Ebook

«ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΙΓΡΑΚΙ» της Κίκας Πουλχερίου

ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΙΓΡΑΚΙ

Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία | E-Book ΣΠΕΚ

Δίγλωσση Ηλεκτρονική Έκδοση | Ελληνικά – Αγγλικά
Μετάφραση: Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ
Θεσσαλονίκη 2022

ISBN: 978-618-85840-8-2
Σελίδες: 36

Πνευματική Ιδιοκτησία: Κίκα Πουλχερίου
Copyright: Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ για ηλεκτρονική μελέτη και έρευνα.

«Το αληθινό τιγράκι» είναι ο τίτλος του διηγήματος της βραβευμένης λογοτέχνιδας, εκπαιδευτικού Κίκας Πουλχερίου, που κυκλοφορεί ως eBook από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ. Προσφέρεται ελεύθερα – δωρεάν σε φιλαναγνώστες και βιβλιόφιλους μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org του ΣΠΕΚ. Παράλληλα διατίθεται ως ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό, ερευνητικό και ψυχαγωγικό εργαλείο σε εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, μελετητές και λάτρεις του καλού ηθικοπλαστικού βιβλίου.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Για εσάς που περνάτε χρόνο στο σπίτι, αναζητώντας μια τρυφερή περιπέτεια ή μια γλυκιά ιστορία πριν τον ύπνο των μικρών και μεγάλων παιδιών, προσφέρουμε αυτό το ευφάνταστο και στοργικό, εικονογραφημένο ηλεκτρονικό βιβλίο, γραμμένο από τη γνωστή Κύπρια συγγραφέα, Κίκα Πουλχερίου, που τιμήθηκε το 2021 με το Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του, μαζί με τον Ελλαδίτη ποιητή Αντώνη Φωστιέρη, από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Ακολουθήστε το Μικρό Τιγράκι στην καθημερινή του ρουτίνα και μοιραστείτε τις αγωνίες και τους φόβους του. Χρειάζεται έναν φίλο, κάποιον να το καταλαβαίνει, να το προσέχει, να το επαινεί. Βοηθήστε το να έρθει πιο κοντά στους γονείς και την οικογένειά του και θα δείτε το θαύμα της ζωής! Αγάπη, φροντίδα και κατανόηση. Θυμηθείτε, οι ιστορίες μας για μικρά και μεγάλα παιδιά είναι εδώ για να τις διαβάσετε ανά πάσα στιγμή. Διαβάστε, σκεφτείτε, ονειρευτείτε! Κάντε όνειρα μεγάλα και υψηλά!

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρο

***

For those spending time at home, looking for a cozy adventure or bedtime story for kids and children, we offer this imaginative and tender picture E-book, written by the famous Cypriot author, Kika Poulcheriou. Follow The Little Tiger on its everyday routine and share its anxieties and fears. It needs a friend, someone to understand it, to pay attention to it, to praise it. Help it to come closer to its parents and family and you will see the miracle of life! Love, care and understanding. Remember, our stories for kids and children are here for you to read at any time. Read, think, dream and Dream Big!

Sissy Sigioultzi-Rouka
President of the Hellenic Cypriot Cultural Association

ΚΙΚΑ ΠΟΥΛΧΕΡΙΟΥ | ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΚΙΚΑ ΠΟΥΛΧΕΡΙΟΥ

Η Κίκα Πουλχερίου γεννήθηκε το 1934 στη Λακατάμια, προάστιο της Λευκωσίας. Αποφοίτησε από το Παρθεναγωγείο Φανερωμένης και το Διδασκαλικό Κολλέγιο Κύπρου. Λευκωσίας και εργάστηκε ως δασκάλα στη Δημοτική εκπαίδευση της Κύπρου για περισσότερα από σαράντα χρόνια, αφυπηρετώντας από τη θέση της Διευθύντριας.

Διετέλεσε πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου (ΚΣΠΝΒ) για 14 συναπτά έτη, από το 1993-2007. Υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικών και Εφηβικών Βιβλίων και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, για τα βραβεία των καλύτερων παραστάσεων για Παιδιά και Νέους. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου Κύπρου. Είναι επίσης μέλος της Ιδρυτικής Επιτροπής της Αναγνωστικής Λέσχης του Δήμου Λακατάμιας και δραστήριο μέλος με παρουσιάσεις βιβλίων διαφόρων λογοτεχνών.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, που περιλαμβάνει περισσότερα από είκοσι λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και νέους, που καλύπτουν τα πλείστα είδη του γραπτού λογοτεχνήματος στον χώρο της πεζογραφίας: διηγήματα, μυθιστορήματα, παραμύθια, μικρές ιστορίες, κουκλοθέατρο και θεατρικά έργα. Έξι βιβλία της τιμήθηκαν με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του κυπριακού Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Βραβεύτηκε επίσης από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, τη «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά», τον Σύνδεσμο Φιλίας Ελλάδας Κύπρου, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ( Θ.Ο.Κ. ) και από άλλους Οργανισμούς στην Κύπρο και την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Βόλου, Δήμος Λάρισας, Δήμος Λακατάμιας κ.ά.). Το 1984 το όνομά της περιλήφθηκε στον Τιμητικό κατάλογο της ΙΒΒ Υ, ενώ το 2003 τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συνολική προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία, και το 2007 προτάθηκε από τον ΚΣΠΝΒ ως υποψήφια της Κύπρου για το βραβείο «Χανς Κρίστιαν Αντερσεν», που απονέμεται κάθε δύο χρόνια από την ΙΒΒΥ (Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα) και θεωρείται η μεγαλύτερη διεθνής διάκριση στον χώρο της Λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 1992, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), το μήνυμά της «Το βιβλίο ήλιος ειρήνης» επιλέχτηκε από τον ΚΣΠΝΒ και την ΙΒΒΥ, ως το μήνυμα της Ημέρας και, μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, κυκλοφόρησε μαζί με την αφίσα-που ετοιμάστηκε επίσης από την Κύπρο, σε περισσότερες από 70 χώρες, μέλη της ΙΒΒΥ.

Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά και Ανθολογίες σε χώρες μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για παιδιά και Νέους. Το Βιβλίο της «Τα μεγάλα παπούτσια» μεταφράστηκε και εκδόθηκε στη Βουλγαρία το 2006, ενώ θεατρικά της έργα ανεβάστηκαν επί σκηνής από την παιδική σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), από το θέατρο «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης» και από άλλες παιδικές θεατρικές σκηνές στην Κύπρο.

Ως πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου εκπροσώπησε την Κύπρο σε πολλά διεθνή συνέδρια της ΙΒΒΥ, σε διάφορες χώρες, ενώ μέσα από σωρεία εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων για το παιδικό-νεανικό βιβλίο, όπως και με το λογοτεχνικό της έργο συνέβαλε στην προαγωγή και ανάπτυξη της Λογοτεχνίας για Παιδιά στην Κύπρο. Το 2021 τιμήθηκε από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με το Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του και αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Μέλος του ΣΠΕΚ.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ Κίκας Πουλχερίου:

 • «Σπιτοκαλυβάκι μου» – Διηγήματα. Λευκωσία 1976. Βραβείο Μορφωτικής Υπηρεσίας Υπουργείου Παιδείας.
 • «Δυο σειρές στρατιωτάκια» – Μυθιστόρημα Λευκωσία 1978, Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.
 • «Όμορφή μου Καρδερίνα» – Θεατρικό Λευκωσία 1983, Διεθνής τιμητικός κατάλογος (Ι.Β.Β.Υ.).
 • «Ο Λιόντας» – Θεατρικό, Λευκωσία 1986, Βραβείο Συνδέσμου Φιλίας Ελλάς – Κύπρος.
 • «Ανέβα μήλο κατέβα ρόδι» – Μικρές Ιστορίες, Εκδόσεις Χαρταετός, Θεσσαλονίκη 1991. Επανέκδοση «Πάργα» Λευκωσία 2001.
 • «Μαριγούλα Μαριγώ» – Μυθιστόρημα Λευκωσία 1980. Β΄ έκδοση «Πατάκης» Αθήνα 1995. Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.
 • «Πόσο κοντά είναι το φεγγάρι» – Μυθιστόρημα Λευκωσία 1988. Β΄ έκδοση Πατάκης» Αθήνα 1997. Βραβείο Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού 1990.
 • «Ο Ονειρούλης» – Θεατρικό. Συνεργασία με την Ιωάννα Αργυρού,  Λευκωσία 1989.
 • «Τα μεγάλα παπούτσια» – Μυθιστόρημα. Εκδόσεις «Πατάκη» Αθήνα 1998- Κρατικό Βραβείο 2001.
 • «Δώδεκα ιστορίες με καλικαντζαράκια» – Εκδόσεις «Πάργα» Λευκωσία 2002.
 • «Ο χαρταετός του Κομπολίνο» – Μυθιστόρημα. ΄Εκδόσεις «Πάργα» Λευκωσία 2002.
 • «Το σπίτι με τα κίτρινα κουμπιά» – Μυθιστόρημα. Λευκωσία 2003.
 • «Επιχείρηση Αστραπή» – Μυθιστόρημα . Εκδόσεις «Πατάκης» Αθήνα  2006
 • «Τα μαγικά σκουφιά» – Θεατρικό. Συνεργασία με την Ιωάννα Αργυρού, Εκδόσεις «Πάργα» Λευκωσία 2007.
 • «Η Ρυπώ» – Θεατρικό. Συνεργασία με την Ιωάννα Αργυρού, Εκδόσεις  «Πάργα» 2007.
 • «Το αληθινό τιγράκι» – Μικρή ιστορία Εκδόσεις «Πάργα»» Αθήνα 2008  Κρατικό βραβείο κειμένου και εικονογράφησης 2008.
 • «Η Βασιλοπούλα με τη μεγάλη μύτη.» Παραμύθι Εκδόσεις «Πάργα Αθήνα 2009.
 • «Δίχως καλοκαίρια» – διηγήματα για ενήλικες. Εκδόσεις «Πάργα» Αθήνα 2010.
 • «Ξέδετα κορδόνια» – μυθιστόρημα για παιδιά. Εκδόσεις «Πατάκης» Αθήνα 2009. Κρατικό βραβείο 2010.
 • «Ο ήλιος του μεσημεριού» – μυθιστόρημα για ενήλικες. Εκδόσεις «Πάργα» Αθήνα 2013.
 • «Βότσαλα στη Λίμνη» – εφηβικό μυθιστόρημα. Εκδόσεις «Τελεία» Αθήνα 2018.
 • «Επιχείρηση Αστραπή» – Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου – Αρχύτας, Αθήνα 2022.
 • «Το αληθινό τιγράκι» – δίγλωσσο διήγημα. Ηλεκτρονικές Εκδόσεις Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Θεσσαλονίκη 2022. “The real little tiger” by Kika Pulcheriou.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ E-BOOK ΤΗΣ ΚΙΚΑΣ ΠΟΥΛΧΕΡΙΟΥ με τίτλο «ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΙΓΡΑΚΙ» από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ

Σχετικά Άρθρα