Παραστάσεις

Πανοραμικό Πρόγραμμα Μεσαιωνικής Μουσικής

Πανοραμικό Πρόγραμμα Μεσαιωνικής Μουσικής

Δύο ειδικευμένοι δεξιοτέχνες μουσικοί της λεγόμενης «παλαιάς μουσικής» και μέλη του διεθνούς συνόλου Ex Silentio, ο Δημήτρης Κούντουρας (μεσαιωνικά φλάουτα) και η Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιέλα), παρουσίασαν την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στις 20:00, στο πλαίσιο των Διεθνών Βραβεύσεων και της Έκθεσης Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ για το 2021, στην αίθουσα τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης (Αγίας Σοφίας 38), ένα εκλεκτό, πανοραμικό πρόγραμμα μεσαιωνικής μουσικής. Περιλάμβανε έργα του μεγάλου Γάλλου ποιητή-συνθέτη Γκιγιώμ ντε Μασώ, από Ιταλούς συνθέτες της Ars Nova καθώς και έργα από τον πολύτιμο κώδικα της Κύπρου. Το μουσικό αυτό αφιέρωμα επέλεξε ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για να τιμήσει τον Ομότιμο Καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ και τον Μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη, στους οποίους απονεμήθηκε από τον ΣΠΕΚ το Βραβείο Ανθρωπισμού για το 2021.

Βιογραφικά στοιχεία των μουσικών

Ο Δημήτρης Κούντουρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε παλαιά μουσική στην Ουτρέχτη, στο Μιλάνο, στη Βιέννη και στο Τρόσινγκεν. Διευθύνει το σύνολο Ex Silentio με πλούσια δράση σε διεθνή φεστιβάλ και στη δισκογραφία. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ και με σύνολα παλαιάς μουσικής στην Ευρώπη, τη Μέση και την Άπω Ανατολή. Είναι καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών και στο Ιόνιο πανεπιστήμιο.

Η Ηλέκτρα Μηλιάδου είναι απόφοιτος του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου και ειδικεύεται στο μπαρόκ τσέλο, τη βιόλα ντα γκάμπα και τη μεσαιωνική βιέλα. Έχει δώσει συναυλίες σε Ευρώπη και Αυστραλία και είναι σταθερό μέλος του συνόλου Ex Silentio.

Ακολουθεί μέρος της εκδήλωσης σε βιντεοσκόπηση: