Παρουσιάσεις Βιβλίων

Παρουσίαση του Θεατρικού Βιβλίου «Εγώ, ο σωσίας του Χίτλερ», του Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη

Η Εκδήλωση παρουσίασης του νέου θεατρικού έργου του Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, «Εγώ, ο σωσίας του Χίτλερ», με αφορμή την έκδοσή του από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και τις εκδόσεις Αρχύτας, πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2019 στη Αίθουσα Τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης – ΦΑΑΘ. Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά. Στη συνέχεια μίλησαν για το βιβλίο ο Στρατηγικός Σύμβουλος κ. Νίκος Λυγερός, ο Διευθυντής των Εκδόσεων Αρχύτας, Δρ. Ανδρέας Σταματόπουλος, Ιστορικός – Διεθνολόγος και ο ίδιος ο συγγραφέας. Αποσπάσματα με παραστατική αφήγηση διάβασαν λογοτέχνες καθώς φίλοι και μέλη του ΔΣ του ΣΠΕΚ. Ακολούθησε δεξίωση.

Ακολουθεί ο Πρόλογος της Προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, κας Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά για το θεατρικό βιβλίο του Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη «Εγώ, ο σωσίας του Χίτλερ».

«Το θεατρικό έργο του Κύπριου βραβευμένου συγγραφέα δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, και Προέδρου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, ‘ΕΓΩ, Ο ΣΩΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ’, είναι πρωτότυπο και επιχειρεί να δώσει ειδικές σκηνές του δράματος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και να προβάλει κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας, όπως ή έλλειψη επικοινωνίας, οικογενειακής και κοινωνικής συνοχής, η ποδηγέτηση των νέων, η κερδοσκοπία, η παραμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου.

Όμως, μέσα από όλα αυτά τα επάλληλα δράματα, και έχοντας οδηγό το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, οι ήρωες του έργου βρίσκουν διέξοδο. Στην απέλπιδα προσπάθεια, πριν από την ολική καταστροφή, τούς σώζει η αγάπη και η σύνεση όπως τη δίδαξαν οι αρχαίοι σοφοί και σύγχρονοι επιστήμονες μιμητές τους.

Ο Ιωσηφίδης καινοτομεί και τολμά να εμπλέξει περίτεχνα στον διάλογο κορυφαία και διδακτικά σημεία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας όπως τα όσα λέει η Διοτίμα στο ‘Συμπόσιο’ του Πλάτωνα, ο φιλόσοφος Ηράκλειτος για την αλλαγή των πάντων, ο Σωκράτης για την οικογενειακή συνοχή και ο Πλάτων για την παιδεία των νέων στον μύθο του Σπηλαίου. Αναφέρεται σε αποσπάσματα της Ιλιάδας και της Οδύσσειας του Ομήρου και στον πολυμήχανο Οδυσσέα – που έχει ως οδηγό ο ήρωας του έργου για να βγει από αδιέξοδα ή να μη σαγηνευτεί από το άσμα των Σειρήνων.

Ακόμη φτάνει ως τη σύγχρονη Γραμματεία με αναφορά στίχου του Γιώργου Σεφέρη προειδοποιώντας ότι τα φίδια, δηλαδή το κακό, επανέρχονται με νέο φαρμάκι. Το έργο, εκτός από την πρωτοτυπία – ο Χίτλερ εκτελείται από τον σωσία του Αδάλφο, ο οποίος διαφεύγει ως Χίτλερ στην Αργεντινή με την αγαπημένη του Εύα Μπράουν – έχει οικουμενική βάση που προάγει τις αρετές και την ειρήνη μέσω του Πολιτισμού. Όπως το απαιτούσε το έργο, υπάρχει κράμα τρόμου, με λυρισμό και στοχασμό. Μέσα στο 2020 κλείνουν 75 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, και το έργο αυτό μας τονίζει τί είναι δράμα, και πώς αυτό μας διδάσκει.

