1η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Υπάρχει κάποιο γεγονός (ευχάριστο ή όχι) που θυμάστε έντονα; Σας επηρέασε, σας προβλημάτισε, σας άλλαξε τις αναζητήσεις, σας ενέπνευσε για δημιουργία και κέρδος;
Α.Μ.: Η παιδική μου ορφάνια που με όπλισε με το αίσθημα αυτοσυντήρησης, υπευθυνότητας και αυτοδημιουργίας. Η συμμετοχή μου στον πόλεμο του 1974 με τις τραυματικές εμπειρίες της ήττας και της ταπείνωσης. Η κατάληψη της γενέτειρας μου Αμμοχώστου και η ατελέσφορη νοσταλγία της επιστροφής. Οι ατυχείς χειρισμοί των εθνικών μας θεμάτων και οι απειλές για την εθνική μας επιβίωση και Εθνική μας Αξιοπρέπεια.
2η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Υπάρχει κάποιο έργο σας, λογοτεχνικό ή καλλιτεχνικό ή επιστημονικό που θα το κάνατε διαφορετικά ή καθόλου; Γιατί; Αν όχι, απαντήστε μονολεκτικά;
Α.Μ.: Τα γραφόμενα μου στα βιβλία μου «Το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο και οι επιπτώσεις του» και «Με πόνο Ψυχής- για την κοινωνία, την πατρίδα και τον Ελληνισμό», δυστυχώς επιβεβαιώνονται πλήρως. Δεν θα άλλαζα ούτε μια γραμμή.
3η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Τί αναζητάτε ακόμη στην ζωή σας και την λογοτεχνική/ καλλιτεχνική/ επιστημονική/ επαγγελματική σας πορεία; Υπάρχουν συγκεκριμένες «ανησυχίες»;
Α.Μ.: Αναζητώ την απελευθέρωση της Πατρίδας μου, την πρόοδο των εγγονιών μου και ένα αξιοπρεπή θάνατο.
4η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Τί σημαίνει για σας «καλή υστεροφημία»; Τί να θυμάται ο κόσμος για σας;
Α.Μ.: Ο κόσμος να θυμάται την Ανθρωπιά μου, την Αξιοπρέπεια μου και την Φιλοπατρία μου.
Ο Ανδρέας Μορφίτης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1949. Απέκτησε πτυχίο Πολιτικών Επιστημών το 1976 και πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης το 1979 από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1970 μέχρι το 2004 υπηρέτησε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έτυχε υποτροφιών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Μεγάλη Βρετανία και του Υπουργείου Εξωτερικών στο Ισραήλ. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε διεθνή συνέδρια και αντιπροσώπευσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής κατά την περίοδο 2001-2004. Εργογραφία: Οι σχέσεις Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων και η σημασία τους για το εθνικό μας θέμα (1991). Κύπρος και αλλοδαποί (1995). Ενδοσκόπηση στη σύγχρονη Κυπριακή Κοινωνία (1997). Η Δημόσια Υπηρεσία στην Κύπρο (2001). Το Μεταναστευτικό και οι επιπτώσεις του (2013). Με πόνο ψυχής… Σκέψεις και προβληματισμοί (Για την κοινωνία, την πατρίδα και τον Ελληνισμό ( 2016). [Άρθρα και Δοκίμια κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου].