Παραστάσεις

Έργα Διαφόρων Συνθετών της Μπαρόκ Περιόδου Μουσικό Αφιέρωμα

Έργα Διαφόρων Συνθετών της Μπαρόκ Περιόδου Μουσικό Αφιέρωμα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 στις 20:00, στην αίθουσα τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, το μουσικό αφιέρωμα σε έργα συνθετών της Μπαρόκ Περιόδου από τους εκλεκτούς μουσικούς Αλέξιο Πογρεβνόη και Ράνια Ρουσωπούλου, ως ειδικό τιμητικό αφιέρωμα προς τους Βραβευμένους Λογοτέχνες Αντώνη Φωστιέρη και Κίκα Πουλεχερίου, στους οποίους απονεμήθηκε από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, το Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του για το 2021,  αλλά και προς τιμήν των μελών, φίλων και συνεργατών του ΣΠΕΚ που στήριξαν με το έργο και την παρουσία τους την Έκθεση Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 10, 11/12/2021.

«Ως μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην ειδίκευση Παλαιά Μουσική και Παραδόσεις της Μεσογείου, μελετούμε – σε πρώτο επίπεδο –  την ερμηνευτική προσέγγιση των  έργων του 17ου κι 18ου αιώνα. Παράλληλα και μέσω της μελέτης των οργάνων της εποχής εκείνης, το πώς αυτή μπορεί να αποδοθεί τεχνικά και στιλιστικά όσο το δυνατόν πιο πιστά στα σύγχρονα όργανα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την ευκαιρία που μας δίνεται μέσω του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου,  να συμμετέχουμε σε αυτήν την βράβευση – γιορτή που προάγει τον πολιτισμό και την παιδεία καθώς αναδεικνύοντας προσωπικότητες που με το έργο τους ευεργετούν το κοινωνικό σύνολο, καλλιεργείται σε όλους μας η  έμπνευση για περαιτέρω ατομική και κοινωνική εξέλιξη. Το πρόγραμμα που επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε είναι έργα διαφόρων συνθετών της μπαρόκ περιόδου, τα οποία παιζόταν αντίστοιχα σε τελετές και γιορτές του 17ου και 18ου αιώνα . Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το γιορτινό κλίμα μιας άλλης εποχής σε μια γιορτή του σήμερα.» Δήλωσαν οι δυο μουσικοί καλλιτέχνες.

Βιογραφικά Στοιχεία των Καλλιτεχνών

Ο Αλέξιος Πογρεβνόης είναι Διπλωματούχος Κλαρινέτου (2011) από το Δημοτικό Ωδείο Σταυρούπολης στη τάξη του Φώτη Τερζή και απόφοιτος του  Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (2014) με εξειδίκευση στο Κλαρινέτο με καθηγητή τον Γιάννη Σαμπροβαλάκη. Παρακολούθησε εντατικά μαθήματα Μουσικής Δωματίου με τον Λάμπη Βασιλειάδη, Σύγχρονης Μουσικής με την Δήμητρα Τρυπάνη και ολοκλήρωσε την Πρακτική του Άσκηση στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου (Αγγλία). Είναι επίσης απόφοιτος του Royal Conservatoire de Mons (Βέλγιο) (2020) σε Μεταπτυχιακό επίπεδο στη τάξη του Ronald van Spaendonck. Ως μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων Θεσσαλονίκης (2006) αποκτά τις πρώτες του βάσεις κι εμπειρίες στην ορχηστρική μουσική, ενώ στη συνέχεια συνεργάζεται με ορχήστρες στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και το εξωτερικό (Αυστρία, Γαλλία, Βέλγιο). Συμμετείχε σε πολυάριθμα σεμινάρια και φεστιβάλ προκειμένου να εμπλουτίσει το ρεπερτόριό του τόσο στο «Κλασσικό» όσο και το «Σύγχρονο» ρεπερτόριο του οργάνου. Είναι μέλος της ΜΚΟ BeArtive, η οποία έχει στόχο τη διοργάνωση συναυλιών και εκπαιδευτικών μεταξύ άλλων εκδηλώσεων, συνδυάζοντας το λόγο, τη μουσική, την κίνηση και την εικαστική έκφραση.

Η Ράνια Ρωσοπούλου αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (2015) με ειδίκευση στην εκτέλεση φλάουτου με καθηγήτρια την Ρία Γεωργιάδου. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε Masterclasses με διακεκριμένους φλαουτίστες όπως  Robert Aitken, Barbara Gisler-Haase, Philippe Racine, Claire Genewein, Νικολός Δημόπουλος και Ναταλία Γεράκη, ενώ έχει μαθητεύσει με την Carla Rees στο Royal Holloway University of London, για ένα χρόνο μέσω του προγράμματος Erasmus. Συνεχίζει τις σπουδές της ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια με ειδίκευση στο μπαρόκ φλάουτο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με καθηγητή τον Δημήτρη Κούντουρα.  Έχει εμφανιστεί σε πολλά projects και συναυλίες σε Ελλάδα και Αγγλία, όπως προσωπικά ρεσιτάλ, συναυλίες με σύνολα φλάουτων, σύγχρονης μουσικής, μουσικής δωματίου ενώ έχει ερμηνεύσει και πρώτες εκτελέσεις έργων.

Ακολουθεί μέρος της εκδήλωσης σε βιντεοσκόπηση: