Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης

“Για την Κική Δημουλά” 1Η Συνάντηση της Ψηφιακής Λέσχης Δ.Α.Δ.Α. του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Για την Κική Δημουλά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα Ελλάδας 21:30 η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση της Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α., του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, αφιερωμένη στην ανθολογία ποίησης νέων του ΣΠΕΚ “Για την Κική Δημουλά”. Η τηλε-συνανάγνωση και ο διάλογος έλαβαν χώρα ψηφιακά με την εφαρμογή – υπηρεσία τηλεδιάσκεψης zoom.us.

Το συντονισμό της λέσχης ανάγνωσης έχει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος ΣΠΕΚ, ενώ την επιμέλεια του προγράμματος ο Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος ΕΛΚ, Αντιπρόεδρος ΣΠΕΚ. Η συγκεκριμένη πρώτη συνάντηση περιλάμβανε τις εισαγωγικές ομιλίες των εξής συνεργατών του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ΣΠΕΚ:

Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. και Ιδρυτικό Μέλος ΣΠΕΚ

Νίκος Ευθυμίου, Φιλόλογος – Ερευνητής

Έλενα Καραγιάννη Βαρνάβα, Φιλόλογος – Ερευνήτρια – Συγγραφέας

Δρ Άγγελος Ευαγγέλου, Λέκτορας Συγκριτικής Λογοτεχνίας

H συνάντηση πλαισιώθηκε από βίντεο με απαγγελία της Κικής Δημουλά, καθώς και με βίντεο – χαιρετισμό της Ζωής Σαμαρά.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τη Δ.Α.Δ.Α. μέσα από το site του ΣΠΕΚ www.cultural-association.org και ειδικά στο πεδίο Δραστηριότητες, όπου θα βρείτε και την φόρμα/αίτηση εγγραφής, αλλά και από το ενημερωτικό δελτίο “ΩΡΕΣ“.

Για να λάβετε ενεργό μέρος στη ζωντανή συνεδρίαση της Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης του ΣΠΕΚ Δ.Α.Δ.Α. χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή στο info@cultural-association.org.

1η Διαδικτυακή Συνάντηση της Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α του ΣΠΕΚ θα προβάλλεται ζωντανά σε απευθείας μετάδοση από τη σελίδα Facebook του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, από το κανάλι του στο YouTube και έπειτα θα δημοσιευθεί στον διεθνή διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org.

***

YouTube Channel ΣΠΕΚ

Facebook Page ΣΠΕΚ

***

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) καθιερώνει την Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης του ΣΠΕΚ «ΔΑΔΑ», η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε μέλη και φίλους του, με συν-ανάγνωση, εκ του συστάδην ή ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, να Δ-ιαβάζουν, Α-ναλύουν, Δ-ιαλογίζονται, Α-νελίσσονται με βιβλία πεζογραφίας, δοκιμίων, ποίησης, θεάτρου, ιστορίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας, φιλοσοφίας κ.α..

Ο ΣΠΕΚ φιλοδοξεί ώστε τα μέλη με την ανάγνωση να διευρύνουν τους ορίζοντες, το πνεύμα, την αντίληψή τους. Διότι στην ερώτηση των παλαιών γραφών ‘Γνωρίζεις αυτά που διαβάζεις;’ απαντά η συλλογική σοφία της Ομάδας. Διότι ένας γράφει μόνο όσα γνωρίζει, ή νομίζει ότι γνωρίζει. Αλλά όταν διαβάζει, τότε ακούει ανεπαίσθητα τον συγγραφέα να του μιλά και επιπλέον διαλογίζεται με άλλους της Ομάδας και έτσι κερδίσει πολλαπλά. Δεν τρώει απλώς την τροφή, αλλά μπορεί και να τη χωνεύει. Ποιος καταλαβαίνει καλά ένα βιβλίο αν δεν ‘ζήσει’ μέρος από το περιεχόμενό του; Αλλιώς χωρίς ανάλυση και στοχασμό ελάχιστα μένουν στο μυαλό.

Με τη Λέσχη Ανάγνωσης ο (τηλε)αναγνώστης δεν συναναστρέφεται μόνο ενδιαφέροντα, καλλιεργημένα άτομα, αλλά κερδίζει από την κοινωνική αλληλεπίδραση και την πνευματική διαδραστικότητα. Μπορεί επίσης να εισηγείται στην Ομάδα ένα βιβλίο για συν-ανάγνωση και συν-ανάλυση. Ίσως βρει θέματα του βιβλίου που αφορούν τον ίδιο ή δικό του, ίσως βρει λύσεις, ή αλλάξει γνώμη για κάτι που πριν το αντιλαμβανόταν αλλιώς. Ακούγοντας 10 αναλύσεις/ προσεγγίσεις των άλλων της Ομάδας είναι σαν να διαβάζει δέκα βιβλία. Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι η κηρήθρα για τις μέλισσες που μεταφέρουν τη γύρη από άνθος σε άνθος.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη Λέσχη Ανάγνωσης του ΣΠΕΚ Δ.Α.Δ.Α.