Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) καθιερώνει την Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης του ΣΠΕΚ «ΔΑΔΑ», η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε μέλη και φίλους του, με συν-ανάγνωση, εκ του συστάδην ή ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, να Δ-ιαβάζουν, Α-ναλύουν, Δ-ιαλογίζονται, Α-νελίσσονται με βιβλία πεζογραφίας, δοκιμίων, ποίησης, θεάτρου, ιστορίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας, φιλοσοφίας κ.α..

Στο πλαίσιο λειτουργίας της Δ.Α.Δ.Α., ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου επενδύει και κάνει το όραμα πράξη, δημιουργώντας Δανειστική Βιβλιοθήκη για τα μέλη και τους φίλους του. Το έργο της δανειστικής βιβλιοθήκης βρίσκεται σε εξελικτικό στάδιο υλοποίησης και επικοινωνεί το όραμά του υπό το σλόγκαν “Το βιβλίο, ο Φίλος μας.” Η Βιβλιοθήκη του ΣΠΕΚ περιλαμβάνει έργα Κυπρίων, Ομογενών και Ελλαδιτών. Αναμένουμε και τα δικά σας βιβλία, ως συνεισφορά – ενίσχυση της βιβλιοθήκης του ΣΠΕΚ και της ψηφιακής λέσχης ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου λειτουργεί για μέλη, φίλους, υποστηρικτές, φιλαναγνώστες πολίτες τη Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. (Δ-ιαβάζω, Α-ναλύω, Δ-ιαλογίζομαι, Α-νελίσσομαι). Όσοι ζητήσουν να συμμετέχουν, θα διαβάζουν ένα βιβλίο ή ένα κείμενο, θα το αναλύουν με διαλογισμό, θα βγάζουν συμπεράσματα ή ευρήματα και βαθμιαία θα ανελίσσουν τη γνώση τους. Το βιβλίο ή κείμενο μπορεί να είναι 1) ελληνικό ή ξένο 2) σύγχρονο ή κλασικό 3) λογοτεχνικό [διήγημα, μυθιστόρημα, δοκίμιο, ποίηση] ή έργο θεάτρου, ιστορίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας, φιλοσοφίας κλπ..

Το Δ.Σ. του ΣΠΕΚ θέτει την εξής αρχή για τα βιβλία που θα παρουσιάζονται μέσω της Λέσχης Ανάγνωσης ΣΠΕΚ Δ.Α.Δ.Α., με φυσική ή ψηφιακή ανάγνωση, ανάλυση και διάλογο. Αυτά πρέπει να είναι:

  1. έργο που έχει εκδώσει ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ή
  2. έργο σύγχρονο ή κλασικό, καθιερωμένων και μη εν ζωή λογοτεχνών

Με την Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης ο ΣΠΕΚ διαλύει την κοινωνική απόσταση μεταξύ φίλων, τους καλεί να είναι μέλη μιας Ομάδας, να διαβάσουν ένα βιβλίο – σε φυσικό χώρο ή με τηλε-διάσκεψη- να το αναλύσουν, να απολαύσουν τα ευρήματα. Η Ομάδα, αναγνωστών και συγγραφέων, διαβάζει και αναλύει βιβλία που συμφωνεί, σε τακτό χρόνο. Τη διάρκεια τηλεανάγνωσης, το πότε και πώς, τη λίστα βιβλίων, ερωτήσεων κ.ά. τα καθορίζει η ίδια η Ομάδα.

“Ο ΣΠΕΚ φιλοδοξεί ώστε τα μέλη με την ανάγνωση να διευρύνουν τους ορίζοντες, το πνεύμα, την αντίληψή τους”

Το κάθε μέλος με την ανάγνωση, θα διαλογιστεί με άλλους, θα διευρύνει τους ορίζοντες, το πνεύμα, την αντίληψή του. Με την καθοδήγηση Συντονιστή και αφού διαλογιστούν, αναλύουν το βιβλίο και φτάνουν σε ευρήματα/ συμπεράσματα π.χ. για τον σκοπό του έργου, την πρωτοτυπία, το μήνυμα.

Ο ΣΠΕΚ φιλοδοξεί ώστε τα μέλη με την ανάγνωση να διευρύνουν τους ορίζοντες, το πνεύμα, την αντίληψή τους. Διότι στην ερώτηση των παλαιών γραφών ‘Γνωρίζεις αυτά που διαβάζεις;’ απαντά η συλλογική σοφία της Ομάδας. Διότι ένας γράφει μόνο όσα γνωρίζει, ή νομίζει ότι γνωρίζει. Αλλά όταν διαβάζει, τότε ακούει ανεπαίσθητα τον συγγραφέα να του μιλά και επιπλέον διαλογίζεται με άλλους της Ομάδας και έτσι κερδίσει πολλαπλά. Δεν τρώει απλώς την τροφή, αλλά μπορεί και να τη χωνεύει. Ποιος καταλαβαίνει καλά ένα βιβλίο αν δεν ‘ζήσει’ μέρος από το περιεχόμενό του; Αλλιώς χωρίς ανάλυση και στοχασμό ελάχιστα μένουν στο μυαλό.

“Η Ομάδα, αναγνωστών και συγγραφέων, διαβάζει και αναλύει βιβλία που συμφωνεί, σε τακτό χρόνο”
“Με την Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης ο ΣΠΕΚ διαλύει την κοινωνική απόσταση μεταξύ φίλων, τους καλεί να είναι μέλη μιας Ομάδας, να διαβάσουν ένα βιβλίο να το αναλύσουν, να απολαύσουν τα ευρήματα.”

Με τη Λέσχη Ανάγνωσης ο (τηλε)αναγνώστης δεν συναναστρέφεται μόνο ενδιαφέροντα, καλλιεργημένα άτομα, αλλά κερδίζει από την κοινωνική αλληλεπίδραση και την πνευματική διαδραστικότητα. Μπορεί επίσης να εισηγείται στην Ομάδα ένα βιβλίο για συν-ανάγνωση και συν-ανάλυση. Ίσως βρει θέματα του βιβλίου που αφορούν τον ίδιο ή δικό του, ίσως βρει λύσεις, ή αλλάξει γνώμη για κάτι που πριν το αντιλαμβανόταν αλλιώς. Ακούγοντας 10 αναλύσεις/ προσεγγίσεις των άλλων της Ομάδας είναι σαν να διαβάζει δέκα βιβλία. Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι η κηρήθρα για τις μέλισσες που μεταφέρουν τη γύρη από άνθος σε άνθος.

Εγγραφείτε στη Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και γνωρίστε νέους φίλους με κοινά ενδιαφέροντα. Οι συναντήσεις γίνονται και διαδικτυακά, διαμέσου αντίστοιχης ομαδικής ψηφιακής πλατφόρμας του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Οι συναντήσεις βιντεογραφούνται για να τις βλέπουν σε χρόνο μεταγενέστερο όσοι απουσίαζαν στη συνάντηση λόγω έκτακτης ανάγκης, ή όσοι τρίτοι το ζητήσουν.

Για να συνδεθεί κάποιος διαδικτυακά και να συμμετέχει στην ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης του ΣΠΕΚ από ηλεκτρονικό υπολογιστή, φορητό ή κινητό χρειάζεται να συμπληρώσει το έντυπο εγγραφής στη Λέσχη.

11η Λέσχη Ανάγνωσης ΔΑΔΑ "Στο περιβόλι της ποίησης" του Γεράσιμου Τζιβρά

“Στο περιβόλι της ποίησης” πραγματοποιήθηκε η 11η Συνάντηση της Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης ΔΑΔΑ

Έγινε η 11η διαδικτυακή συνάντηση της Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης ΔΑΔΑ του ΣΠΕΚ με θέμα “Το περιβόλι της ποίησης”, το δωρεάν eBook του επιστήμονα Γεράσιμου Τζιβρά, διακεκριμένου Έλληνα χειρουργού της Γερμανίας, 04/3/2023.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έγινε η 1η διαδικτυακή συνάντηση με θέμα συζήτησης "Με τα ΜΕΣΑ για τον Ελληνικό Πολιτισμό" από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου 25.02.2023 με συμμετοχές από Αυστραλία, Γερμανία και Ελλάδα.

“Με τα Μέσα για τον Ελληνικό Πολιτισμό” πραγματοποιήθηκε η 10η Συνάντηση της Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης ΔΑΔΑ

Έγινε η 1η διαδικτυακή συνάντηση με θέμα συζήτησης “Με τα ΜΕΣΑ για τον Ελληνικό Πολιτισμό” από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου 25.02.2023 με συμμετοχές από Αυστραλία, Γερμανία και Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

9h dada den se ksexno ionia o smyrni esi margaritari

“ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΩ ΙΩΝΙΑ, Ω Σμύρνη πάντα εσύ μαργαριτάρι” έγινε η 9η Συνάντηση της Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης ΔΑΔΑ

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, 18:00, πραγματοποιήθηκε η 9η Συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης ΔΑΔΑ του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, αφιερωμένη στην ανθολογία “ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΩ ΙΩΝΙΑ, Ω Σμύρνη, πάντα εσύ μαργαριτάρι” του ομώνυμου διαγωνισμού του ΣΠΕΚ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8h dada gia ton manoli anagnostaki

“Για τον Μανόλη Αναγνωστάκη” έγινε η 8η Συνάντηση της Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης ΔΑΔΑ

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 18:00 πραγματοποιήθηκε 8η Συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης ΔΑΔΑ του ΣΠΕΚ, που ήταν αφιερωμένη στην ανθολογία νέων του ΣΠΕΚ “Για τον Μανόλη Αναγνωστάκη”, με 53 συμμετοχές από Ελλάδα, Κύπρος, Ομογένεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