Χαιρόμαστε που το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο θεατρικό έργο, που εντάσσεται στη σειρά Θεατρικών έργων του «ΣΠΕΚ» – «Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου» – και ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα. Το συγκεκριμένο έργο θα αξιοποιηθεί εντός και εκτός Ελλάδας.»

ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ του ‘ΕΓΩ, Ο ΣΩΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ’:

Αναγνώστη: Πού βρίσκεται το ‘Άγαλµα του Άγνωστου Στρατιώτη’ στο Σύνταγµα; Στο δεξί σου χέρι ή στο αριστερό; Κι οι δύο απαντήσεις σου είναι ορθές…αρκεί να µου πεις ‘από πού έρχεσαι’; Από τις Στήλες του Ολυµπίου Διός ή από την Οδό Πανεπιστηµίου. Ποιο ήταν το τέλος του Χίτλερ; Τραγικό; Ήταν άραγε; Και η Εύα Μπράουν; Μα πόσο αγάπησε τον Χίτλερ; Πολύ, όπως λένε; Τότε γιατί έκανε τρεις απόπειρες αυτοκτονίας; Κι αυτός ο γλυκός σωσίας του Χίτλερ; Δίπλα της! Ποιος άραγε εφιάλτης τους περιµένει; Ένας σωσίας, είναι το ίδιο κακός όπως ο Χίτλερ; Είναι θύτης ή θύµα; Νιώθει σαν αρνί ή λύκος; Μπορεί ν’ αλλάξει η ζωή του, ή θα τον κυνηγούν σκιές και λύκοι; Ρωτώ: Πού είναι το Άγαλµα του Άγνωστου Στρατιώτη; Άγνωστο; Στα δεξιά σου ή στ’ αριστερά σου; Για το έργο, να τί θα έλεγε ο Αϊνστάιν: ‘Η φαντασία είναι πιο σπουδαία από τη γνώση. Γιατί η γνώση είναι περιορισµένη, ενώ η φαντασία αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόσµο…’’

deltio-typou_EgwOSwsias-compressor

Προσθέτω: ‘Η γνώση πάει από το Α ως το Ω, ενώ η φαντασία από το Ω ως το άπειρο’’. Τόσο, που το έργο πέταξε να πιάσει φράσεις από Πλάτωνα, Ηράκλειτο, Όµηρο κ.ά. . Αν το έργο αυτό καταφέρει: αλλού να σε τροµάξει, αλλού να σε συγκινήσει ή ν’ αφήσει σφραγίδα µυστηρίου, παράλογου ή φαντασίας, τότε πέτυχε να σε ταξιδέψει αλλιώς. Κι αν εσύ, διαβάζοντας το βιβλίο, αρχίσεις να πλάθεις σενάριο µε δική σου εκδοχή για την τύχη του Χίτλερ και της Εύας, ή του σωσία του µε αυτήν, τότε έγινες συνδηµιουργός µου. Ναι! Ένα σύγχρονο έργο σε θέλει όχι ένα τυφλό αναγνώστη αλλά συνδηµιουργό.

ΕΓΩ, Ο ΣΩΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ’ του Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη
Σειρά θεατρικών έργων του ΣΠΕΚ. Αρ.1
Εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ,
1η έκδοση – Αθήνα 2019
Αριθμός Σελίδων: 73
Διάσταση: 21 Χ 14
Κυκλοφορεί και πωλείται σε Ελλάδα,  Κύπρο και στο εξωτερικό
Τηλ: 0030 22944-01833
ISBN 978-618-5410-28-5
Ενδεικτική τιμή πώλησης: 8,00€
Εξώφυλλο: Έργο της ζωγράφου Λουκιάνας Παπαδοπούλου με τίτλο ‘Follow me’ 2011, λάδι σε καμβά, 50x33cm

Βίντεο

Το βίντεο από την Παρουσίαση του Βιβλίου "Εγώ, ο σωσίας του Χίτλερ" του Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη.

Η ομιλία του στρατηγικού συμβούλου Νίκου Λυγερού στην Παρουσίαση του Βιβλίου "Εγώ, ο σωσίας του Χίτλερ" του Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη.