτομίες κ.ά..
  • Να διασώζει τον πολιτιστικό πλούτο σε μια δυναμική βάση δεδομένων, σε υπερσύγχρονη οπτικοακουστική βιβλιοθήκη, ανοιχτή πλατφόρμα πληροφοριών και διακίνησης γνώσεων, για χρήση από σχολεία, πανεπιστήμια, φοιτητές, ερευνητές, φιλαναγνώστες, διαδίκτυα και άλλους φορείς.

Ο ΣΠΕΚ προκειμένου να εμπλουτίσει μελλοντικά το πολιτισμικό τοπίο της Ομογένειας, της Κύπρου και ιδίως της Ελλάδας σχεδιάζει α) να καθιερώσει την Πολιτιστική Διπλωματία, σε συνεργασία με φορείς Πολιτισμού σε ξένες χώρες, με ξένες πρεσβείες και επιτόπια ιδρύματα, φορείς στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και β) να αναπτύξει διαδικτυακό κόμβο – μια διεθνή, ελληνική, ψηφιακή, πλατφόρμα γραμμάτων, τεχνών, επιστήμης – λαογραφίας κ.λπ.. Λειτουργεί με ψηφιακά, τηλε-ματικά, οπτικοακουστικά μέσα υψηλής τεχνολογίας, προσβάσιμα διεθνώς. Θα λειτουργεί ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια. Θα παρουσιάζονται πορτρέτα, αξιόλογων απανταχού Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών, καλλιτεχνών και επιστημόνων – σε δομημένο ατομικό εργοβιογραφικό προφίλ.

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα, με αφορμή τον ετήσιο θεσμό του ΣΠΕΚ «Βράβευση Λογοτέχνη για το Σύνολο του ‘Έργου του 2019», όπου για πρώτη χρονιά θα βραβευτούν ισότιμα 2 λαμπροί Έλληνες λογοτέχνες, η Ελλαδίτισα Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου και ο Κύπριος Κυριάκος Χαραλαμπίδης για το σύνολο του έργου τους. Μία επίλεκτη επταμελής ομάδα καθηγητών, ακαδημαϊκών, λογοτεχνών και κριτικών, με άριστη γνώση στη λογοτεχνία, εργάστηκε εθελοντικά, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ανιδιοτέλεια, και με ανεξαρτησία στο έργο της με σκοπό να κρίνει με βάση μια δέσμη αντικειμενικών κριτηρίων δύο κορυφαίους των Γραμμάτων.

Η συμβολή τους έχει όλα τα καλά στοιχεία του Εθελοντισμού, ως ύψιστης πράξης Πολιτισμού, αφού γίνεται για χάρη ενός κοινωφελούς Πολιτιστικού σκοπού, χωρίς κανένα υλικό ή άλλο αντάλλαγμα. Ας μου επιτραπεί να τονίσω ότι η συνεισφορά τους είναι δείκτης πολιτισμού και μέσο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής μιας κοινωνίας. Εθελοντισμός και Πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες· ο Εθελοντισμός στηρίζει τον Πολιτισμό.

Εύχομαι ο ΣΠΕΚ μέσα από το όραμα, την αποστολή, τους στόχους, τις δράσεις και τα έργα του να συνεχίσει να ελκύει τους πολίτες, να διατηρεί αναμμένη τη φλόγα της συμμετοχής και της ατομικής προσφοράς, ώστε όλοι μαζί ως σύνολο να παράγουμε πολιτισμό και να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο, στον απανταχού Ελληνισμό. Η πύλη του ΣΠΕΚ είναι ανοιχτή και σας προσκαλούμε να ενωθείτε μαζί μας! Σήμερα τιμούμε δύο σπουδαίους λογοτέχνες για το σύνολο του έργου τους. Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την αθρόα προσέλευσή σας.

Μέρος Β’
Απαγγελία από την Πρόεδρο του ΣΠΕΚ 2 ποιημάτων των βραβευμένων, με Εισαγωγή της

Τοις μεν γαρ παιδαρίοισιν έστι διδάσκαλος όστις φράζει, τοίσιν δ᾽ ηβώσι ποιηταί.

–Τα παιδιά τα εκπαιδεύουν οι δάσκαλοι και τους ενηλίκους οι ποιητές.

Αριστοφάνης, 445-386 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας κωμωδιογράφος (Βάτραχοι)

Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί.
Ζίγκμουντ Φρόυντ, 1856-1939, Αυστριακός ψυχίατρος.

Η Ποίηση δεν είναι η απελευθέρωση των αισθημάτων, αλλά η δραπέτευση από τα αισθήματα. Δεν είναι η έκφραση της προσωπικότητας αλλά η δραπέτευση από την προσωπικότητα. Αλλά θα πρέπει κανείς να έχει αισθήματα και προσωπικότητα για να θέλει να δραπετεύσει από αυτά.

T. S. Eliot, 1888-1965, Βρετανός ποιητής, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1948

Ένα ποίημα δεν τελειώνει ποτέ, όπως έλεγε ο Πωλ Βαλερύ, Γάλλος ποιητής (1871-1945).

Το σπουδαιότερο για κάθε μεγάλο λογοτέχνη, ποιητή είναι η αθανασία της τέχνης του. Το όνειρό του για το έργο του, είναι να ταξιδεύει στον χρόνο, να διαβάζεται, ν’ αναλύεται, να καταστεί αντικείμενο μελέτης, να εμπνέει άλλους να το προεκτείνουν σε μελλοντικές γενεές και να παραμείνει ως δημιουργός, πνεύμα ή ιδέα.

Μαρία Κέντρου Αγαθοπούλου

«Χωρίς προοπτική»

Οι γυναίκες της μεγάλης ηλικίας
Μοιάζουν σα να μη τις άγγιξε κανείς
Έτσι που κάθονται στο σπίτι μονάχες
Ή στην εξοχή με σταυρωμένα χέρια

Τι να αισθάνονται τάχα
Την ώρα που νυχτώνει
Και πρέπει να κοιμηθούνε πάλι
Χωρίς να ’ναι κουρασμένες

Λένε πως βλέπουν όνειρα πολλά
Πως κουβεντιάζουν με τους πεθαμένους
Γι’ αυτό φαίνονται θλιμμένες το πρωί
Έτσι που πίνουν σιωπηλά τον καφέ τους
Χωρίς σχέδια και προοπτικές
Για τη νέα μέρα
Που προχωρεί απάνω τους
Αδιάφορα

(Θαλασσινό ημερολόγιο 1981, σ. 131)

Κυριάκος Χαραλαμπίδης (ανέκδοτο ποίημα)

«ΠΕΡΙΛΥΠΟΣ»

Κάποτε ήμουνα θεός, ήξερα να δακρύζω
και να χαμογελώ κατά περίσταση.
Τώρα, σαν γέρικο άλογο που το βιτσίζουν
εν μέσω ποιητών κι επενδυτών
αρχίζω να πιστεύω πως υπάρχουν θάνατοι –
ο ένας εξ αυτών θα με προδώσει.
Έντεκα σαρκοφάγοι στο τραπέζι
με καθιστούν υπεύθυνο
ν’ αγωνιώ για το μέλλον
του Μυστικού μου Δείπνου.
Και πώς να χειριστούμε καταστάσεις
που εκφεύγουν των ορίων και αθετούν
τεμαχισμένου άρτου προσφορά;»