Προσκλήσεις

Παρουσίαση Ποιητικής Συλλογής «Έρως, Μύθος, Βάθος» 220 Χαϊκού και 18 Τραγούδια

Invitation_2-01 (1) (1)

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) και η Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. σας προσκαλούν στην ψηφιακή παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη «Έρως, Μύθος, Βάθος» 220 Χαϊκού και 18 Τραγούδια, Β’ έκδοση την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21:30 που θα προβάλλεται ζωντανά μέσα από τη σελίδα Facebook του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Ομιλητές:

  • Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Μουσικοσυνθέτης, Μαέστρος, Ιππότης Τεχνών Γαλλίας
  • Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος ΣΠΕΚ

Συντονίζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος του ΣΠΕΚ

Κριτική Προσέγγιση Έργου

‘Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, με την ποιητική συλλογή του ‘Έρως Μύθος Βάθος – 200 Χαϊκού’, επιβεβαιώνει κάτι άλλο, ελληνικό, πως ‘το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν’, με ένα στέρεο ποιητικό αντρικό λόγο. Οι ιδέες, ως αιώνιες κι ακατάλυτες, βρίσκουν τον τρόπο τους – και μέσα από τον Έρωτα, τον Μύθο και το Βάθος – να επανέρχονται στη ζωή μας και να εμπνέουν ποιητές κι αναγνώστες. Εδώ πια ξεκάθαρα βρισκόμαστε στο καταστάλαγμα της σοφίας των ανθρώπων, το δε χαϊκού είναι μια μορφή ποιητική που μπορεί άνετα να αποδώσει αυτή τη συμπύκνωση νοημάτων και λόγων. Με το έργο αυτό νιώθει κανείς ότι η ζωή συνεχίζεται στον αιώνα, γιατί έχει τη διάσταση της αιωνιότητας, που κερδίζουν οι άνθρωποι του πνεύματος ως ‘οι εν κόσμω δημιουργοί’. Αυτή η συλλογή μού έδωσε τη χαρά της μελέτης και θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της σκέψης, στον εμπλουτισμό του εσωτερικού μας κόσμου.’

Στέλιος Παπαντωνίου, κριτικός, φιλόλογος, δοκιμιογράφος

Ιωσήφ Ιωσηφίδης (1)

Συνοπτικό Εργοβιογραφικό Σημείωμα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη

Γεννήθηκε στη Λάρνακα (1948), είναι Μαθηματικός (Παν. Αθηνών), Οικονομολόγος (Οικονομικό Παν. Αθηνών/ΑΣΟΕΕ) και Αριστοβάθμιος Διδάκτωρ Στατιστικής Οικονομικών (Παν. Αθηνών). Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου/ ΕΛΚ (2019- ) και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ (2019- ). Υπηρέτησε στη Λαϊκή Τράπεζα ως Διευθυντής Τμημάτων, Βοηθός Γεν. Διευθυντή και ως Δ’ντής του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Κέντρο της.

Δίδαξε σε Πανεπιστήμια Κύπρου, υπήρξε Μέλος της ΑΑΠ (Διοικητικό-Οικονομικό Δικαστήριο). Έγραψε άρθρα και βιβλία για Οικονομία, Ενέργεια, Ε.Ε., Ομοσπονδία, Στατιστική. Συνέγραψε ποίηση, θεατρικά έργα και κριτική θεάτρου, διηγήματα, δοκίμια/ μελέτες (μία για τη Στωϊκή φιλοσοφία – Ζήνων ο Κιτιεύς). Εξέδωσε 7 ποιητικές συλλογές. Ποιήματα του μεταφράστηκαν σε 25 γλώσσες, δημοσιεύθηκαν σε Ανθολογίες Ε.Ε., Ελλάδας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Βουλγαρίας κ.ά., σε Περιοδικά Λογοτεχνίας. Ορισμένα ποιήματαμελοποιήθηκαν. Εκπροσώπησε την Κύπρο/ ΕΛΚ σε Συνέδρια στη Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα. Μετέφρασε και εξέδωσε Ανθολογία ΤΚ ποιητών ενώ είναι υπό έκδοση άλλες με Νομπελίστες και μείζονες ποιητές. Το 2007 τιμήθηκεμετηΔιάκριση «Best Poems, Best Poets» απότο ‘The International Library of Poetry’. Το 2014 η Διεθνής Ακαδημία ARTS-SCIENCE-LETTRES τον βράβευσε με το Επίχρυσο Μετάλλιο για τη συμβολή του στην Ποίηση/ Λογοτεχνία και στην Επιστήμη της Ε.Ε. Το 2019 πήρε το Μέγα Βραβείο ‘GRANDS PRIX’ από τον Γαλλικό Οργανισμό Ποίησης APPEL για ποιήματά του στη Γαλλική.

Συνοπτικό Bιογραφικό Σημείωμα Μιχάλη Χριστοδουλίδη

Μιχάλης Χριστοδουλίδης: Γεννήθηκε στη Κύπρο και σπούδασε στο Conservatoire του Παρισιού. Έζησε και δούλεψε στη Γαλλία μέχρι το 1979 γράφοντας μουσική για 20 περίπου παραγωγές, κυρίως στα εθνικά θέατρα της Γαλλίας (ComedieFrancaise, TheatreNational de Strasbourg και Lyon, Theatre de laville, festival d’ Avignon κ.ά.). Τιμήθηκε στη Γαλλία με τον τίτλο του «Ιππότη Τεχνών και Γραμμάτων». Από το 1979 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα όπου έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 70 παραγωγές, οι πιο πολλές στα φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών. Εκτός από τη μουσική θεάτρου έγραψε μουσική για την όπερα «The twofaces of Medea» για την Όπερα της Βοστώνης, τα μπαλέτα «Amares» για το Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας, «Οδυσσέας» για το Μπαλέτο του Austin στο Τέξας και «Μυθίαμβοι» για τη Διάσταση Λεμεσού και την Εθνική Λυρική Σκηνή Αθηνών. Έγραψε μουσική για 15 ταινίες κινηματογράφου και πήρε δύο κρατικά βραβεία στην Ελλάδα και το διεθνές βραβείο του Φεστιβάλ της AixenProvence για τη μουσική στον κινηματογράφο.

Μιχάλης Χριστοδουλίδης (1)

Συνεργάστηκε με Έλληνες τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Ντάλαρας, ο Μάριος Φράγκουλης κ.ά. Έργα του παίχτηκαν στη Γαλλία, Ρωσία, Ισραήλ, Ισπανία, Ιταλία και ΗΠΑ. Μουσικά θεάματα ανάλογης μορφής με το προτεινόμενο για την Αμμόχωστο αναφέρονται ενδεικτικά: Κύπρος 20 χρόνια μετά, στο Ηρώδειο σε συνεργασία με τον Μιχάλη Κακογιάννη | Οργάνωση του Πολιτιστικού Μήνα της Λευκωσίας | Στις Άκρες των Ακρών στο Κούριο | Κύπρος του χαλκού και της θάλασσας | 9η Ιουλίου του Βασίλη Μιχαηλίδη. Είναι Επίτιμος Πρόεδρος τομέα Τεχνών του ΣΠΕΚ «Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου».

Συνοπτικό Bιογραφικό Σημείωμα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά

Η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά είναι η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ). Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.. Ειδικεύτηκε στον τομέα «Σύγχρονα Γράμματα» στο Πανεπιστήμιο Avignon της Γαλλίας, και στην «Αγγλική Λογοτεχνία» στο DEICollege. Πρόσθετα είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Ψηφιακά ΜΜΕ» στον τομέα ‘Πολιτισμός και Επικοινωνία’ του Πανεπιστημίου Sussex της Μεγάλης Βρετανίας. Ομιλεί πολύ καλά την Αγγλική, τη Γαλλική, την Ιταλική και καλά τη Βουλγαρική γλώσσα. Έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τη σειρά Κινηματογραφικών Σεμιναρίων της ΧΑΝΘ υπό τον Αχιλλέα Ψαλτόπουλο. Εργάστηκε επί μια δεκαετία ως εισηγήτρια πλήθους σεμιναρίων αξιόλογων Εκπαιδευτικών Φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αρθρογραφήσει σε γνωστά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Διετέλεσε επί 9 έτη υψηλόβαθμο στέλεχος τμήματος επικοινωνίας μεγάλου ιδιωτικού οργανισμού, με εξειδίκευση στις εκστρατείες επικοινωνίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι η συγγραφέας των λογοτεχνικών βιβλίων «Λόγια Γυμνά» (εκδόσεις Θερμαϊκός 2010, 2012), «Λόγια Αρσενικά» (εκδόσεις Πνοή, 2018) και της ποιητικής της συλλογής «Οσία» (εκδόσεις Αρχύτας, 2020). Για το λογοτεχνικό της έργο έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μουσών του έγκριτου λογοτεχνικού περιοδικού «Κέφαλος» (2019). Ασχολείται ενεργά με θέματα Επικοινωνίας, Προώθησης και Διαφύλαξης Αισθητικής Κουλτούρας και Πολιτισμού μέσα από την παραγωγή και τη διαχείριση ψηφιακών μέσων καθώς έχει την επιμέλεια εκδηλώσεων πολιτισμού όσο και εκδόσεων λογοτεχνίας. Επιμελείται και παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή «Πορτρέτα στον Χρόνο» στον διεθνή ψηφιακό ραδιοφωνικό σταθμό Radio1d, καθώς και την ομώνυμη στήλη στο αντίστοιχο portal. Επίσης, η ίδια συντονίζει και εποπτεύει την ιστοσελίδα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου www.cultural-association.org. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας – Θράκης ΕΔΗΠΗΤ.