Η Ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια προσώπων, ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ, είναι ένας οπτικοακουστικός εργοβιογραφικός θησαυρός, που φιλοδοξεί με ευθύνη να καλύψει με τρόπο άρτιο τη γνώση στο θέμα Πολιτισμός, και ειδικά στις εργοβιογραφίες εκλεκτών Ελλαδιτών, Κυπρίων και Ομογενών που δημιουργούν στα πεδία Γραμμάτων, Λογοτεχνίας, Τεχνών και συναφών Επιστημών (Ιστορία, Αρχαιολογία, Γλωσσολογία, Λαογραφία, Αρχιτεκτονική, Κοινωνιολογία, Φυσική/Οικολογία, Φιλοσοφία κ.ά.). Τα Πορτρέτα, παλιών και νέων δημιουργών και επιστημόνων εμφανίζονται με αλφαβητική κατάταξη. Παρουσιάζεται Αρχείο εργοβιογραφιών, με βιογραφικό σημείωμα, εργογραφία, φωτογραφίες, βίντεο, συνεντεύξεις, κριτικές, άρθρα, κείμενα, υπερσυνδέσεις, αφηγήσεις, απαγγελίες, μελοποιήσεις κ.α. στοιχεία που αναφέρονται στην προσωπικότητα, στις απόψεις και στο έργο του κάθε προσώπου. Η Ψηφιακή Εγκυκλοπαίδεια ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ δίνει εφόδια στους απανταχού Έλληνες και Κύπριους για έρευνα, μελέτη, εκπαίδευση και ενημέρωση με ψυχαγωγία.

άγαλμα_βιβλιοθήκη

Περιγραφή

“Η Ψηφιακή Εγκυκλοπαίδεια ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ δίνει εφόδια στους απανταχού Έλληνες και Κύπριους για έρευνα”
  • Με την εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του Ιστότοπου του, ο ΣΠΕΚ επιχειρεί με σύγχρονη τεχνολογία και βάση εργαλείων και δεδομένων, να καταγράψει και να διασώσει ψηφιακά και οπτικοακουστικά «τη γραφή και τη φωνή» των απανταχού Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών, που παράγουν σημαντικό έργο σε γράμματα, λογοτεχνία, έρευνες, μελέτες, δοκίμια, θεατρικά έργα, σε είδη τέχνης (ζωγραφική, γλυπτική, χορός, θεατρική ερμηνεία κ.ά.) και επιστήμες.
  • Τα νέα τεχνολογικά δεδομένα επιτρέπουν τη δημιουργία ενός «πρότυπου διαχρονικού ψηφιακού θησαυρού», ένα είδος ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας. Η βάση της εγκυκλοπαίδειας είναι η συλλογή δεδομένων από αλληλεπίδραση, εργοβιογραφικά, πορτρέτα με συνεντεύξεις από αξιόλογους Έλληνες, Κύπριους, Ομογενείς και ελληνόφωνες ξένους πανεπιστημιακούς.
  • Ο Ιστότοπος του ΣΠΕΚ φιλοξενεί το newsletter, οι ‘ΩΡΕΣ’, το ετήσιο ηλεκτρονικό περιοδικό, η ‘ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ’, την ψηφιακή λέσχη ανάγνωσης «ΔΑΔΑ», τον ψηφιακό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ευρείας κλίμακος του ΣΠΕΚ, την ψηφιακή Γκαλερί του ΣΠΕΚ, το πολυγλωσσικό εργαλείο «Phrases, ΣΠΕΚ» και πλήθος δραστηριοτήτων, εκδόσεων, εκδηλώσεων και άλλων προγραμμάτων που αλληλεπιδρούν με τη ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ και την εμπλουτίζουν.
  • Ο Ιστότοπος του ΣΠΕΚ προσφέρει ευρέως σε Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια, ενημέρωση και γνώση των επιτευγμάτων του πολιτισμού, των ανθρώπων των Γραμμάτων, των Τεχνών και σχετικών Επιστημών. Υποτιτλισμοί συνεντεύξεων ή βίντεο αλλά και μεταφράσεις κειμένων σε Αγγλική και Γαλλική, θα το κάνουν προσβάσιμο σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης και διεθνώς.
  • Η αδιάλειπτη υποστήριξη της εταιρείας που έχει αναλάβει τη δημιουργία και τη διαχείριση του ιστότοπου αναβαθμίζει, ενημερώνει και επικαιροποιεί τα πορτρέτα των δημιουργών καθώς και τα δομημένα ατομικά portfolii τους (συνεντεύξεις, συζητήσεις, αφιερώματα, ντοκιμαντέρ, βιογραφικά, φωτοηχητικό υλικό, βίντεο, αναφορές, κριτικές, μελέτες, έρευνες κ.ά).
  • Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη σε άτομα απομονωμένα ή με αναπηρία, που συμβάλλουν στον Πολιτισμό, μέσω εικόνας, ήχου, κίνησης, αλληλεπίδρασης (infotainment & edutainment).
  • Ως σύγχρονος ιστότοπος θα διαχέει γνώση σε σχολεία, πανεπιστήμια, κέντρα ερευνών, κέντρα δημιουργίας, φιλαναγνωσίας, διαδίκτυα για μαθητές, φοιτητές, ερευνητές, ‘απομονωτήρια’.
  • Μελλοντικά, η βάση δεδομένων, που ως έργο συνεχώς θα αναπτύσσεται, θα δωρισθεί στις Κεντρικές Βιβλιοθήκες Ελλάδας και Κύπρου και στη Μείζονα Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας όπου θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται. Έτσι θα αποτελέσει πρότυπο ως ‘εσαεί πολιτιστική κληρονομιά’.

