Ebook

«ΤΗΣ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΟ ΝΥΦΙΚΟ» του Τίτου Χριστοφίδη

ΤΗΣ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΟ ΝΥΦΙΚΟ

Ποιητική Συλλογή | E-Book ΣΠΕΚ
Copyright: Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Πνευματική Ιδιοκτησία: Τίτος Χριστοφίδης

Σειρά Ηλεκτρονικών Εκδόσεων ΣΠΕΚ
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
www.cultural-association.org
Διαστάσεις 14εκ. Χ 20,5εκ.
Σελίδες: 68
Α’ Έκδοση, Θεσσαλονίκη, ΣΠΕΚ 2022
ISBN: 978-618-5715-02-1

Διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ για ηλεκτρονική μελέτη και έρευνα.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Νεωτερικός, ανήσυχος, χαρισματικός και τολμηρός με τις λέξεις, ο ποιητής Τίτος Χριστοφίδης αποτελεί σπάνιο για την εποχή μας φαινόμενο πνευματικού δημιουργού, που κατόρθωσε με τρόπο εντυπωσιακό να αγγίξει τις κορυφές της ελληνικής διανόησης. Με τη γραφή του τιμά τη γλώσσα, το ισχυρότερο όργανο δημιουργίας. Έχει βαθιά επίγνωση ότι ονομάζοντας ένα πράγμα με μια λέξη βεβαιώνουμε την ύπαρξή του. Γι’ αυτό και το άρτια δομημένο ποιητικό του έργο, χαίρει λεξιλογικού επιπέδου και πλούσιου λεξιλογίου.  Κάθε λέξη είναι ένας ήχος. Η ποιητική ομιλία του Χριστοφίδη είναι η μουσική του ανέκφραστου. Με τα σχήματα λόγου ο ποιητής εκφράζεται παραστατικά, ζωντανά, προσελκύει και τυπώνεται στην ψυχή μας ζωηρά, εντυπωσιακά. Με μικροχειρουργική δεξιότητα σφυρηλατεί μεταξύ λέξεων σχέσεις οι οποίες εν συνεχεία μεταφέρονται ζωηρά, ζωντανά, στο κατώφλι της δημιουργικής φαντασίας του αναγνώστη ως ποιητική οπτασία.

Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Κριτικό Σημείωμα Προέδρου Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου

Η θάλασσα έχει δύο όψεις, απ’ τη μια η ρομαντική, απ’ την άλλη η ζωοπνίχτρα του πόνου και της απώλειας. Ο Κώστας Μόντης δεν μπορεί να πιστέψει ότι η θάλασσα της Κερήνειας, των ωραίων χρόνων, έφερε η ίδια τον εισβολέα στην Κύπρο (το 1974). Όμως, ο Τίτος Χριστοφίδης δεν σκαλώνει σε παρόμοιους περίεργους θρήνους. H νέα ποιητική συλλογή του «Της ταραγμένης θάλασσας το νυφικό» (σε έκδοση e-book του ΣΠΕΚ, 2022) μας οδηγεί ως αναγνωστές στη φουρτουνιασμένη θάλασσα – μια έννοια για τη ζωή ή μεγάλη αξία (Δημοκρατία, Ομόμοια). Μας δείχνει τη μεγάλη φουρτούνα και αναζητά τρόπους για να της «αρμώσει» το νυφικό. «Έμεινε γυμνή, χωρίς αφράτο νυφικό, νωχελική για άλυτα διλήμματα, ώστε να δείχνει πάντα βολική». Ο βάρβαρος Ξέρξης τη μαστίγωσε σε ξέσπασμα οδύνης, εκδίκηση πρωτόγονη με πρόθεση, στρεβλή παρεκτροπή. Ο Τίτος θέλει να στρώσει τους ταραγμένους αφρούς, να της βρει ήρεμο σχήμα.

Υπάρχει λύτρωση, βαθιά ανάσα χωρίς υπεκφυγές για κάθε τι επόμενο και έτσι ο ποιητής συνεχίζει το σχέδιο. Ωστόσο, ένα τέτοιο όνειρο χρειάζεται προστασία πέρα κι από τον χρόνο. Οι άνθρωποι το έφτιαξαν θνητό, φθαρτό, αλλά για τον ποιητή δεν είναι. Στρώνει το νυφικό της χωρίς να εμπιστεύεται λέξεις κεντητές, μύθους άγονους ή αέρινες μορφές, παρά μόνο το λογικό του ένστικτο. Οι λέξεις που επιλέγει αντίκρισαν τον εαυτό τους και με παρρησία δήλωσαν παρόν στο ποίημα μόνο για να προσφέρουν προσανατολισμό, για μια θάλασσα θάλλουσα. Βλέπει ένα δικό του νησί στη θάλασσα ο Τίτος. Μια δική του Ιθάκη. Το απέναντι νησί, που το ποθεί γιατί μοιάζει με ελπίδα. Για να βρει τον φωτεινό εαυτό του πρέπει πρώτα να τον γνωρίσει. Και προσέχει να μη βαραίνει ποτέ τη σκέψη του η σκοτεινή ομίχλη, γιατί η θάλασσα θα το χώσει στον πάτο της. Όσο για το αθάνατο όραμα της ειρηνικής ζωής, αναμένει τους ανεμούς της να το σπείρουν. Όταν η θάλασσα είναι ταραγμένη τη λένε ανθρωποπνίκτρα. Κανένας, εκτός από τον ποιητή, δεν ακούει την πικρή σοφία της, τον καημό για γαλήνιο νυφικό.

Λύνει τα δεσμά της σαν ακούς τον γνήσιο αυθεντικό της λόγο και την πίκρα της. Και η νύφη θάλασσα τον καλεί να φορτώνει το πλοίο του με όνειρα, να τ’ αγγίζει τα πιο πολλά, να τα κρατά ξάγρυπνα και να τα φυλάγει στ’ αυλάκια του μυαλού του. Η θάλασσα του η ανύφευτη όλο του φυσάει και δεν τον αφήνει ν’ ανασάνει. Ο Τίτος γράφει στίχο όχι εύπεπτο. Τον διαβάζω αργά για να εισέρχομαι στον σύμπαν του. Τελικά αποζημιώνομαι, γιατί μαθαίνω να ασκώ αντίσταση στα δόλια, στα δήθεν τετελεσμένα και να υφαίνω με κόπο και υπομονή το νυφικό μιας δικής μου θάλασσας ταραγμένης. Η γνώση, η δυσανάγνωστη μας αύρα! Στον Τίτο ταιριάζουν αναγνώστες συν-θαλασσοπόροι, κωπηλάτες ανθεκτικοί!

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου
Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Εργοβιογραφικό Σημείωμα του Συγγραφέα

Τίτος Χριστοφίδης

Γεννήθηκε στη Λεμεσό την 1η Αυγούστου 1944. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού το 1962, Πρακτικό Τμήμα με βαθμό Άριστα. Στην αποφοίτηση κέρδισε το βραβείο Νέων Ελληνικών του Γυμνασίου και στη συνέχεια το Πρώτο Βραβείο στη μνήμη Νίκου Νικολαΐδη του Δήμου Λεμεσού. Σπούδασε ιατρική στη Μόσχα. Εργάστηκε ως Νοσοκομειακός γιατρός στον κλάδο της Γενικής Ιατρικής και Τμήμα Πρώτων Βοηθειών μέχρι τον Φεβρουάριο 1974 όταν επελέγη για ενασχόληση με την Οφθαλμολογία. Το 1976 κέρδισε υποτροφία του Συμβουλίου της Ευρώπης για μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας. Απέκτησε το Δίπλωμα ειδικότητας στην Οφθαλμολογία από το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών του Λονδίνου. Συνταξιοδοτήθηκε το 2007 στη θέση Διευθυντή Οφθαλμολογίας.

Διετέλεσε εκλεγμένος Πρόεδρος, (1997-2001) της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κύπρου. Είχε ενεργό συνδικαλιστική δράση με αδιάλειπτη συμμετοχή για πολλά χρόνια στο εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης ιατρών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας και Ταμίας της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης επί σειρά ετών. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της πολιτιστικής Οργάνωσης ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ και υπηρέτησε ως εκλεγμένος Πρόεδρος της και ακολούθως ένας εκ των συνιδρυτών και πρώτος Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιχορηγούμενου από το ΘΟΚ Θεατρικού Σχήματος « ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΑΛΑ» σαν αποτέλεσμα συγχώνευσης των Ερασιτεχνικών Θεατρικών Ομίλων «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ» και «ΚΥΚΛΟΣ» Πολύχρονη συμμετοχή στο Δ.Σ. της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) ως εκπρόσωπος σωματείου ΑΛΚΗ. Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου ΑΛΚΗ Λάρνακας 1992-1997. Στη διάρκεια της προεδρίας του κ. Γιώργου Βασιλείου διορίστηκε μέλος του Δ.Σ. του ΡΙΚ. Με τη δημουργία της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ο Δρ. Τίτος Χριστοφίδης επελέγη παγκύπρια ως ένα από τα πρώτα τρία μέλη κοινής αποδοχής ως ενεργό μέλος του Δ.Σ. της, στα πρώτα τέσσερα χρόνια. Από την 1η Αυγούστου 2003 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, επί Προεδρίας Τάσσου Παπαδοπούλλου, Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού για δύο συνεχόμενες τριετείς θητείες. Με την εκλογή στην προεδρία του κράτους του Δημήτρη Χριστόφια το 2008 διορίστηκε στη θέση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω 2008 – 2013. Το 2016 συμπλήρωσε τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών και απέκτησε το δίπλωμα Νομικού LLB Honors από το Πανεπιστήμιο UWE BRISTOL. Στη συνέχεια, το 2018 συμπλήρωσε τον μεταπτυχιακό κύκλο σπoυδών και απέκτησε τον τίτλο του Μάστερ στα Νομικά LLM από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Υπερασπίστηκε διατριβή με το Νομικό-Ιατρικό Θέμα «ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (PATENTING) ΤΩΝ ΒΙΟΦΑΡΜΑΚΩΝ & ΒΙΟΟΜΟΙΩΝ ΤΟΥΣ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ». Για σειρά πολλών χρόνων υπήρξε τακτικός εβδομαδιαίος συνεργάτης της καθημερινής εφημερίδας «ΧΑΡΑΥΓΗΣ» διατηρώντας προσωπική στήλη με κείμενα γενικότερου πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Ασχολείται με την ποίηση και έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές: «Προσμονή» – 2000, «Ασκαρδαμυκτί» – 2004, «Φύλλο Απορίας» – 2013, «Συμμετρικά και Ασύμμετρα» – 2020. Είναι νυμφευμένος με τη Βέρα Χριστοφίδου και έχουν δύο παιδιά, την Έμιλη (Ειδικό Οδοντίατρο Ορθοδοντικό) και το Γιώργο ( Δικηγόρο – Νομικό ) και τέσσερα εγγόνια τον Εμίλιο, Μιχάλη, Τωνιούλλα και Τίτο.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ E-BOOK ΤΟΥ ΤΙΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ με τίτλο «ΤΗΣ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΟ ΝΥΦΙΚΟ» από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ

Σχετικά Άρθρα