Λαογραφία, Παράδοση

Καλαματιανός χορός

Καλαματιανός, ιστορικό και βήματα χορού, η

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου θέτει ανάμεσα στους στόχους του να παρουσιάζει δείγματα της Λαογραφίας και της Παράδοσης Ελλάδας και Κύπρου και συμβάλλει στη διαχρονική διατήρησή τους.

Η Στήλη ‘ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ’ πιο κάτω παρουσιάζει τον Καλαματιανό χορό και η προσπάθεια είναι να διατηρηθούν τα βήματα χορού, ώστε ως παράδοση να δοκιμάζεται από νέους, τώρα και στο μέλλον.

Α. Ονομασία και αρχαϊκή προέλευση

βήματα χορού

Ο ‘Καλαματιανός, που είναι ένας χορός συρτός, συνδέεται με έναν αντίστοιχο της αρχαϊκής εποχή (βλέπε εικόνα). Σχετικά με την ονομασία του φαίνεται πως οφείλεται στον στίχο του τραγουδιού «…σαν πας στην Καλαμάτα…» με αναφορά στο μαντήλι, ιερό σύμβολο κάθε παραδοσιακής γαμήλιας τελετής.

Ο καλαματιανός χορεύεται ως συρτός χορός στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Ομογένεια. Προυσιάζει ελάχιστες αλλαγές σε κάποιες περιοχές ως προς τις φιγούρες και τον ρυθμό. Το χορευτικό μοτίβο του απαρτίζεται από 12 κινήσεις που χορεύονται συγχρόνως απ’ όλους τους χορευτές κι επαναλαμβάνονται στη διάρκεια του χορού, με ομαλές/ στρωτές κινήσεις απ’ τις γυναίκες και μάλλον ζωηρές απ’ τους άνδρες.

Καλαματιανός

Β. Τα βήματα / οι κινήσεις του Καλαματιανού

  1. Το δεξί πόδι κάνει βήμα δεξιά.
  2. Το αριστερό πόδι κάνει βήμα αριστερά.
  3. Το δεξί πόδι, βήμα δεξιά.
  4. Το αριστερό πόδι, βήμα δεξιά.
  5. Το δεξί πόδι, βήμα δεξιά.
  6. Το αριστερό πόδι, δεξιά με δάχτυλα στο κέντρο.
  7. Το δεξί πόδι, κάνει βήμα δεξιά, με δύναμη.
  8. Το αριστερό πόδι με βήμα δεξιά, διασταυρώνεται με το δεξιό και πατά δυνατά στα δάχτυλα ενώ συγχρόνως γίνεται άρση του δεξιού πίσω, ελαφρώς λυγισμένου.
  9. Το δεξί πόδι πατά πάλι δυνατά στη θέση του.
  10. Το αριστερό πόδι, κάνει βήμα αριστερά (αντίθετα).
  11. Το δεξί πόδι με βήμα αριστερά διασταυρώνεται με το αριστερό και πατά δυνατά στα δάχτυλά του, ενώ συγχρόνως γίνεται άρση του αριστερού πίσω, ελαφρώς λυγισμένου.
  12. Το αριστερό πόδι πατά δυνατά στη θέση του και γίνεται ελαφριά άρση του δεξιού.

Γ. Μόνο ο πρωτοχορευτής – που οδηγεί την ομάδα των χορευτών – μπορεί να παραλλάζει τα βασικά βήματα του χορού, συνήθως με μια στροφή δεξιά ή παραλλαγές/σχεδιασμούς για να ποικίλει τον χορό.

Δ. Οι φωτογραφίες επιβεβαιώνουν οπτικά τις πιο πάνω 12 κινήσεις του χορού… Καλό χορό να έχετε !!

Καλαματιανός | Λαογραφία, Παράδοση ΣΠΕΚ | Μου παρήγγειλε το αηδόνι