Αριστείο Νέων Καινοτόμων Επιστημόνων από τον ΣΠΕΚ

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ΣΠΕΚ απονέμει από το 2022 «Αριστείο Νέων Καινοτόμων Επιστημόνων» σε νέους Επιστήμονες μέχρι 39 ετών – Έλληνες, Κύπριους ή Απόδημους – που με μια επιστημονική καινοτομία τους βάζουν ένα νέο λιθάρι στο οικοδόμημα της Επιστήμης και δίνουν αισιοδοξία και παράδειγμα στους νέους ότι όσοι εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη τιμώνται επάξια και δίκαια. Αυτοί δημιουργούν το μέλλον και με καινοτομίες ωφελούν τον άνθρωπο, την κοινωνία.

Για τη απονομή των Αριστείων το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΕΚ διορίζει αυτόνομη Επιτροπή η οποία, με βάση επαρκή κριτήρια, επιλέγει τους νέους επιστήμονες με διαπιστωμένα καινοτόμο έργο, ωφέλιμη πχ για την υγεία/ ζωή, την παραγωγή νέων ή βελτιωµένων προϊόντων, διαδικασιών, υπηρεσιών ή χρήσεων για άμεσα παραγωγική, χρηστική, εµπορική και κοινωνική εφαρµογή, που ωφελεί την κοινωνία και τη γνώση.

Ενδεικτικοί τομείς είναι μεταξύ άλλων οι εξής: ηλεκτρονική, ιατρική, επιδημιολογία, περιβάλλον και κλιματική κρίση, διάστημα/ αστρονομία, νέες πρώτες ύλες υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, προϊόντα βιοτεχνολογίας, φάρµακα βιολογικής ή άλλης βάσης για καταπολέμηση ιών ή πανδημιών, διαγνωστικά/ προληπτικά σε βιοϊατρική, γενετική τεχνολογίες αισθητήρων για µέτρηση ή ελέγχου,  διαδικασιών ή ποιότητας προϊόντων. Συστήµατα ελέγχου αποθεμάτων ή ποιότητας προϊόντων, ψηφιακές τεχνολογίες για αυτοµατοποιηµένη παραγωγής, προσοµοίωση για τον έλεγχο και βελτιστοποίηση των µεθόδων παραγωγής, νέες εφαρµογές για πολυµέσα, μεθόδοι θερµογραφίας, εφαρµογές τηλεµατικής και ψηφιακών συστηµάτων µετάδοσης, τηλε-ιατρικής κά.

* Δεν λαμβάνεται υπόψη μέθοδος ή χρήσης που έχει µικρή σημασία ή εμβέλεια ή μικρό βαθµό νεωτερισµού, ή αφορά διακοπή χρήσης µιας διαδικασίας ή εκµετάλλευσης ενός προϊόντος, ή αλλαγή λόγω µεταβολών σε συμβατικές παραμέτρους (τιμές ή παραγωγικοί συντελεστές), ή απλή αντικατάσταση ή αναβάθµιση προϊόντος ή διαδικασίας ή χρήσης για μόδα και συναφή.

Η Κριτική Επιτροπή κρίνει αν ένας νέος τομέας είναι επιλέξιμος ως καινοτόμος.

ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

  • Για κάθε υποψήφιο που εισηγείται, υποβάλλει βιογραφικό, περιγραφή για το επίτευγμα του, κριτική σε επιστημονικό περιοδικό ή κέντρο, ή/ και σχόλιο σε σοβαρό ΜΜΕ.
  • Αξιολογεί σφαιρικά τη συμβολή όλων των υποψηφίων με βάση τα αιτιολογικά.
  • Κρίνει με ευρύ πνεύμα τον κάθε υποψήφιο, όχι με προκατάληψη, ούτε συντηρητικά.

* Εννοείται ότι παρέχει γραπτώς διευκρινήσεις, αν υπάρξουν επερωτήσεις από άλλα Μέλη.

** Ψηφίζουν ΟΛΑ τα Μέλη, 20 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων.

Ο κάθε υποψήφιος για βράβευση:

  • Να είναι μέχρι 39 χρόνων, Έλληνας, Κύπριος ή Απόδημος, αμέμπτου χαρακτήρα.
  • Να έχουν εκφραστεί ευνοϊκά για την καινοτομία του κριτικοί, ερευνητές έγκυρα ΜΜΕ.
  • Με το έργο του να έχει καινοτομήσει και να δίνει ευκαιρίες για εφαρμογές με λύσεις.
  • Η καινοτομία του να δίνει τις βάσεις για περαιτέρω έρευνες, εγχώρια ή/ και διεθνώς.

Εκτιμάται ιδιαίτερα επίτευγμα σε κρίσιμα θέματα (Περιβάλλον, Υγεία, Ανάπτυξη κοκ). Εκτιμάται ιδιαίτερα αν το έργο του βρίσκει άμεση εφαρμογή να ωφελήσει ευρέως.

* Τα Κριτήρια Βράβευσης ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν ή/ και να εμπλουτιστούν.

Για την Τελετή Βράβευσης διοργανώνεται πολυεπίπεδη προβολή των νέων για τα επιτεύγματά τους, σε ΜΜΕ, Κοινωνικά Δίκτυα, μέσα του ΣΠΕΚ (Δελτία ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ, ΩΡΕΣ, Διεθνής Ιστοχώρος ΣΠΕΚ, FB, YT, WEB Radio TV SOLOMOS του ΣΠΕΚ, κ.ά.). Η Τελετή για τα Αριστεία διοργανώνεται είτε σε φυσικό χώρο, είτε με ψηφιακή τηλεσυνδιάσκεψη με τους Αριστεύσαντες, την Επιτροπή και Προσωπικότητες, που μεταδίδεται ζωντανά ραδιοτηλεοπτικά – με καίρια θέματα όπως:

  • Σκεπτικά Αριστείων απ’ τον Πρόεδρο της Επιτροπής. 
  • Αντιφώνηση των τιμωμένων.
  • Εμπειρίες, συνθήκες και επεξήγηση του επιτεύγματος από τους Αριστεύσαντες νέους.
  • Απονομή στους Αριστεύσαντες Νέους Καινοτόμους ειδικών Παπύρων με Σκεπτικό Αριστείου και τιμητικό δώρο.
  • Μικρός Διάλογος με τους βραβευμένους για το έργο, καλές εφαρμογές στο μέλλον.