Διαγωνισμοί

Αποτελέσματα 5ου Διαγωνισμού Ποίησης – Πεζόμορφου Στοχασμού
ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΩ ΙΩΝΙΑ «Ω Σμύρνη, πάντα εσύ μαργαριτάρι…»

Μακέτα Αποτελέσματα

Με ισχυρή συμμετοχή ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ανοιχτή πρόσκληση υποβολής ποιημάτων / πεζόμορφων κειμένων ποιητικού στοχασμού, ατόμων κάθε ηλικίας με εμπνεύσεις τόσο από το υψηλό επίπεδο της ζωής στην Ιωνία μέχρι το 1921, όσο και από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922).

Πρόκειται για τον 5 ο Διαγωνισμό Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού με συνοδεία μίας φωτογραφίας κειμηλίου, με τίτλο: ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΩ ΙΩΝΙΑ «Ω Σμύρνη, πάντα εσύ μαργαριτάρι…» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Διαγωνισμός άρχισε στις 15/05/2022 και έληξε στις 20/07/2022 μετά από παράταση 20 ημερών.

Η Κριτική Επιτροπή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, έλαβα περί των 90 έργων από Ελλαδίτες, Κύπριους και Απόδημους. Βάσει κριτηρίων που διέπουν τις αρχές της λογοτεχνίας, της ποίησης και της γλώσσας, αλλά και σύμφωνα με πρόσθετα κοινωνικά και πολιτισμικά κριτήρια, μελέτησε τις συμμετοχές που κατατέθηκαν και επέλεξε τις 26 που ξεχώρισαν. Τα έργα που επιλέχθηκαν θα ενταχθούν σε ειδική ανθολογία με τίτλο ‘’ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΩ ΙΩΝΙΑ «Ω Σμύρνη, πάντα εσύ μαργαριτάρι…»’’, η οποία θα κυκλοφορήσει από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ, κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης και Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ, εκ μέρους της Επιτροπής Αξιολόγησης, ευχαριστούν όλους τους συμμετέχοντες, συγχαίροντάς τους για την προσπάθεια τους και παράλληλα εκφράζουν ειδικές ευχαριστίες σε όσους στήριξαν τον θεσμό του συγκεκριμένου διαγωνισμού και συνέβαλλαν στην ευρύτερη επικοινωνία του.

Ακολουθούν με αλφαβητική σειρά οι 26 επιτυχόντες του 5 ου Διαγωνισμού Ποίησης και
Πεζόμορφου Στοχασμού με συνοδεία μίας φωτογραφίας κειμηλίου, με τίτλο: ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΩ
ΙΩΝΙΑ «Ω Σμύρνη, πάντα εσύ μαργαριτάρι…»

Αλογοσκούφι Κασσάνδρα
Βαγιανός Γεώργιος Εμμανουήλ
Θεοδούλου Σαββίδου Μόνα
Θώδης Κωνσταντίνος
Ισπόγλου Ελένη
Καπαρδέλη Ευτυχία
Κάτσου Ελένη
Μαλλή Τζένη
Μέφερης Κυριάκος
Μπιθικώτση Γρηγ. Άννα
Ντζάνη Χρύστα
Ντικμπασάνης Χρήστος
Πανάγου Μαρούλλα

Παπαδοπούλου Αυγή
Παπαθανασοπούλου Έλενα
Πλουτάρχου Ελευθέριος
Πούλημα Μαριάννα
Πουρλιάκας Πέτρος
Σημαδοπούλου Δέσποινα
Τενέζη Άννα
Τζιβράς Γεράσιμος
Τουφεξή Θεοδοσία
Φήμης Αποστ. Παύλος
Χατζηαυξέντη Μαρία
Χριστοδούλου Σίλια
Χρυσοστόμου Βασ. Μαρία

Οι Διαγωνισμοί του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ενθαρρύνουν τους Ελληνόφωνες να εκφραστούν λογοτεχνικά. Τα έπαθλα του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι τα ακόλουθα:

  1. Τα καλύτερα κείμενα εκ των έγκυρων συμμετοχών εκδίδονται σε ειδική Ανθολογία. Όλες οι ανθολογίες του ΣΠΕΚ εκδίδονται από τις συνεργαζόμενες εκδόσεις Αρχύτας και είναι διαθέσιμες σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και e-shop. Παράλληλα διατίθενται και για απευθείας παραγγελίες διεθνώς. Οι συμμετέχοντες των διαγωνισμών, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται να προμηθεύονται την εκάστοτε ανθολογία (στην οποία συμμετέχουν με έργο τους) σε ειδική τιμή από τον ΣΠΕΚ και τον Αρχύτα, κατόπιν συνεννόησης.
  2. Δελτία τύπου σε ΜΜΕ, ενημερωτικά δελτία και δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πλαισιώσουν την έκδοση της Ανθολογίας με τίτλο ‘’ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΩ ΙΩΝΙΑ «Ω Σμύρνη, πάντα εσύ μαργαριτάρι…»’’.
  3. Οι διακριθέντες του διαγωνισμού θα τιμηθούν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που θα λάβει χώρα τους επόμενους μήνες, όπου θα μιλήσουν για το έργο τους. Η ημερομηνία, η ώρα και ο τόπος της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν εγκαίρως.
  4. Βεβαιώσεις Επιτυχούς Συμμετοχής και Διάκρισης θα απονεμηθούν στους διακριθέντες.
  5. Εξειδικευμένη ραδιοτηλεοπτική εκπομπή στο Web RadioTV “SOLOMOS” του ΣΠΕΚ ακολουθεί υποστηρικτικά της έκδοσης και κυκλοφορίας της ανθολογίας, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όσοι το επιθυμούν από τους διακριθέντες.
  6. Η ανθολογία με τίτλο ‘’ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΩ ΙΩΝΙΑ «Ω Σμύρνη, πάντα εσύ μαργαριτάρι…»’’ θα παρουσιαστεί στην Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. του ΣΠΕΚ, παρουσία των μελών της λέσχης ανάγνωσης, επίτιμων προσκεκλημένων και των διακριθέντων.
  7. Έτσι οι συμμετέχοντες έχουν μια δημόσια επίσημη παρουσία τους και πολλαπλή προβολή του έργου τους, από έναν οργανωμένο Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Τέλος, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου απευθύνει εγκάρδιες ευχαριστίες στα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης για το φωτισμένο και υψηλό έργο τους, την προσφορά τους στον Πολιτισμό και την αγαστή συνεργασία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στους εκλεκτούς αξιωματούχους, καθηγητές και επιστήμονες που τίμησαν την υπό έκδοση ανθολογία με τον χαιρετισμό τους.