Πτέρυγα: Νέοι

Ψηλαφώντας σ’ ουρανούς

γράφει ο Γαβριήλ Αλεξανδρίδης, μουσικός – βιολόγος
5/2/2021

Γενάρης, ημέρα πρώτη, μεσάνυχτα. Ένας λαμπερός δρομέας σκαρφαλώνει παθιασμένα στο μαύρο τ’ ουρανού. Όταν τερματίζει, βγάζει μια ιαχή κι απ΄την υπερπροσπάθεια σπάει. Τα χρωματιστά κομμάτια του κάνουν τσουλήθρα μέσα στη νύχτα, ώσπου σβήνουν. Εσύ, άναυδος απ’ τον εξώστη, μόλις χαμογέλασες μπρος στο θέαμα. Μια αχτίδα ευτυχίας σε μια άγονη γη θαρρείς πως είναι τούτο το πυροτέχνημα.

Μα μήπως μπέρδεψες το φως με το σπινθήρισμα; Η ίδια η λέξη στο φωνάζει, τέχνημα, φτιαχτό είναι αυτό που μόλις είδες, πώς μπορεί να γίνει ζωοδότης; Νομίζεις πως βάφοντας το σκοτάδι θα το δαμάσεις, όμως, αν πρόσεξες, οι σερπαντίνες που θαύμασες χάθηκαν σε δεύτερα. Αλλά τι λέω, εν γνώσει σου τρέφεις αυτήν την απομίμηση ελπίδας. Όντας οκνηρός ασπάστηκες το παροδικό, γιατί είναι εύκολο. Το φως, όμως θέλει κόπο, κι έτσι κατήντησες τυφλός. Γιατί έμαθα με τον καιρό ότι τυφλός δεν είναι μόνο αυτός που τα μάτια του σαν ντροπαλά παιδιά δεν μιλούν στο φως, αλλά κι αυτός που επίτηδες σβήνει το φως στο δωμάτιό του. Θα θυμάσαι εκείνο το παιχνίδι, την τυφλόμυγα. Ακόμα και τις ακτές που περιμένουν πίσω απ’ τον ορίζοντα να έβλεπαν τα μάτια σου, το μαντήλι έκρυβε ό,τι πιο κοντινό.

Γενάρης, ημέρα έκτη, χάραμα. Ένα κερί σκαρφαλώνει επιβλητικά στον ουρανό, για να μείνει ψηλά. Το Φως αυτό τρυπάει κάθε σκοτάδι, κάθε μαντήλι. Μόλις σου δόθηκε μια ευκαιρία.

Στιγμοδιφίες: η λέξη είναι προσωπικό δημιούργημα του συγγραφέα και προέρχεται από τα συνθετικά στιγμή και το αρχαίο ρήμα διφάω που σημαίνει εξετάζω-παρατηρώ με λεπτομέρεια/ερευνώ.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Αλεξανδρίδης Γαβριήλ. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1996 και μέχρι και σήμερα ζω σε αυτήν. Είμαι φοιτητής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γενετική Ανθρώπου – Γενετική Συμβουλευτική» του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 2019 αποφοίτησα από το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από μικρό παιδί ασχολούμαι με τη μουσική και, συγκεκριμένα με το φλάουτο. Το 2018 αποφοίτησα από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Όμορφες στιγμές για μένα ήταν η απόσπαση γ’ βραβείου σε διαγωνισμό σκακιστικού σκίτσου που διοργάνωσε ο ΣΕΠΟΚΕ το 2016, καθώς και η συμπερίληψη στους επιτυχόντες των ποιητικών διαγωνισμών προς τιμήν της Κικής Δημουλά και του Τάσου Λειβαδίτη που αμφότερους διοργάνωσε μέσα στο πολυτάραχο 2020 ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ). Τα κύρια προσωπικά μου ενδιαφέροντα είναι η ενασχόληση με τη μουσική ως εκτέλεση, ως ακρόαση και ως σύνθεση, καθώς και η ενασχόληση με τη λογοτεχνία είτε ως ανάγνωση είτε ως συγγραφή.