Περιγραφή Προγράμματος

Ο διεθνής, ψηφιακός, διαδικτυακός, ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του ΣΠΕΚ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη συνδέεται ζωντανά με τους απανταχού Ελλαδίτες, Κύπριους και Απόδημους με χρήση Skype, Viber, WhatsApp, Messenger, Facetime, είτε με τηλεφωνική σύνδεση, είτε με φυσική παρουσία στο στούντιο.

1. ΕΚΠΟΜΠΗ «Πορτρέτα στον Χρόνο»

Είναι μία διεθνής, ζωντανή, διαδικτυακή, ραδιοφωνική εκπομπή λόγου και τέχνης. Πρόκειται για ένα ταξίδι στον Πολιτισμό (Λογοτεχνία, Τέχνες, Γλώσσα-Παράδοση κ.ά.) σε μια διαρκή αναζήτηση αισθητικής κουλτούρας. Σε αυτή την ψηφιακή εκπομπή, παρουσιάζονται εργοβιογραφικά πορτρέτα, εν ζωή δημιουργοί, λογοτέχνες, καθηγητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες, απ’ όλο το φάσμα των καλών τεχνών, των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία κ.ά) όσο και των παραστατικών τεχνών (θέατρο, χορός, μουσική, όπερα, μουσικό θέατρο). Το υπό παρουσίαση άτομο απαντά σε πρωτότυπο ερωτηματολόγιο (που του αποστέλλεται έγκαιρα για μια σοβαρή προετοιμασία). Με βάση τις απαντήσεις του στήνεται το σενάριο της εκάστοτε εκπομπής, διάρκειας 40 λεπτών για τον κάθε παρουσιαζόμενο. Η παραγωγός συνομιλεί με τον καλεσμένο, διαβάζοντας και απαγγέλλοντας μαζί του, με φυσική παρουσία του στο στούντιο, ή μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης μαζί του. Η εκπομπή αυτή αφορά α) εκλεκτούς Έλληνες δημιουργούς που ζουν στην Ελλάδα, β) εξέχοντες Κύπριους ή γ) Απόδημους με αξιόλογη προσφορά. Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα ξεκινά με το ένθετο «Παγκόσμια Λογοτεχνία: Ενός Λεπτού Ποίηση», που ως ψηφιοποιημένο θα ενταχθεί στο Ευρω-Πρόγραμμα ΗΡΟΔΟΤΟΣ – το οποίο καθιερώνεται ως η ηλεκτρονική πηγή του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Έτσι σώζεται για πάντα η φωνή και η προσφορά λογοτεχνών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, για να είναι πλέον πηγή στην Ε.Ε. και στα αρχεία από όπου θα αντλούν υλικό στο μέλλον ερευνητές/ φοιτητές.

“Η παραγωγός συνομιλεί με τον καλεσμένο, διαβάζοντας και απαγγέλλοντας μαζί του”
“Στην εκπομπή αυτή συνεργαζόμαστε με 90 συνεργάτες, εντός και εκτός Ελλάδας”

2. ΕΚΠΟΜΠΗ «Ένα Ταξίδι, Ένα Έργο»

Είναι μία διεθνής, ζωντανή, διαδικτυακή, ραδιοφωνική εκπομπή πολιτισμού. Σε αυτή τη διεθνή, ζωντανή, ψηφιακή διαδικτυακή εκπομπή λόγου, τέχνης και φιλοσοφικού στοχασμού, παρουσιάζονται και προβάλλονται κυκλικά, τα εξής τέσσερα θέματα: α) δημιουργοί (συγγραφείς, καλλιτέχνες) του απανταχού Ελληνισμό (σε 14 χώρες) και στην Κύπρο, β) δημιουργοί (συγγραφείς, καλλιτέχνες) που δεν ζουν αλλά άφησαν μεγάλο έργο (Σολωμός, Σεφέρης, Καζαντζάκης, Ελύτης, Ρίτσος, Χαλεπάς, Κάρολος Κουν, Τσαρούχης, Θεόφιλος κ.ά.) γ) κλασικοί μεγάλοι δημιουργοί (συγγραφείς, καλλιτέχνες) π.χ. ο Αισχύλος,ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, ο Δάντης, ο Σαίξπηρ, ο Τ.Σ. Έλιοτ, ο Τέννεσυ Γουίλιαμς, ο Ρεμπώ, ο Μπωντλέρ, κ.ά.) και δ) αρχαίοι φιλόσοφοι με τίτλο «Λύκειο Αριστοτέλη», «Ακαδημία Πλάτωνος», «Στοά Ζήνωνος Κιτιέως», «Κήπος Επίκουρου» για τη ζωή και το έργο των μεγάλων φιλοσόφων εμπλουτισμένο με αποφθέγματα.

