Παραστάσεις

«Τα Φεγγάρια του Μίκη» Μάγεψαν τους Θεσσαλονικείς

ΜΑΚΕΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Μουσική Παράσταση για τον Μίκη

Ζήσαμε μια ονειρεμένη μουσική βραδιά! «Τα Φεγγάρια του Μίκη» μάγεψαν το πλήθος των Θεσσαλονικέων που παρακολούθησαν τη μουσική εκδήλωση στον μοναδικής αισθητικής χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πολλάκις διεθνώς βραβευμένο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Τρεις δραστήριοι φορείς της  Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκη, το Σωματείο Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ένωσαν το μεράκι που τους διακρίνει και σε συνεργασία προσέφεραν μια μουσική εκδήλωση υψηλών προδιαγραφών, αφιερωμένη στη μνήμη του μοναδικού, οικουμενικού Μίκη Θεοδωράκη.

Τη Δευτέρα 20/9/2021 στις 20:00, με φεγγάρι ολόφωτο, στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, η λαμπερή σοπράνο Άλκηστις Τόγια, ο ταλαντούχος στο τραγούδι Ιωάννης Ρουκάς, οικονομολόγος και ο διακεκριμένος συνθέτης Κανάρης Κεραμάρης στο πιάνο, μας ταξίδεψαν μαγικά μέσα από τη μουσική και το τραγούδι σε όλη τη διαδρομή της ζωής του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, ως αφηγήτρια της παράστασης, γλαφυρά περιέγραφε το ιστορικό πλαίσιο των τραγουδιών που ακούγονταν.

Άξιοι συγχαρητηρίων είναι η Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης κα Αγαθονίκη Τσιλιπάκου και οι συνεργάτες της, όπου με αμέριστη φροντίδα και ευγένεια συνέβαλλαν καθοριστικά στη διοργάνωση της εκδήλωσης, αλλά και εξυπηρετούσαν το κοινό που προσήλθε.

Αμέτρητα εύγε προς τον Πρόεδρο του Σωματείου Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκη κ. Άκη Λαζάρου και τα λοιπά μέλη για την οργανωτικότητα, τον επαγγελματισμό και την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης.

Θερμές ευχαριστίες στον Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Σπύρο Μηλτιάδη, που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα ΜΜΕ που υποστήριξαν την εκδήλωση.

Μπράβο στα Μέλη και τους Φίλους του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και παρακολούθησαν την εκδήλωση ακόμα και από το εξωτερικά, με τη βοήθεια της ζωντανής μετάδοσης στο κανάλι YouTube  τη σελίδα Facebook του ΣΠΕΚ.

Λόγω των συνθηκών και του πρωτοκόλλου περί Covid-19, εφαρμόστηκαν ευλαβικά και τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Μετά την τρανή της επιτυχία, η μουσική εκδήλωση θα επαναληφθεί 4/10/2021, στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα και έπεται συνέχεια, καθώς η διοργανωτές δέχονται προσκλήσεις και προτάσεις να ανέβει η παράσταση και σε άλλες πόλεις.

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά

Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

* * *

Διοργανωτές και συντελεστές της μαγικής μουσικής βραδιάς, “Τα Φεγγάρια του Μίκη”, που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, 20/9/2021 και ώρα 20:00, αφιερωμένη στη μνήμη του αιώνιου και οικουμενικού Μίκη Θεοδωράκη, ευχαριστούμε από καρδιάς τους εκλεκτούς δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού ΒΕΡΓΙΝΑ για την κάλυψη της εκδήλωσης και το ποιοτικό αφιέρωμα που καταγράφεται στο παρόν βίντεο.

* * *

“Ο Θεοδωράκης, συλλαμβάνοντας την ιδιοφυή ιδέα να ντύσει με γνώριμες λαϊκές μελωδίες (υψηλής βέβαια αισθητικής) τον ακριβό λόγο των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών –με ιδεολογικό και προγραμματικό στόχο να προχωρήσει σταδιακά σε συνθετότερες μουσικές φόρμες (κύκλοι τραγουδιών, λαϊκά ορατόρια/μετασυμφωνική μουσική), όντας εξάλλου ο ίδιος συνθέτης με βαθιά κλασική παιδεία–, δημιούργησε μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι και τους άξιους συνεχιστές τους ένα νέο είδος τραγουδιού, το περίφημο έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Αυτό που όμως δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς είναι η έντονα λυρική, ακόμα κι αισθαντική, πλευρά της θεοδωρακικής δημιουργίας. έγραψε μερικά από τα πιο λυρικά και λεπταίσθητα τραγούδια στην ιστορία της ελληνικής μουσικής, που συμπληρώνουν αρμονικά την εικόνα του εκρηκτικού συνθέτη-αγωνιστή, ο οποίος συνεπαίρνει τα πλήθη στα κατάμεστα στάδια με τη γροθιά υψωμένη, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια. Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι μεγάλος καλλιτέχνης είναι αυτός που κατάφερε να δημιουργήσει ένα δικό του κόσμο, ένα προσωπικό και πλήρες πνευματικό κι αισθητικό σύμπαν. Ο Μίκης Θεοδωράκης υπερέβη αυτό το μέτρο. Το οικουμενικό έργο του, ο δικός του μουσικός γαλαξίας, χωράει κάθε έκφανση, κάθε πτυχή του ανθρώπινου ψυχισμού σε οποιονδήποτε τόπο, σε οποιαδήποτε εποχή. Έκανε, κατά τον στίχο του Εμπειρίκου, «οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου» και νίκησε μια για πάντα τη δυσκολότερη μάχη: αυτή με αντίπαλο τον χρόνο.”

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Βασίλης Ρουσόπουλος

Μεταπτυχιακός φοιτητής Πολιτικής Επικοινωνίας στο LSE

* * *

Παρακολουθούμε το Βίντεο της Εκδήλωσης

Φωτογραφίες από την Εκδήλωση

  1. Ιωάννης Ρουκάς, Κανάρης Κεραμάρης, Άλκηστις Τόγια, Άκης Λαζάρου, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά
  2. Γενική άποψη χώρου και εκδήλωσης
  3. Έναρξη εκδήλωσης
  4. Κατά τη διάρκεια της μουσικής βραδιάς
  5. Ιωάννης Ρουκάς, Άλκηστις Τόγια, Κανάρης Κεραμάρης
  6. Κλείσιμο μουσικής βραδιάς