Βραβεύσεις

«ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ ΣΠΕΚ 2021» Βάλτερ Πούχνερ, Μιχάλης Χριστοδουλίδης

ΜΑΚΕΤΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ ΣΠΕΚ 2021

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ 2021 - ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Βάλτερ Πούχνερ, Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Στον Αυστριακό, ομότιμο καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεατρολόγο – Συγγραφέα – Κριτικό, Βάλτερ Πούχνερ, του οποίου το έργο υπηρετεί τον ανθρωπισμό μέσα στα πλαίσια της φύσης για την εξασφάλιση του μέλλοντος και την ποιότητα της ζωής και στον Κύπριο μουσικοσυνθέτη, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, του οποίου η μουσική δίνει φωνή στο αρχαίο πνεύμα που συνεχώς διαπαιδαγωγεί, απένειμε ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ το «Βραβείο Ανθρωπισμού για το 2021».

Η τελετή βράβευσης, τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο περί πανδημίας, έλαβε χώρα την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 στις 7μ.μ. στην αίθουσα τέχνης του Μεγάρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης (Αγίας Σοφίας 38, Θεσσαλονίκη), παρουσία εκλεκτών αξιωματούχων της πόλης, μελών, φίλων και συνεργατών του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και της Φ.Α.Α.Θ..

Η εκδήλωση τελεύτηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών Τμήμα Μακεδονίας Θράκης, του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων και της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Χορηγοί ήταν η LAIKO MANUFACTURING & TRADING LTD και τα Ζαχαροπλαστεία ΜΑΣΚΟΤΙΤΣΑ.

Για τον ετήσιο θεσμό του ΣΠΕΚ Βραβείο Ανθρωπισμού, ο πήχης είναι πολύ ψηλά και όλα τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής κρίνουν με βάση ποιοτικά κριτήρια. Το κάθε Μέλος της Επιτροπής αν έχει στενή σχέση με υποψήφιο αντικαθίσταται από Αναπληρωματικό Μέλος. Για κάθε υποψήφιο που εισηγείται, καταθέτει επαρκή εργοβιογραφία του και έγκυρες κριτικές, ενώ παρέχει διευκρινήσεις, αν υπάρξει επερώτηση από άλλα Μέλη. Εκτιμά το έργο όλων των υποψηφίων με βάση τα αιτιολογικά και την εργογραφία που κατατίθενται και με έγκυρα στοιχεία που συλλέγει. Το κάθε μέλος κρίνει με ευρύ πνεύμα, αδέκαστα, χωρίς προκατάληψη ή στερεότυπα.

Ο υποψήφιος για Βράβευση Ανθρωπισμού πρέπει να έχει δράση που συνάδει με το πνεύμα των αρχών της Διακήρυξης της Διεθνούς Ανθρωπιστικής και Ηθικής Ένωσης, με το έργο του να είναι Παιδαγωγός πολυπληθών δεκτών, να υπηρετεί την αλληλεγγύη, κοινωνική ή πνευματική ανάπτυξη, τα ανθρώπινα  δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και ελευθερία του ατόμου. Να τον διακρίνει ήθος, όραμα με στόχο την ειρήνη, με  προσφορά ποιότητας, διάρκειας, όγκου ως  Ανθρωπιστής να είναι υπόδειγμα ευρέως.

Κατά τη διάρκεια της τελετής Βράβευσης παρουσιάστηκαν τα μέλη της Επιτροπής Βράβευσης, αναγνώστηκαν τα κριτήρια, η εργοβιογραφία των τιμώμενων, το σκεπτικό βράβευσης και η αντιφώνηση των βραβευθέντων. Τέλος απονεμήθηκε ο τιμητικός πάπυρος βράβευσης και το πρωτότυπο – μοναδικό έργο τέχνης, δια χειρός της εκλεκτής Κύπριας ζωγράφου, μέλους του ΣΠΕΚ, Αρίστης Χατζησάββα, ειδικά φιλοτεχνημένο για τους τιμώμενους και τον συγκεκριμένο θεσμό βράβευσης του ΣΠΕΚ.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, αναγνωρίζοντας την αξία της επιστήμης και της τέχνης του Βάλτερ Πούχνερ ως δικών του δάδων για τη μεταλαμπάδευση του Ανθρωπιστικού Πνεύματος, του απονέμει το «Βραβείο Ανθρωπισμού» (2021). Με προσφορά ποιότητας, διάρκειας και όγκου ενέργησε ως Ανθρωπιστής, μέσα από δύο τέχνες και για τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου αποτελεί ένα ιδεώδες υπόδειγμα-φάρο για τις νέες γενεές εκτός Ελλάδας και Κύπρου αφού εκπέμπει φως από το σοφό Αρχαίο πνεύμα των Ελλήνων, αλλά και του σύγχρονου ουμανισμού.

Εδώ διαβάζουμε το εργοβιογραφικό σημείωμα του Βάλτερ Πούχνερ και το Σκεπτικό της Βράβευσής του.

Εδώ μελετάμε το Εργοβιογραφικό Πορτρέτο του Βάλτερ Πούχνερ στη ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, αναγνωρίζοντας την αξία της μουσικής του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, ως τέχνη αλλά κι ως μέσου για ευχάριστη αφομοίωση μεγάλων εννοιών περί ανθρώπου και αξιών, αντλημένων από έργα κλασσικών, δημοτικών και σύγχρονων έργων, του απονέμει το «Βραβείο Ανθρωπισμού» (2021). Η μουσική του εδραιώνει τη Μουσική Παιδεία και ευαισθητοποιεί τον πολίτη της Ανθρωπότητας για τις πανανθρώπινες αξίες, την παράδοση, τα δικαιώματα. Πέτυχε να εμπλουτίσει το  μουσικό γίγνεσθαι της Ευρώπης και να μυήσει με ποιοτική μουσική τον άνθρωπο στις αξίες, μεταφέροντας με νότες σοφία τραγωδών και σύγχρονων μεγάλων. Συνέθεσε για ταινίες νέων εθνικών δραμάτων στερεώνοντας με ένταση Μνήμη, Ιστορία, Παράδοση.

Εδώ διαβάζουμε το εργοβιογραφικό σημείωμα του Μιχάλη Χριστοδουλίδη και το Σκεπτικό της Βράβευσής του.

Εδώ μελετάμε το Εργοβιογραφικό Πορτρέτο του Μιχάλη Χριστοδουλίδη στη ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για το Βραβείο Ανθρωπισμού, με θητεία 2020-2022, αποτελείται από τους εξής Πανεπιστημιακούς, Ακαδημαϊκούς και λογοτέχνες:

  • Πρόεδρος της Επιτροπής: Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, φιλόλογος, συγγραφέας, παραγωγός προγραμμάτων πολιτισμού.
  • Αντιπρόεδρος της Επιτροπής: Δημήτρης Φίλιας, Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τα μέλη της Επιτροπής για το Βραβείο Ανθρωπισμού.
  • Δρ Κλείτος Ιωαννίδης (Κύπρος), Πρόεδρος Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου, Πρόεδρος Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, φιλόσοφος, συγγραφέας.
  • Δρ Τίτος Χριστοφίδης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, ποιητής, συγγραφέας, πρ. Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Ιάκωβος Γαριβάλδης, (Αυστραλία), ΟΑΜ, Εκδότης, Συγγραφέας, Ηλεκτρονικός Μηχανικός – IBM Cert Solutions Expert U2 AppDev, Adm, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Σχολείων Γλώσσας και Πολιτισμού Βικτώριας / Αυστραλίας.
  • Καλλιόπη Εξάρχου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεατρολογίας, Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.
  • Γεώργιος Πετούσης, Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών “Βασίλης Μιχαηλίδης”, συγγραφέας – ερευνητής.
  • Έλενα Καραγιάννη – Βαρνάβα, Φιλόλογος- Ερευνήτρια – Συγγραφέας.

Σύμβουλος θεσμού: Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Εδώ διαβάζουμε τις ιδιότητες, του κανόνες του θεσμού, τις υποχρεώσεις των μελών της Επιτροπής, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια βράβευσης.

Ακολουθεί το βίντεο της τελετής βράβευσης

«Βραβείο Ανθρωπισμού» 2021, από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου,
στον Βάλτερ Πούχνερ και στον Μιχάλη Χριστοδουλίδη