Σκοπός

  • Η δημιουργία ενός ελληνικού, πολιτιστικού brand name που θα συγκεντρώνει μία σειρά από ποιοτικά χαρακτηριστικά νεωτερικότητας και καινοτομίας στην Τέχνη και στα Γράμματα.
  • Αξιοποιείται η πείρα και ο πλούτος των Ελλήνων και Κυπρίων σε 22 χώρες (με στόχο τις 40).
  • Προσφέρει κίνητρα και μέσα σε νέους να κάνουν ένα καλό πρώτο ξεκίνημα και να συμβάλουν στη Λογοτεχνία, στην Τέχνη και σε συναφείς επιστήμες για Κοινωνία, Ιστορία, Περιβάλλον.
  • Διασώζει συσσωρευμένο πλούτο συγγραφέων, καλλιτεχνών, επιστημόνων σε συνδεόμενες Επιστήμες όπως Κοινωνιολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία, Γλωσσολογία, Λαογραφία κ.ά. σε μια δυναμική βάση δεδομένων με υπερσύγχρονη οπτικοακουστική βιβλιοθήκη και με ανοιχτή πλατφόρμα πληροφοριών και διακίνησης γνώσεων.
  • Προσφέρει τη δυνατότητα σε πανεπιστημιακούς και ερευνητές των Γραμμάτων, Τεχνών και σχετιζόμενων Επιστημών ν’ αντλήσουν υλικό που ενδεχομένως δεν βρήκαν σε άλλες πηγές.
  • Ο κοινωνικός ιστός τονώνει, ιδίως στους νέους, την ελλιπή γνώση για άξια έργα Ελλήνων, Κυπρίων και Αποδήμων σε τομείς όπως Λογοτεχνία, Παιδεία, Τέχνη, Γλώσσα, Παράδοση κ.ά.
  • Προάγει την αξία της ελληνικής Λογοτεχνίας, Τέχνης και Γλώσσας σε πρόσφυγες, μετανάστες, προάγει τον πολυπολιτισμό και είναι καταλύτης για άρση του κοινωνικού αποκλεισμού τους.
  • Εμπλουτίζει την Ευρωπαϊκή Κληρονομιά σε ό,τι αφορά τη Λογοτεχνία, την Τέχνη και τη Γλώσσα που παραδοσιακά τροφοδοτούν τις αντίστοιχες τρεις της Ευρώπης και της UNESCO / UN.
  • Προσθέτει λίθο στο οικοδόμημα ΄Ελληνική Ταυτότητα’ και φιλοδοξεί να καταστεί Πρότυπο Ευρωπαϊκό Εργαλείο, διαχρονικό και έγκυρο, ώστε στο μέλλον ν’ αποτελέσει κρίκο αλυσίδας για μια Πολιτιστική Διπλωματία, εντός και εκτός Ελλάδας και Κύπρου, εντός και εκτός της ΕΕ.
statue
“Τα νέα τεχνολογικά δεδομένα επιτρέπουν τη δημιουργία ενός «πρότυπου διαχρονικού ψηφιακού θησαυρού»”