Παρουσιάσεις Βιβλίων

Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Ο Αμφορέας του Ονείρου», του Κώστα Γεωργιάδη

αμφορέας ονείρου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή παρουσίαση του μυθιστορήματος «Ο Αμφορέας του Ονείρου» του συγγραφέας – εκπαιδευτικού, Κώστα Γεωργιάδη, που κυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και τις εκδόσεις Αρχύτας, την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021. Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ οργάνωσε την παρουσίαση, εκλεκτοί επιστήμονες συμμετείχαν ως ομιλητές, ενώ πλήθος φιλαναγνωστών παρακολούθησαν τη ζωντανή παρουσίαση μέσα από τη σελίδα του ΣΠΕΚ στο Facebook και το Κανάλι του ΣΠΕΚ στο YouTube, αλλά και σε ύστερο χρόνο το αποθηκευμένο – δημοσιευμένο βίντεο της εκδήλωσης. Για το βιβλίο μίλησαν οι:

-Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος ΕΛΚ – Αντιπρόεδρος ΣΠΕΚ
-Άριστος Τσιάρτας, Νομικός – Λογοτέχνης – Κριτικός
-Νεόφυτος Παπαλαζάρου, Δημοσιογράφος, Ποιητής, Δήμαρχος Γερίου
-Δρ Τίτος Χριστοφίδης, Γιατρός – Ποιητής – πρ. Υφυπουργός
-Ανδρέας Μαράς, Εκπαιδευτικός – Λογοτέχνης
-Ζέλεια Βαβιάνα – Γεωργιάδου, Χορογράφος – Δασκάλα Μπαλέτου
-Αλεξία Παπαλαζάρου, Σκηνοθέτης – Ηθοποιός
-Κυριάκος Στυλιανού, Αντιπρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου

Έπειτα, ακολούθησε η αντιφώνηση από τον ίδιο τον συγγραφέα, Κώστα Γεωργιάδη. Ο συντονισμός και η διεξαγωγή της παρουσίασης έγιναν από τη Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ, Φιλόλογο – Λογοτέχνιδα – Παραγωγό Προγραμμάτων Πολιτισμού.

Βλέπουμε στο βίντεο που ακολουθεί την παρουσίαση:

Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο καθώς η παρουσίασή του συνέπεσε με τον εορτασμό της Γιορτής της Μητέρας: «– Φωτεινή μου, έχεις μια θαυμάσια μητέρα. Να τη χαίρεσαι. Όσο τη γνωρίζω, τόσο πιο πολύ αντιλαμβάνομαι πόσο σπάνιος άνθρωπος είναι. Πιστεύω πως της μοιάζεις πάρα πολύ στον χαρακτήρα και γενικά στους τόσο καλούς τρόπους και καλοσύνη που διαθέτεις. Για μένα αγάπη μου είσαι η κόρη μου που δεν είχα την τύχη ν’ αποκτήσω. Έτσι ακριβώς νιώθω.» σελ. 299

Αναλύοντας τον τίτλο του μυθιστορήματος:

Αμφορέας: Με φαρδιά κοιλιά ανάμεσα σε βάση στενή και σχετικά στενό λαιμό, ο αμφορέας παίρνει το όνομά του από τις δυο κατακόρυφες λαβές που ξεκινούν από το χείλος ή το λαιμό και καταλήγουν στους ώμους του. Αγγεία αποθήκευσης αλλά κυρίως μεταφοράς και εμπορίου με περιεκτικότητα που φτάνει τα 18-22 λίτρα, συχνά βρίσκονται κατά εκατοντάδες σε αρχαία ναυάγια. Ανάμεσα σε άλλες χρήσεις, οι αμφορείς έγιναν ταφικά αγγεία ή, κομμένοι από τη μία πλευρά, φέρετρα για βρέφη. Το όνομα «αμφορεύς» εμφανίζεται στις πινακίδες της συλλαβικής γραφής Β πριν ακόμη ο Όμηρος ονομάσει έτσι τα αγγεία με το κρασί που ο Τηλέμαχος μεταφέρει από την Ιθάκη στην Πύλο.

Όνειρο: 1. σειρά από φανταστικές παραστάσεις, συναισθήματα ή αισθήματα που δημιουργούνται στη συνείδηση κατά τη διάρκεια του ύπνου. 2. (μτφ.) δημιούργημα της φαντασίας κάποιου, εξιδανικευμένο και πολύ επιθυμητό. 3. α. ο κύριος στόχος, η βασική επιδίωξη ή επιθυμία κάποιου, β. κτ. πολύ ωραίο ή ευχάριστο. 

ΕΞΩΦΥΛΛΟ Ο ΑΜΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ (1)

Στοιχεία Βιβλίου – Έκδοσης:

Κώστας Γεωργιάδης
«Ο Αμφορέας του Ονείρου»
Μυθιστόρημα
Σειρά Έργων Πεζογραφίας ΣΠΕΚ
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
www.cultural-association.org

Εκδόσεις Αρχύτας | Α’ έκδοση 2020
Αριθμός σελίδων 316 | Διαστάσεις: 14×20,5
ISBN: 978-618-5410-55-1
www.arxutas.gr | Για παραγγελίες: 210 360 53 05