Προσκλήσεις

Παρουσίαση Ποιητικής Συλλογής «Η Ένατη Νότα» της Σίλιας Χριστοδούλου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) και η Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. σας προσκαλούν στην ψηφιακή παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της Σίλιας Χριστοδούλου

«Η Ένατη Νότα»
την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 21:30

που θα προβάλλεται ζωντανά μέσα από τη σελίδα Facebook του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Ομιλητές:

Κυριάκος Στυλιανού, Λογοτέχνης – Εκπαιδευτικός

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου
και Αντιπρόεδρος ΣΠΕΚ

Χρίστος Χατζήπαπας, Βραβευμένος Λογοτέχνης, πρ. Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου

Συντονίζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος του ΣΠΕΚ

Κριτική Προσέγγιση Έργου

«Η Ένατη Νότα», είναι ο τίτλος της πρώτης ποιητικής συλλογής της Σίλιας Χριστοδούλου που κυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας.  Το έργο που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου είναι της Μαρτύνας, με τίτλο «Νούμερο 9», σε μικτή τεχνική (ακρυλικό, ξύλο, χαρτί, πηλός) του 2001 και ανήκει στη συγγραφέα.

Η Σίλια Χριστοδούλου έχει την ικανότητα να αποτυπώνει, να εκφράζει τα συναισθήματα, τα βιώματα, τους προβληματισμούς και τις αντιλήψεις της σε γραπτό λόγο, με ποιητική χροιά, εικόνες και μουσική, προκαλώντας αισθητική συγκίνηση. Μια ‘άλλη νότα’ η ίδια, ακροβατεί επιδέξια στο πεντάγραμμο του χρόνου. Παρελθόν, παρόν και μέλλον ζουν αλληλένδετα στη σφύζουσα πένα της. Όλοι οι χυμοί  ωφέλιμοι και η ίδια δεκτική και σκεπτόμενη –κατά Ροντέν– παίρνει όσα η ζωή της δίνει και τα μεταπλάθει σε στίχο, με σεβασμό.

Από τη μια η Ελλάδα, η Κύπρος και το Βέλγιο, από την άλλη η Ελληνική Γλώσσα, το Κυπριακό Ιδίωμα και η Γαλλική Γλώσσα, αλλά αντίστοιχα και οι παραδόσεις και τα στοιχεία πολιτισμού, συνθέτουν ένα πλούσιο ψηφιδωτό στην ψυχοσύνθεση και στο πνεύμα της συγγραφέως. Οι στίχοι της προσφέρονται ως φόρος τιμής με ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στους αγαπημένους της – γονείς και δασκάλους.  Οι παλμοί της καρδιάς της καταφέρνουν να διεγείρουν τις πνευματικές ανάγκες του αναγνώστη και στρέφουν την ψυχή του προς τα άνω.

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Φιλόλογος – Λογοτέχνις

silia

Συνοπτικό Εργοβιογραφικό Σημείωμα της Σίλιας Χριστοδούλου

Η Σίλια Χριστοδούλου είναι Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια και Μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει ελληνική και κυπριακή καταγωγή μα το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της ζεί στο Βέλγιο όπου σπούδασε κλινική ψυχολογία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Λουβαίνης. Έχει πολυετή εμπειρία σε δομές ψυχικής υγείας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα όπως η ψυχανάλυση, η πολιτιστική ταυτότητα κι η μετανάστευση, οι αγχώδεις διαταραχές, η πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών, η κατάθλιψη, η ψυχοκοινωνική ένταξη πασχόντων, τέχνη και θεραπεία. Η Ένατη Νότα είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή και κυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και τις εκδόσεις Αρχύτας.

Εργοβιογραφικό Σημείωμα Κυριάκου Στυλιανού

Ο Κυριάκος Στυλιανού γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1970. Είναι εκπαιδευτικός, λογοτέχνης, αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Μέλος και Συνεργάτης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Έχει ήδη εκδώσει τέσσερις συλλογές διηγημάτων και δύο ποιητικές συλλογές με τους ακόλουθους τίτλους:

  • Μεταμεσονύκτιοι αναλογισμοί
  • Σκυτάλη
  • Μια ζωή- Πέντε διηγήματα για ένα θέμα
  • Μεταμορφώσεις
  • «Σε δεύτερο ενικό»
  • «Αγάπες και ενοχές»

Διαβάστε το εργοβιογραφικό σημείωμα του Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη.

Διαβάστε το εργοβιογραφικό σημείωμα του Χρίστου Χατζήπαπα.

Διαβάστε το εργοβιογραφικό σημείωμα της Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά.

“Η ΄Ενατη Νότα”
Σίλια Χριστοδούλου
Ποιητική Συλλογή
Σειρά Έργων Νέοι Δημιουργοί ΣΠΕΚ Αρ.1
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Εκδόσεις Αρχύτας – A’ Έκδοση
Διαστάσεις: 14Χ20,5 εκ.
ISBN: 978-618-5410-3-8
Σελ. 112
Διαθέσιμη σε όλα τα βιβλιοπωλεία.