Ebook

«ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ» του Γεράσιμου Τζιβρά

Στο Περιβόλη της Ποίησης

Ποιητική Συλλογή | E-Book ΣΠΕΚ

Ηλεκτρονική Έκδοση
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ
Θεσσαλονίκη 2022

ISBN: 978-618-85840-7-5
Σελίδες: 120

Πνευματική Ιδιοκτησία: Γεράσιμος Τζιβράς
Copyright: Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ για ηλεκτρονική μελέτη και έρευνα.

«Στο περιβόλι της ποίησης» είναι ο τίτλος της ποιητικής συλλογής του λαμπρού επιστήμονα Γεράσιμου Τζιβρά, που κυκλοφορεί ως eBook από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ. Προσφέρεται ελεύθερα – δωρεάν σε φιλαναγνώστες και βιβλιόφιλους μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org του ΣΠΕΚ. Παράλληλα διατίθεται ως ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό, ερευνητικό και ψυχαγωγικό εργαλείο σε εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, μελετητές και λάτρεις της ποίησης.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΤΖΙΒΡΑΣ | ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΤΖΙΒΡΑΣ

Δρ. Ιατρικής Γεράσιμος ΤΖΙΒΡΑΣ. Γιατρός γενικής χειρουργικής, εντεροπρωκτολογίας, φλεβολογίας, Iατρικής απεξάρτησης. Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς είναι μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, νυμφευμένος με την ελληνίδα ιατρό/ αναισθησιολόγο Δρ. Ιατρικής Ιωάννα Παπαχρήστου-Τζιβρά και έχουν δυο παιδιά. Και οι δύο έχουν εκτός της Ελληνικής και την Γερμανική υπηκοότητα. Ο Γ. Τζιβράς είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ακαδημαικών Βορείας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ευρωπαϊκής Ένωσης / Περιφερειακής Επιτροπής Χέρνε Γερμανίας, καθώς και επίτιμο μέλος της Επιστημονικής κοινότητας της Γερμανίας, που τίμησε με την επιστημοσύνη του την Ελλάδα και εκτιμήθηκε τα μέγιστα από τους ανθρώπους που περιέθαλψε. Τώρα σαν συνταξιούχος, εκτός από τον εθελοντισμό στην επιστήμη του, ασχολείται έντονα με την ποίηση και με τη μουσική (μ.α. χοράρχης), συμπεριλαμβανομένης και της Βυζαντινής όντας ενεργός Ιεροψάλτης στις Ορθόδοξες Κοινότητες του Χέρνε και του Ομπερχάουζεν.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Με ιδιαίτερη ευαρέσκεια καλωσορίζουμε στη μεγάλη συγγραφική οικογένεια του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, τον λαμπρό επιστήμονα, ιατρό, ανθρωπιστή Γεράσιμο Τζιβρά, ο οποίος γράφει με το χάρισμα της επεμβατικής ενδοσκόπησης και την προίκα της μικροχειρουργικής τελειότητας, ώστε να μας αξιώνει της έκδοσης μιας καθάριας ποιητικής συλλογής με τίτλο «Στο Περιβόλι της Ποίησης». Η καθαρή ποίηση του Κεφαλλονίτη Γεράσιμου Τζιβρά στηρίζεται στους ήχους των λέξεων και τη μελωδικότητα της γλώσσας, δημιουργώντας μια υποβλητική ατμόσφαιρα γεμάτη μουσικότητα. Ανήσυχος ο ποιητής επιδιώκει νέους εκφραστικούς τρόπους και ακολουθεί μια ιδιόρρυθμη σύνταξη θέλοντας να κεντρίσει την ακοή και το συναίσθημα του αναγνώστη. Με ιδιαίτερους συμβολισμούς ο Τζιβράς παίρνει τα πράγματα, τα αντικείμενα, τα στοιχεία και τα δεδομένα του εξωτερικού κόσμου και τα μεταμορφώνει ανάλογα με το θέμα και την προσωπική του ψυχική διάθεση σε στίχους, σε στροφές, σε ζωντανή ποίηση, χαρίζοντας στον φιλαναγνώστη τέρψη μέσα σ’ ένα εύφορο περιβόλι με ευωδιαστούς καρπούς.

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Αντόν Τσέχοφ, στη σύντομη αυτοβιογραφία του, έγραφε : «το γεγονός ότι ασχολήθηκα με την Ιατρική έχει επηρεάσει σοβαρά τη λογοτεχνική μου δραστηριότητα. Αυτό έχει διευρύνει σημαντικά το πεδίο των παρατηρήσεών μου και εμπλουτίσει τις γνώσεις μου, των οποίων την πραγματική αξία για μένα μπορεί να καταλάβει μόνον εκείνος που είναι ο ίδιος γιατρός». Ανάλογα θα ένιωθε ο ιατρός και ποιητής Williams Carlos Williams που τιμήθηκε με Βραβείο Pulitzer και οι Έλληνες Αδαμάντιος Κοραής, Τάκης Σινόπουλος, Μανόλης Αναγνωστάκης (ακτινολόγος).

Ο χειρουργός Δρ. Γεράσιμος Τζιβράς, τόσο στο χειρουργικό τραπέζι όσο και στο κρεβάτι του αρρώστου, έχοντας γνώσεις και δεξιοτεχνίες της «Τεχνο-Ιατρικής» όπως επίσης και της «Ψυχο-Ιατρικής», καταφέρνει για δεκαετίες να διαγνώσει και να θεραπεύσει τις διαταραχές των λειτουργιών του οργανισμού που είναι υπεύθυνες για τις παρεκκλίσεις από τη φυσιολογική κατάσταση (status) της υγείας. Μέσα απ’ την ποίησή του γίνεται ανιχνευτής της γνώσης και της αλήθειας, όπως ενεργεί ως θεραπευτής του ανθρώπινου σώματος και της ανθρώπινης ψυχής. Ο ποιητής, στην ανθρωπιστική τέχνη που εκπροσωπείται απ’ την ποίηση, ακολουθεί τη διαδικασία διερεύνησης της ανθρώπινης φύσης, μέσα από πνευματικές ατραπούς. Το χαρτί που γράφει είναι το χειρουργικό κρεβάτι και η πένα του το νυστέρι. Μελετά τη ζωή των ανθρώπων, των κρατών – όπως η Κύπρος στο κρεββάτι του πόνου – όχι μόνον όπως «φαίνεται», μα κι όπως λειτουργεί στο βάθος του εσωτερικού «είναι».

Έχει αυτήν την καινοτομία η γραφή του Τζιβρά: αναλύει βαθιά «τα πίσω και τα μέσα των γεγονότων», αναζητεί την αλήθεια για τη ίαση κι εκφράζεται με φλόγα και ακρίβεια. Γράφει πεζόμορφα και θυσιάζει την οικονομία του λόγου, μόνο για να ρίξει πιότερο διαγνωστικό φως. Σημαντικό είναι το πώς η ιατρική ηθική παίρνει τη μορφή τέχνης. Η Λογοτεχνία δίνει στον Τζιβρά  μια κρυμμένη ευκαιρία, ένα πληγωμένο ελάφι σε σπήλιο (μια πατρίδα, έναν συνάνθρωπο) και αυτός αγωνίζεται μέσα απ’ τον στίχο του να του επουλώσει την πληγή.

Αξίζει να διαβαστεί η Ανθολογία των ποιημάτων του Τζιβρά για να αντιληφθούμε πώς συνταιριάζει τις δύο «Τέχνες» ως συγκοινωνούντα δοχεία, με το δοχείο της ποίησης φορτισμένο με έμπνευση, ευαισθησία και θερμοκρασία, όση πυρετού από θέματα κρίσιμα. Το «εργαστήρι» του έχει πλούσια υλικά: φαντασία, στοχασμός, διαλογισμός, συναίσθημα, που τα επιτάσσει για τη βέλτιστη διάγνωση μέσα στις πολύπλοκες παθήσεις της εποχής.

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου
Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ E-BOOK ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΖΙΒΡΑ με τίτλο «ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ» από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