Για την κατηγορία α) θα εισηγούνται τα πορτραίτα των Αποδήμων και Κυπρίων οι 22 Σύμβουλοι από τις 22 χώρες (Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος, Μεγάλη Βρετανία, Μεξικό, Ρουμανία, Ρωσία ……….). Το άτομο που θα παρουσιάζεται, απαντά μέσω viber ή skype ή whatsapp, σε πρωτότυπο ερωτηματολόγιο. Mε βάση τις απαντήσεις του στήνεται το σενάριο της εκάστοτε εκπομπής, διάρκειας 40 λεπτών για τον κάθε παρουσιαζόμενο. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, η παραγωγός συνομιλεί με τον καλεσμένο, συζητώντας, διαβάζοντας και απαγγέλλοντας μαζί του. Ο καλεσμένος μπορεί να είναι παρών στο στούντιο ή να συνδέεται με την εκπομπή μέσω απλής τηλεφωνικής σύνδεσης, Viber ή Skype ή whatsapp. Στις κατηγορίες β) και γ) για τον μεγάλο των Γραμμάτων ή των Τεχνών, Έλληνα ή ξένο, συνομιλούμε με καλεσμένο Καθηγητή Πανεπιστημίου, Διδακτορούχο φοιτητή, Συγγραφέα, Ερευνητή, ενώ για την κατηγορία δ) συνομιλούμε με Θεσσαλονικείς και Κύπριους Φιλοσοφικών Εταιρειών κ.ά. Στην εκπομπή αυτή συνεργαζόμαστε με 90 συνεργάτες, εντός και εκτός Ελλάδας. Όραμα της εκπομπής είναι όπως όλοι από κοινού δώσουν το καλύτερο δυνατό, με τη χρήση της τεχνολογίας και με τη συνέργεια των απανταχού Ελλήνων και Κυπρίων για διαφύλαξη και διάδοση των θησαυρών του Ελληνικού Πνεύματος που στηρίζουν τον οικουμενικό πολιτισμό επί γης. Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα ξεκινά με το ένθετο «Αρχαίων Ευζωία: Το Μάθημα της Φύσης και της Καλής Υγείας». Το Πρόγραμμα αυτό ως ψηφιοποιημένο θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΗΡΟΔΟΤΟΣ, που καθιερώνεται ως η ηλεκτρονική πηγή του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Έτσι σώζεται για πάντα η φωνή και η έκφραση των καλλιτεχνών – δημιουργών, αλλά και καταχωρείται ως πηγή στην Ε.Ε. και στα αρχεία από όπου θα αντλούν υλικό φοιτητές και ερευνητές.

“Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα ξεκινά με το ένθετο «Αρχαίων Ευζωία: Το Μάθημα της Φύσης και της Καλής Υγείας»”

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΟΥ’»

30-λεπτο ραδιοφωνικό ένθετο στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων εκπομπών. Προσκεκλημένοι θα είναι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές Νεοελληνικής και Αρχαίας Φιλολογίας, Γλωσσολογίας και συναφών επιστημών, Αξιωματούχοι Πολιτιστικών φορέων, Λυκειάρχες, ερευνητές, αριστούχοι φοιτητές σε θέματα Γλώσσας. Κάθε 2 ή 3 χρόνια θα εκδίδεται Ανθολογία για τη Γλώσσα με ό,τι καλύτερο ειπώθηκε, η οποία θα προωθείται από τον ΣΠΕΚ σε Έδρες, Βιβλιοθήκες σε Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια, Κέντρα ευρωπαϊκά και διεθνή και στους μετέχοντες στο Πρόγραμμα ‘Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΟΥ’.